Garsių gražuolių meilė tėvynei ryškesnė už mėlynes

Lietuvos viešojoje erdvėje jaučiamas pilietinis suaktyvėjimas. Meilę tėvynei ir susirūpinimą dėl šalies saugumo reiškia ne tik paprasti piliečiai, bet ir pramogų, politikos ar kultūros atstovai, tarp jų – nemažai moterų.

A.Bilotaitė (kairėje) ir R.E.Mazurevičiūtė per karines pratybas Rukloje įgytų mėlynių nesigėdija. Trapios ir žavios moterys jomis netgi didžiuojasi.
A.Bilotaitė (kairėje) ir R.E.Mazurevičiūtė per karines pratybas Rukloje įgytų mėlynių nesigėdija. Trapios ir žavios moterys jomis netgi didžiuojasi.
A.Bilotaitė mano, kad Lietuvos kariuomenėje turėtų tarnauti ir moterys.<br>„Facebook“ nuotr.
A.Bilotaitė mano, kad Lietuvos kariuomenėje turėtų tarnauti ir moterys.<br>„Facebook“ nuotr.
R.E.Mazurevičiūtei tokios mėlynės seniai ne naujiena.<br>„Facebook“ nuotr.
R.E.Mazurevičiūtei tokios mėlynės seniai ne naujiena.<br>„Facebook“ nuotr.
A.Bilotaitė, pademonstravusi savo mėlynes, pasijuokė iš vyrų, verkiančių dėl prievolės tarnauti kariuomenėje.<br>„Facebook“ nuotr.
A.Bilotaitė, pademonstravusi savo mėlynes, pasijuokė iš vyrų, verkiančių dėl prievolės tarnauti kariuomenėje.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Rugilė Ereminaitė („Lietuvos rytas“)

Jul 1, 2015, 7:35 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 10:40 AM

Pastarosiomis dienomis daugiausia susidomėjimo sulaukė naujas LRT projektas „Tikri vyrai“, skirtas žmones supažindinti su baziniais kariniais mokymais, leisti jiems iš arčiau pažvelgti į Lietuvos kariuomenės veiklą.

Projekte pasiryžo dalyvauti net keletas garsių šalies moterų, kad įrodytų, jog kariuomenės išbandymus gali ištverti ne tik vyrai.

Seimo narei Agnei Bilotaitei ir „Mis Lietuva 2013“, teisininkei Rūtai Elžbietai Mazurevičiūtei dalyvavimas specialiose karinėse pratybose nepraėjo be pasekmių – abi užsidirbo nemažai mėlynių, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Tačiau šioms žavioms moterims įgyta patirtis ir meilė savo šaliai kur kas stipresnė nei mėlynių baimė.

Jaučia palaikymą

Viena gražiausių šalies moterų „Mis Lietuva 2013“ R.E.Mazurevičiūtė (24 m.) krašto apsaugos savanore tapo jau prieš keletą metų, o ką tik savo sutartį pratęsė dar trejiems metams.

Nieko keista, kad rimtos kariuomenės pratybos jos visai negąsdina.

R.E.Mazurevičiūtė nepabūgo priimti ir televizijos mesto iššūkio dalyvauti naujame projekte. „Ir įprastai savaitgaliais dalyvauju pratybose. Kiekvieną kartą tobulinu savo įgūdžius, papildau žinias. Į projektą mane atvedė noras įgauti dar daugiau patirties.

Juolab kad pratybose mokomės ne tik valdyti ginklą, vairuoti šarvuotį ar persikelti per kliūtis ir įveikti priešą, bet ir įgauname žinių, kurios praverčia civiliniame gyvenime“, – aiškino mergina.

Gražuolė neslėpė, kad per 4 Rukloje praleistas dienas daug poilsiauti neteko – krūvis buvo labai didelis.

Kita vertus, R.E.Mazurevičiūtei tai ne kančia, o jau įprasta gyvenimo dalis. Jai tai tiesiog labai įdomu.

