Režisierė A.Kavaitė atvirai prabilo apie savo lytinę orientaciją

Filmo „Sangailės vasaros“ kūrėja Alantė Kavaitė ką tik atsiskleidė kaip biseksuali moteris, kartu su savo vyru kovojanti už LGBT lygiateisiškumą.

Režisierė Alantė Kavaitė.
Režisierė Alantė Kavaitė.
Alantė Kavaitė (viduryje) su pagrindinėmis filmo „Sangailės vasara“ aktorėmis Julija Steponaityte (kairėje) ir Aiste Diržiūte.<br>D.Umbraso nuotr.
Alantė Kavaitė (viduryje) su pagrindinėmis filmo „Sangailės vasara“ aktorėmis Julija Steponaityte (kairėje) ir Aiste Diržiūte.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

LGBT Friendly Vilnius

Oct 16, 2015, 4:42 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 2:51 PM

– „Sangailės vasara“ sulaukė didelės tarptautinės sėkmės, tapo pripažinta ir Lietuvoje. Kokia reakcija jus pasiekė iš Lietuvos žiūrovų, taip pat ir LGBT? Gal sulaukėte atsiliepimų, kurie ypač pradžiugino ar nustebino?

– Žinoma, ypač pradžiugino pozityvi vyresnių žiūrovų reakcija. Iš toli gana daug girdėjau apie lietuvių homofobiją. Kai kurie komandos žmonės mane nuteikė, kad filmas bus įdomus tik jaunajai kartai. Bet tai netiesa! Gavau labai daug šilumos iš, pavyzdžiui, savo tėvų kartos. Net gatvėje mane sustabdę keletas vyresnių žmonių sakė, kad filmas labai patiko. Du skirtingi vyrai padėkojo už jų jaunystės muzikos atgaivinimą.

Daug sukau galvą dėl to, ar teisinga, ar ne Lietuvoje filmą reklamuoti be LGBT temos akcentavimo – taip, kaip nusprendė vietiniai platintojai. Galų gale manau, kad tai buvo geras pasirinkimas, net ir LGBT bendruomenei, nors ir priimtas dėl visai kitų tikslų... Esu įsitikinusi, kad į filmą atėjo kai kurie žiūrovai, kurie nebūtų atėję, jei komunikacija būtų buvusi kitokia. Tikiuosi, kad filmas atvėrė bent keleto žmonių mąstymą.

– Interviu manoteises.lt subtiliai leidote suprasti, kad jus traukia ne tik vyrai, bet ir moterys. Lietuvoje beveik nėra žinomų žmonių, kurie kalbėtų apie savo biseksualumą. Ar galima jus įvardinti kaip biseksualią arba panseksualią moterį, ar bet kokios „etiketės“ jus erzina?

– Nelengva kalbėti apie intymų gyvenimą. Bet matydama, kad Lietuvoje vyksta daug liūdnų dalykų, regis, privalau atsakyti į šiuos klausimus. Kiek save pamenu, mane visada traukė ir vaikinai, ir merginos. Tiesiog paauglystėje ilgą laiką nežinojau, kad meilė su merginomis gali būti visapusiška, tai yra ir fizinė.

Jokios etiketės manęs neerzina, bet, tiesą sakant, kartu nelabai ir domina. Aš jau seniai jaučiuosi laisva. Tikrai galite mane vadinti biseksualia. Mano atvejis kai kam gali pasirodyti keistas, bet man jis toks neatrodo. Kiekvienas gyvenimas yra savitas ir nevienspalvis. Aš jau seniai gyvenu su vyru, auginame vaiką. Bet tuo aš taip pat kovoju (nors ir kukliai, nes kinas palieka mažai laiko) už LGBT teises, pavyzdžiui, apvaisinimą pagalbiniu būdu visiems – tiek vienišoms moterims, tiek moterų poroms. Mano vaiko tėvas nėra gėjus, bet tai jam taip pat visai netrukdo kovoti už LGBT teises ir prisidėti prie teisingesnės visuomenės kūrimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.