Dainininkė Arina pažadėjo: „Po 18 valandos – nė kąsnio į burną“

Metų pradžioje daugelis išsikeliame naujų tikslų ir pasižadame gyventi kitaip. Tačiau kaip šie pažadai veikia? Specialistų pastebėjimu, nemažai daliai žmonių pasiryžimo tesėti pažadus pakanka savaitei ar mėnesiui. Ką daryti, kad nepritrūktų valios?

Arina.<br>M.Patašiaus nuotr.
Arina.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Motyvuotojai pataria, kad pirmąjį žingsnį privalu žengti per tris–penkias dienas, kitaip greičiausiai dėl tikslo nieko taip ir nepadarysite.
Motyvuotojai pataria, kad pirmąjį žingsnį privalu žengti per tris–penkias dienas, kitaip greičiausiai dėl tikslo nieko taip ir nepadarysite.
Dainininkė Arina Borunova pasižadėjo nevalgyti vakarais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dainininkė Arina Borunova pasižadėjo nevalgyti vakarais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Arina.<br>T.Bauro nuotr.
Arina.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Iveta Skliutaitė („Laikinoji sostinė“)

Jan 18, 2016, 4:59 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 7:56 PM

Pažadas – galimybė ko nors pasiekti trokštant tobulėti. Naujieji metai – virsmas tarp seno ir naujo gyvenimo etapo.

Todėl daugybę metų tikima, kad būtent ta naktis tinkamiausia permainoms pradėti, o duoti pažadai ir sugalvoti norai turi neįtikėtinos galios.

Kokius pažadus sau duoda žinomi kauniečiai, ar juos išpildo? Ar jiems pakanka ambicijų ir atsakomybės? Ar jie žino, jog būtina numatyti žingsnius, kuriais bus einama tikslo link?

Motyvuotojai pataria, kad pirmąjį žingsnį privalu žengti per tris–penkias dienas, kitaip greičiausiai dėl tikslo nieko taip ir nepadarysite.

Laikosi sau duoto žodžio

Bliuzo dainininkė Arina Borunova šių metų pradžioje permąstė, kokie jai buvo 2015 metai, ką per juos nuveikė, pasiekė, sutiko, prarado. Atlikėja šiems metams iškėlė ne vieną tikslą. Jie daugiausia susiję su kaunietės kūryba ir muzikine veikla. Moteris neslėpė, jog sausio 1-ąją sau davė ir kitokių pažadų.

„Šįmet pasižadėjau nevalgyti vakarais: po 18 valandos vakare – nė kąsnio į burną. Kol kas pavyksta, o kaip bus toliau, nežinau“, – tvirtino A.Borunova.

Moteris sakė, jog norint laikytis šio pažado reikia stiprios valios.

Kad būtų lengviau iškęsti gyvenimą be vakarienės, dainininkė anksčiau gulasi.

A.Borunova neseniai perskaitė išmintingus žodžius, kurie ją privertė susimąstyti apie savo gyvenimą ir imtis permainų.

„Niekada nepriklausyk nuo savo užpakalio. Jeigu guli, stok, jeigu stovi, eik, jeigu eini, bėk, jeigu bėgi, skrisk. Šios mintys skatina gyventi dar veikliau, atkakliau siekti tikslų, neatidėlioti darbų kitai dienai“, – kalbėjo atlikėja.

Skirs daugiau laiko šeimai

Plaukų stilistas Karolis Murauskas kasmet Naujųjų metų išvakarėse iš spintos ištraukia raudonu kaspinu perrištą lapelį su pažadais, kuriuos rašė lygiai prieš metus. Vyras tikino, jog daugelį sau duotų pažadų jis įvykdė. Kai kuriuos net su kaupu.

„Pasižadėjau daugiau keliauti. Kelionių tikrai netrūko. Smagiausia tai, kad užsienyje pabuvojau ne tik kaip turistas. Netrūko renginių, į kuriuos buvau pakviestas dirbti ir net dalyvauti konkursuose“, – pasakojo K.Murauskas.

Šįmet kaunietis į lapelį su pažadais įrašė sakinį: „Pasižadu daugiau laiko leisti su šeima. Drauge lankytis teatruose, keliauti, pramogauti, vakarieniauti namuose.“

„Pajutau, kad artimiausiems žmonėms skiriu per mažai laiko. Atitolti nenoriu.

Todėl pasižadėjau būti dėmesingesnis. Džiaugiuosi, kad pavyko pirmuosius sausio savaitgalius leisti šeimoje“, – kalbėjo K.Murauskas.

Į pažadų sąrašą vyras įrašė ir sportą. Vaikščioti į sporto klubą jis dar nepradėjo, tačiau baseine lankosi keliskart per savaitę, nes įsigijo pusės metų abonementą.

„Sportuoti klube sau žadėjau ir pernai, ir užpernai. Sausio pradžioje keletą kartų nueidavau į treniruotes, bet paskui nustodavau. Pavasarį būdavo tas pats. Kovą pasportuodavau ir vėl nutraukdavau užsiėmimus.

Daugelis mano pažįstamų elgiasi taip pat. Ne paslaptis, kad pritrūksta geležinės valios. Viliuosi, kad lankyti baseiną nepristigs laiko ir noro“, – atvirai kalbėjo kaunietis.

Sunkiausia kasdien sportuoti

Užsispyrimo ir drausmės nestokojantis magas bei mentalistas Nicholas Kinas kiekvienų metų pradžioje apgalvoja, ką pasiekė bei įgyvendino praėjusiais metais ir ko sieks šiais. Vyras sakė, jog ne visas svajones ir tikslus jis išsako garsiai kitiems, nes tiki, kad tuomet jie gali neišsipildyti.