„Tai teisingos mėlynės. Ne pirmas kartas, kada jų turiu, – būdavo ir daugiau. Norėjau žmonėms viešai parodyti, kad mes ten tiesiog neateiname pasikalbėti, o po to kaip niekur nieko išsiskirstome. Iš tiesų daug darome, įveikiame įvairias sunkias užduotis“, – kodėl socialiniame tinkle paviešino savo mėlynėmis nusėtas kojas, aiškino R.E.Mazurevičiūtė.

Gražuolė tikina gyvenime nesusidurianti su žmonėmis, kurie nesupranta jos ryžto tarnauti kariuomenėje.

Priešingai, ji sulaukia palaikymo. Be to, džiaugiasi galinti parodyti pavyzdį, kad puikiai galima suderinti du iš pažiūros skirtingus dalykus: moteriškumą ir veiklą karinėje srityje.

„Galbūt tie, kurie nenorėjo atlikti tarnybos, pamatys, kas ten daroma ir kaip viskas veikia. Visada naudinga vizualiai pamatyti ir įvertinti, kaip viskas atrodo iš vidaus“, – vylėsi mergina.

Verkiantys turėtų gėdytis

„Nustokite verkti ir ryžkitės drąsiai eiti, garbingai atlikti savo pareigas“, – griežtai kalbėjo Seimo narė A.Bilotaitė (33 m.), taip pat pasigyrusi ne viena didžiule mėlyne, kurią įsitaisė per pratybas, kai buvo filmuojamas projektas „Tikri vyrai“. Ji dėl dalyvavimo projekte ilgai nesvarstė, nes sužavėjo pati idėja ir tikslai: skatinti patriotizmą, gerinti Lietuvos kariuomenės įvaizdį jaunų žmonių akyse.

A.Bilotaitės nuomone, toks išbandymas gali padėti atskleisti asmenybės stiprumą, pamatyti savo galimybių ribas.

Politikė sakė, kad kurį laiką net buvo nusivylusi, jog pirmojoje projekto dalyje dalyvavo tik vyrai. Dabar ji tik džiaugiasi atsiradusia galimybe.

„Po šio projekto galiu drąsiai teigti, kad karo tarnyboje gali dalyvauti visi ir, svarbiausia, gerai pasirengti ginti Lietuvą, jei kiltų tokia grėsmė.

Nemanau, kad būtų problema, jei atsirastų reikalavimas kariuomenėje tarnauti ir moterims“, – sakė A.Bilotaitė.

Jos manymu, kariuomenė sustiprina ne tik fiziškai, bet ir dvasiškai bei psichologiškai.

Svarsto tapti savanore

Labiausiai politikę įkvėpė kariuomenėje dirbantys tikri patriotai – tai, pasak jos, labai motyvuoja.

„Dėl mėlynių visiškai neišgyvenu, jų galėtų būti ir daugiau. (Juokėsi.) Tokie dalykai kaip mėlynės ir traumos išgyja. Be to, tai galimybė „verktiniams“ atverti akis. Jeigu merginos nebijo tokių iššūkių, drąsiai ten eina ir susidoroja su didžiuliais iššūkiais, tikrai gėda tiems, kurie verkia“, – įsitikinusi A.Bilotaitė.

Kita vertus, ji mano, kad žmonės kariuomenės bijo dėl seniai susikurtų stereotipų, kuriems turėjo įtakos sovietų armijoje žmonių patirtos baisybės ir sklandančios kalbos.

„Bet tarnauti kariuomenėje turėtų būti garbė tiek vyrui, tiek moteriai. Turėtume didžiuotis, kad galime atlikti šią pareigą, kad esant reikalui būtume pasirengę ir mokėtume panaudoti ginklą, mokėtume apginti save ir savo šeimą“, – aiškino A.Bilotaitė, kuri ir pati svarstė apie galimybę dalyvauti baziniuose kariniuose mokymuose, tapti savanore.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.