Mažas svoris K. Krysko–Skambinei sutrukdė tapti kraujo donore

Šįkart kraujas buvo aukojamas vėžiu sergantiems vaikams.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jan 21, 2015, 5:28 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 10:11 AM

Kauno plaukimo centre sportininkai ne tik aukojo kraujo, bet ir registravosi į pasaulinį kaulų čiulpų donorystės registrą, vienijantį per 22 mln. donorų. Lietuvių jame – kol kas per 10 tūkst.

Šįkart kraujas buvo aukojamas vėžiu sergantiems vaikams.

Vienas pirmųjų duoti kraujo atvyko automobilių lenktynininkas Deividas Jocius. Prie jo iniciatyvos netruko prisijungti praėjusių metų Lietuvos ralio čempionas Ramūnas Čapkauskas ir daugkartinis šalies pirmenybių nugalėtojas Vytautas Švedas. Vyrai – atkaklūs varžovai trasoje, bet bičiuliai už jos ribų.

„Esame matomi žmonės, todėl viešumą norime išnaudoti tinkamai. Siekiame parodyti, kad mums nepakanka vien tik sportuoti, mėgautis gyvenimu. Norime bent dalelę džiaugsmo suteikti ir kitiems.

Mūsų tikslas – paraginti žmones atkreipti dėmesį į donorystės problemą bei padėti ją spręsti visiems drauge, o tam reikia visai nedaug – tiesiog duoti savo kraujo. Be to, nė vienas nežinome, kada geradarių aukoto kraujo prireiks mums patiems“, – tvirtino žinomas sportininkas.

D.Jocius kraujo davė pirmąkart gyvenime. Jo teigimu, tai – nebaisi ir neskausminga procedūra.

Garsinti draugijos „Kraujas“ veiklą lenktynininkas su bičiuliais pradėjo pernai vasarą. Ant sportininkų vairuoto „Aquila CR1“ bolido šios organizacijos ženklas buvo matomas Palangoje surengtose 1000 kilometrų lenktynėse.

Į akciją atsiliepė ir dainininkė Karina Krysko–Skambinė, kuri, kaip D.Jocius, sutiko būti įrašyta pasaulinį kaulų čiulpų donorystės registrą.

Nors Karinai medikai paėmė kraujo mėginius, tapti kraujo donore moteris trečiadienį negalėjo dėl pernelyg mažo svorio, kuris šiuo metu siekia 47 kilogramus. Kraujo donorais gali tapti daugiau nei 50 kilogramų sveriantys žmonės.

„Jeigu mano kaulų čiulpai tiktų bet kokiame pasaulio kampelyje gyvenančiam žmogui, neabejodama tapčiau tokia donore. Tuomet gal ir svoris nebūtų svarbu“, – kalbėjo K.Krysko–Skambinė.

Kauno S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro direktorius Giedrius Bielskus duoti kraujo atvyko iš išgirdęs apie rengiamą akciją.

„Sutikau tapti ir kaulų čiulpų donoru ir kraujo donoru. Džiaugiuosi, kad mano kraujas tiko ir jis, kaip ir kitų dayvaujančių šioje akcijoje, galbūt padės išgelbėti sunkia liga sergančių vaikų gyvybes“, – tvirtino pirmąsyk gyvenime kraujo davęs vyras.

Krepšinio treneris Aurimas Jasilionis sakė, jog sužinojęs, kad kraujo reikia mažiesiems ligoniams, nesvarstė nė akimirkos.

„Nieko negali būti svarbiau už vaiko gyvybę. Galėdamas padėti jaučiausi laimingas. Norėčiau, kad tokios problemos, kaip kraujo stygius, Lietuvoje niekada nebūtų“, – tikino treneris.

Renginio organizatorius, draugijos „Kraujas“ valdybos narys ir Kauno plaukimo centro direktorius Giedrius Pauža tikino, jog į Kauną atvežta Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Kraujo centro įranga, atliekanti visų kraujo komponentų leukofiltraciją.

Tokiu būdu apdorotas kraujas tinkamas vėžiu sergantiems mažiesiems ligoniams ir naujagimiams, kurių imunitetas dar nesusiformavęs.

Toks kraujas naudojamas ir kitiems imuniteto neturintiems pacientams po chemoterapijos procedūrų ar transplantacijų.

„Smagu, kad akcijoje noriai dalyvauja sporto ir pramogų pasaulio atstovai. Mums svarbus kiekvienas žmogus. Tikimės, jog jų pavyzdys įkvėps ir kitus žmones tapti kraujo bei kaulų čiulpų donorais“, – kalbėjo G.Pauža, kuris pats prieš kelerius metus susirgo kraujo vėžiu ir pagijo kaulų čiulpų donoro iš Vokietijos dėka.

Kaune surengtoje akcijoje iš viso dalyvavo per 60 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.