Kalėdiniai namų papuošimai pagal Romą Zakarevičių

Palaimintas tas laikas, kai buvome maži ir puošti Kalėdoms savo erdvę buvo gražu bet kuo, kas tik blizga. Suaugę mes mokomi nuo to susilaikyti. „Mažiau yra daugiau“, – primena seną tiesą viešbučio „Stikliai“ bendraturtis Romas Zakarevičius. Jos pravartu laikytis puošiant namus didžiausioms metų šventėms.

Puošiant namus pagrindinis dėmesys skiriamas židiniui arba stalui – tokia Romo Zakarevičiaus nuomonė.
Puošiant namus pagrindinis dėmesys skiriamas židiniui arba stalui – tokia Romo Zakarevičiaus nuomonė.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Kaikarytė („Lietuvos rytas")

2014-12-04 08:25, atnaujinta 2018-01-20 00:30

Nuo ko pradėti žvelgiant į kasdienius savo namus ir šventinių puošmenų kalnus prekybos centruose?!

Kalėdos šįmet – žalios. Tokia oficiali šventinės puošybos stilistų prognozė. Ši mados tendencija gali būti puikus atspirties taškas sukant galvą, nuo ko pradėti puošiant savo namus. Tad verta atkreipti dėmesį į žalios spalvos puošmenas.

Pasak R.Zakarevičiaus, židinys – būtent ta vieta namuose, kurią Kalėdoms puošti tinka labiausiai.

„Židinys – tai ugnis, o su ja – gyvybė, šiluma ir jaukumas, tad šventės tegu sukasi aplink ją. Eglę galima statyti netoliese – ugnies nutviekstos jos puošmenos nuostabiai tviskės“, – pataria R.Zakarevičius.

Jei židinio nėra, pagrindiniu šventiniu akcentu paverskite valgomąjį stalą ir šviestuvą virš jo. Ant šviestuvo derėtų kabinti lengvas, peršviečiamas stiklo ar krištolo puošmenas.

Ant stalo tiks eglės šaka, skaidraus stiklo ar veidrodinės žvakidės. Stalą galite dekoruoti ir gyvomis gėlėmis – hiacintais, narcizais, tulpėmis.

Ar tinka ciklamenai, juk dabar pats jų žydėjimo metas?

„Tinka, tačiau ciklamenai mėgsta vėsą, jų žiedus sunku išsaugoti. Jei dabar įsigysite išdygusių hiacintų, Kalėdoms jie jau žydės. Nereikia bijoti pavasariui būdingų gėlių – jos suteikia trapumo, gaivos, mielumo, nekasdieniškumo, būtent to, ko taip norisi namuose žiemą per šventes.

Tinka puansetijos, kurių dabar yra ne tik raudonų, bet ir įvairiausių pastelinių atspalvių, tad jei sekate madinga žalia tendencija, galite rasti Kalėdų gėlių net ir švelnaus žalsvo atspalvio žiedais“, – sako R.Zakarevičius.

Svarbiausia parinkti dailų vazonėlį, juo gali tapti ir senovinis, prabangiai atrodantis indas – ąsotėlis, laistytuvas, masyvi žvakidė. Inde neturėtų matytis žemė aplink gėles –tą vietą galite uždengti, pavyzdžiui, samanomis ar kankorėžiais.

Garsiojo viešbučio ir restorano „Stikliai“ bendraturtis prisipažino, kad pats kasmet savo namuose eglutės puošmenų kolekciją mėgsta papildyti naujomis. Bet jei turite mielų stiklinių ar dailių, išlikusių nuo vaikystės, drąsiai traukite iš dėžučių ir puoškite jais eglę.

Žvakės – tas švenčių atributas, kuriam R.Zakarevičius pataria nepagailėti pinigų, nes jos ir pačios dekoratyvios, o mirgančios ugnelės namuose sukuria intymią atmosferą.

Tegu žvakės būna bekvapės – ne paslaptis, kad gerai kvepia brangios, o tokių dešimtimis neprisipirksi.

„Geriau kelis kartus purkštelėti gero namų aromato nei kvapų kakofonija – ir kvepiančių žvakių, ir prisikvepinusių jūsų svečių šventinį vakarą. Tobula, jei kvapas bus spygliuočių“, – teigia R.Zakarevičius.

O jeigu nesinori eglutės ar jos šakų?

Jau dabar R.Zakarevičiaus namuose stovi didelės grakščios vazos – vienos kupinos eglutės puošmenų, kitos – negliaudytų riešutų. Taip puoštis tinka, jei bijote anksti dabinti eglutę, nes pradės byrėti spygliai, kupinos gėrybių vazos pravers ir kaip papildomos puošmenos, jei namus dabinsite tradiciškai.

R.Zakarevičius pataria puošti tik pagrindinę patalpą ir neliesti miegamojo. Tai ramybės zona, tad ten pakaktų nebent šventinio atviruko ant naktinio stalelio nuo brangaus žmogaus.

Ko vengti?

„Jokio plastiko!“ – teigia Romas ir nepataria nei interjero, nei eglutės puošti plastikinėmis ar kitokiomis puošmenomis iš pigios medžiagos.

Netikra eglė? Tokia sąvoka iš jūsų gyvenimo turėtų iš viso išnykti.

Blizgantį lietutį ir jo giminaičius – įvairiausio storio bei atspalvio girliandas – Romas siūlo palikti viešosioms erdvėms, neįsileisti jų į namus, nepuošti jomis eglutės.

„Ši mada iš tų laikų, kai nebuvo galima įsigyti puošmenų. Kam tas lietutis ant langų ar eglės, jau geriau iš balto popieriaus iškirpti varveklių ar angelų“, – aiškina Romas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.