Žinomi žmonės su atžalomis emocijas liejo tapydami ant vandens

Naudojant ebru meną sukurti darbai – vienetiniai, antrą kartą net tas pats žmogus, kad ir kaip norėtų, ant vandens nenutapytų vienodo paveikslo.

Televizijos laidų vedėja Neringa Mažeikienė su vyru Mindaugu ir vaikais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Televizijos laidų vedėja Neringa Mažeikienė su vyru Mindaugu ir vaikais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

2015-04-16 00:24, atnaujinta 2018-01-06 17:28

Vakaro metu buvo minimas įstaigos penkerių metų gimtadienis, o svečiai pakviesti pamėginti įsigilinti į prieš kelis šimtus metų Turkijoje gimusio ebru meno paslaptis – tapyti ant vandens, o piešinį perkelti ant audinio.

Menininkės teigimu, ebru ne tik leidžia sukurti neapsakomą grožį. Tai ir puiki terapija. Tapydamas žmogus į indą su vandeniu išlieja savo emocijas. Piešinys tampa tarsi žmogaus sielos veidrodžiu – su išgyvenimais, prisiminimais, nuotaikomis, svajonėmis. Piešiant išnyksta pyktis, pasaulis nusidažo šviesesnėmis spalvomis.

Naudojant ebru meną sukurti darbai – vienetiniai, antrą kartą net tas pats žmogus, kad ir kaip norėtų, ant vandens nenutapytų vienodo paveikslo.

Senąja rytiečių technika, kuri Renesanso laikotarpiu Europoje tapo karalių ir rūmų damų pamėgtu menu, E.Veršininienė susižavėjo prieš devynerius metus viešėdama Turkijoje. Stambule moteris mokėsi šio meno paslapčių.

E.Veršininienės teigimu, ebru menas sujungia spalvas, kvapus, garsus ir judesį.

Ši meno rūšis yra laikoma viena efektyviausių terapinių priemonių, padedančių kovoti su emocinėmis problemomis ir net palengvinti sunkiai sergančiųjų gyvenimą, fizinę savijautą.

„Tikriausiai sunku įsivaizduoti, kad ebru menas gali duoti tiek daug. Tačiau tai veikia, o kiekvienas, pravėręs įstaigos duris, iš čia išeina su šypsena veide, dėkingumu akyse ir pasikeitusiu požiūriu į pasaulį ir save. Būtent todėl apie mūsų projektus turi išgirsti kiekviena, emocinių ar fizinių problemų turinti šeima“, – sakė E.Veršininienė.

Pagrindinė įstaigos misija – gerinti Lietuvos šeimų emocinį gerovę, harmonizuoti tarpusavio santykius, įtraukiant šeimas ir vaikus į neformalaus ugdymo projektus, taikant inovatyvias terapines priemones pagelbėti onkochemotologiniams ligoniams bei socialinėje rizikoje ar atskirtyje atsidūrusiems vaikams, jų šeimomis.

Per penkerius veiklos metus įstaiga suorganizavo per 400 įvairaus pobūdžio renginių, projektų ir labdaros akcijų, įtraukė per 2 tūkst. šeimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.