E. Veršininienė: „Tapydami ant vandens pasijusite karaliais“

„Piešdami ant vandens galite pasijusti karaliais, kurie, kaip ir aš ar jūs, nežinojo, koks bus galutinis rezultatas. Svarbiausia atverti kūrybines galia ir piešt lengvais judesiais, įtemptu riešu, teptuką laikant vertikaliai virš vandens“, – aiškino E.Veršininienė.

Ebru meno puoselėtoja E.Veršininienė šventės svečius kvietė piešti ant vandens.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ebru meno puoselėtoja E.Veršininienė šventės svečius kvietė piešti ant vandens.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Sep 24, 2014, 10:38 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 7:13 PM

Naujoje itin šiuolaikiškai įrengtoje ir per du aukštus įsikūrusioje erdvėje galima susipažinti su šia senovine rytietiška meno technika ir ją išbandyti.

Pirmieji šioje studijoje piešti ant vandens buvo pakviesti trečiadienį vykusio meno erdvės atidarymo šventės svečiai. Tarp jų – Lietuvoje dirbantis Turkijos konsulas Erdalas Saylikas. Būtent ši šalis vadinama ebru meno gimtine.

Iš karto po šventės į studiją pradėjo rinktis ebru meną mėgstantys mažieji menininkai.

E.Veršininienė ebru tapybos ant vandens meną visoje Lietuvoje puoselėja ne vienus metus. Moteris seniai svajojo apie didelės ebru studijos atidarymą, tačiau dėl jos teko ilgai varstyti Kauno valdininkų ir verslininkų kabinetų duris.

Aktyviai visuomenine veikla užsiimanti įstaiga „Meda Project“ plačiai žinoma kaip kasmetinės socialinės akcijos „Už spalvingą ir teisingą vaikystę“ vėžiu sergantiems ir specialiųjų poreikių turintiems vaikams rengėja.

„Nuo pat įsikūrimo taip pat vykdome išskirtinį socialinį neformalaus ugdymo projektą „Ebru menas – tapymas ant vandens“. Kūrybine patirtimi dalijamės ir su mažiausiais, ir su garbaus amžiaus senoliais. Galimybę piešti ant vandens sudarome žmonėms su negalia“, – pasakojo E.Veršininienė.

Menininkės teigimu, ebru menas ne tik leidžia sukurti neapsakomą grožį. Tai ir puiki terapija. Tapydamas žmogus į indą su vandeniu išlieja savo emocijas. Piešinys tampa tarsi žmogaus sielos veidrodžiu – su išgyvenimais, prisiminimais, nuotaikomis, svajonėmis. Piešiant išnyksta pyktis, pasaulis nusidažo šviesesnėmis spalvomis.

Naudojant ebru meną sukurti darbai – vienetiniai, antrą kartą net tas pats žmogus, kad ir kaip norėtų, ant vandens nenutapytų vienodo paveikslo.

Senąja rytiečių technika, kuri Renesanso laikotarpiu Europoje tapo karalių ir rūmų damų pamėgtu menu, E.Veršininienė susižavėjo prieš devynerius metus viešėdama Turkijoje. Stambule moteris mokėsi šio meno paslapčių.

„Piešdami ant vandens galite pasijusti karaliais, kurie, kaip ir aš ar jūs, nežinojo, koks bus galutinis rezultatas. Svarbiausia atverti kūrybines galia ir piešt lengvais judesiais, įtemptu riešu, teptuką laikant vertikaliai virš vandens“, – aiškino E.Veršininienė.

Piešinys ant vandens kuriamas maždaug pusę valandos. Per tiek laiko nusėda dažai. Tada kūrinys keliamas ant medžiagos. Visas procesas trunka maždaug dvi valandas.

Žmogus iš studijos išeis nešinas tuo, ką nupiešė ir perkėlė ant specialaus ebru papiruso, šilko ar kitos medžiagos. Toks kūrinys yra ilgaamžis.

Ebru meistrų naudojami dažai – rankų darbo. Jie gaminami iš išdegintų anglių, dirvožemio, augalų, užpilant gyvulinės kilmės tulžimi, ir kelis mėnesius brandinami. Taip paruošiamas koncentratas, iš kurio gaminami dažai, tinkami tapyti ant vandens.

Ant vandens tapoma iš rožės stiebo ir arklio, dažniausiai senos kumelės, uodegos ašutų pagamintais teptukais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.