Žinomi kauniečiai mokėsi kiaušinius marginti natūraliu šilku

Būrys žinomų kauniečių pirmadienio popietę įnirtingai ruošėsi Velykoms – kiaušinius margino natūraliu šilku. Šio būdo Kauno restorane–viešbutyje „Gralis“ juos mokė įmonės „Šilko tekstilė“ savininkai Ernesta ir Gintas Stroliai.

R.Šimukauskas su žmona Roberta.<br>M.Patašiaus nuotr.
R.Šimukauskas su žmona Roberta.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Mar 30, 2015, 7:06 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 10:52 PM

Į įvairiais raštais ir spalvomis išmargintą natūralų šilką kiaušinius vyniojo dainininkė Liveta Kazlauskienė, humoristas Artūras Orlauskas, aktorius Ramūnas Šimukauskas su žmona Roberta, dizainerė Olesė Les, verslininkė Inga Budrienė, grupės „Thundertale“ vyrai, šokėjas Saulius Skambinas, plaukų stilistė Audronė Senkauskienė, grupės „Andrew Flame“ lyderis Andrius Grybauskas.

„Kiaušinius reikia įvynioti į spalvingo šilko skiautes, kurias būtina kuo stipriau surišti siūlu arba susukti į nailoninę kojinę. Tokius margučius reikia virti apie 20 minučių. Jokiu būdu jų negalima dėti į karštą vandenį, nes gali sutrūkinėti lukštas.

Verdant į puodą reikia įpilti acto ir įberti šiek druskos. Ištrauktus margučius reikia išvynioti iš šilko. Kad kiaušiniai labiau blizgėtų, patariama juos ištepti aliejumi“, – patarimų negailėjo E.Strolienė.

Šilku pagrindinį Velykų simbolį daugelis renginio dalyvių margino pirmąkart.

Vienintelis A.Zakarauskas vaikystėje margučius dažė panašiu būdu, tačiau tokio rezultato neišgaudavo.

„Kiaušinius suvyniodavau į įvairių spalvų medžiagų skiautes, aprišdavau siūlu ir dėdavau į vandenį. Vieni margučiai būdavo ryškesni, kiti nusidažydavo vos vos. Aišku, jog tai priklausė nuo audinio kokybės ir sudėties „, – sakė pašnekovas.

Kiti dalyviai buvo įpratę margučius dažyti tradiciniais būdais: svogūnų lukštais, vašku, augalų šakelėmis.

Dainininkė L.Kazlauskienė tikino, jog jos šeimoje marginti kiaušinius – tik moterų reikalas.

„Mano mama ant kiaušinių vašku išrašo linkėjimus, piešia įvairius ornamentus. Anksčiau prieš Velykas ji paruošdavo apie 500–600 margučių. Aš taip pat nuo vaikystės kartu su mama margindavau kiaušinius. Man ir seseriai labiausiai patikdavo iš įvairių žurnalų prikarpyti gyvūnėlių figūrų, juos klijuoti ant kiaušinių, o po to juos dažyti svogūnų lukštais ir dažais“, – pasakojo atlikėja.

Kartu su L.Kazlauskiene kiaušinius margina ir jos duktė Ingrida. Paskutiniu metu moterys mėgsta margučius gražinti medvilniniais dažais, vašku, augalų šakelėmis.

Šilku dažyti margučiai ant Kazlauskų Velykų stalo šįmet bus pirmą kartą.

Grupės „Thundertale“ narys Laurynas Baškys kiaušinius marginti mėgsta vašku ir skutinėti. Vyras naudoja natūralius dažus: ąžuolo žievę, samanas, burokėlių nuovirą.

Dizainerė Olesė Les įprastai prieš Velykas margučius dažo svogūnų lukštais, augalais ir net spalvotu nagų laku.

„Šilku marginti kiaušiniai tikrai bus ypatinga Velykų stalo puošmena. Tikiuosi, kad iki švenčių šiuo būdu numarginsiu ne vieną kiaušinį“, – sakė dizainerė.

R.Šimukauskienė su mama ir močiute prieš Velykas margučius dabindavo iš vaško sukurtais raštais.

Išmėginusi naują būdą moteris per Velykas šalia įprastų margučių būtinai padės ir šilku gražintus kiaušinius. Tai turėtų būti staigmena jos artimiesiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.