„Naujametę naktį sau tyliai pasakiau, jog siekdamas tobulėti profesinėje srityje trokštu rengti daugiau pasirodymų už Lietuvos ribų, dalyvauti televizijos projekte, kur varžytųsi magijos meistrai, įkurti iliuzijos mokyklą ir net pasiekti Lietuvos rekordą. Visa tai pavyko pasiekti“, – kalbėjo N.Kinas.

Vyras sakė, jog kasmet sau išsikelia ir kitų tikslų. Naujųjų metų rytą magas su sužadėtine Raimonda Balsyte pasižadėjo atsisakyti mėsos. Šio pažado kauniečiai laikosi jau daugiau nei dvi savaites.

N.Kinas sakė, jog be mėsiškų patiekalų išgyventi nei jam, nei mylimajai nėra sunku. Tačiau porai tenka vis dažniau pasukti galvą, kuo juos pakeisti.

„Permainos gana įdomios. Parduotuvėse pradėjome pastebėti gerokai didesnę maisto produktų įvairovę, o sukdamiesi virtuvėje atradome naujų receptų“, – tvirtino magas.

Tarp N.Kino naujametinių pažadų taip pat yra būtinybė daugiau sportuoti. Tačiau tokį pasižadėjimą vyrui ištesėti sudėtinga. Pirmąją sausio savaitę jis namuose sportuodavo kasdien, tačiau entuziazmas pamažu ėmė blėsti. Mankštintis vyras pradėjo rečiau.

„Taip nutinka ne pirmus metus. Daugeliui pasiryžimų kantrybės ir valios pakanka, o kasdien sportuoti pritrūksta“, – prisipažino N.Kinas.

Tikslus reikia rašyti būtuoju laiku

Jordanas Poškaitis

Motyvuotojas

„Pažadai nieko nereiškia, jeigu nėra stiprios motyvacijos. Dažnai žmogus daug prisisvajoja, tačiau entuziazmas ko nors gyvenime siekti ar keisti dingsta labai greitai.

Vienas iš būdų siekti tikslų – surašyti juos ant lapo ir pakabinti matomoje vietoje. Kad pasiektumėte rezultatų, tikslus surašykite ne būsimuoju, o esamuoju ar būtuoju laiku. Pavyzdžiui, pastačiau namą, aplankiau tam tikrą šalį, esu lieknesnis, sportuoju, kalbu itališkai.

Tikslus taip pat galima nupiešti, nufotografuoti, nufilmuoti, įrašyti.

Kad pasiektumėte tikslo, būtina turėti ambicijų, valios, atsakomybės ir numatyti žingsnius, kuriais link jo eisite. Pirmąjį privalote žengti per tris dienas, kitaip greičiausiai dėl tikslo nieko taip ir nepadarysite.“

Pradėti sportuoti niekada nevėlu

Giedrė Bernotaitė

Kauno sveikatingumo klubo „Impuls“ trenerė

„Nėra vieno visiems tinkančio motyvacijos recepto. Gebėjimas save motyvuoti priklauso tiek nuo žmogaus savybių, tiek nuo charakterio. Tačiau naujaisiais metais būtina išsikelti naujus tikslus ir iššūkius sporto bei judėjimo srityje, kuri taptų neatsiejama kasdienio gyvenimo dalimi.

Norintiems neprarasti ryžto sportuoti patariame:

Įsigykite metinį abonementą į sporto klubą. Tai paskatins sportuoti.

Pasirinkite sau tinkamą treniruočių laiką ir rūšį. Išbandykite kuo daugiau įvairių treniruočių ir išsirinkite sau tinkamiausią: tai gali būti tiek zumba, tiek joga, tiek pilatesas. Svarbu išlaikyti balansą tarp skirtingų treniruočių.

Jei sporto salėje jaučiatės nejaukiai, neskubėkite jos palikti. Verčiau pasinaudokite trenerių paslaugomis. Treneris sudarys programą pagal poreikius ir galimybes.

Prisiminkite, kad pradėti sportuoti niekada nevėlu. Jei nepradėjote sportuoti pirmąją sausio savaitę, pradėkite trečiąją, tačiau ilgai neatidėliokite to, ką suplanavote.“

Svarbu surasti tikrąją pasiryžimo priežastį

Ugnė Balčiūnienė

Kauno „Girstučio“ sporto ir pramogų komplekso atstovė

„Dažnai žmonės imasi naujos veiklos neatsakę sau į esminį klausimą: kodėl tai darau? Stačia galva puola užsiiminėti populiaria veikla, siekdami būti madingi, kitais atvejais seka kaimynų ar draugų pramintais takais ar tiesiog vykdo sveikatos specialistų rekomendacijas. Šiuo atveju motyvacija yra silpna ir nei žmogaus savijautos, nei savivertės nepagerina. Pažadas sau, lydimas „reikia“, niekada nebus veiksmingas.

Visiškai priešingas variantas, kai ryžtas naujiems pokyčiams yra lydimas „noriu“. Jis kyla iš vidinių žmogaus poreikių: būti sveikam, žvaliam, kupinam energijos ir pasitikinčiam savimi. Šis noras yra stipriausia motyvacija, kuri kelia žmogų į viršų.

Todėl svarbiausia pasiryžus – neatidėlioti. Didžioji dalis atidėliojamų planų taip ir lieka neįgyvendinti: vaikai užaugs, darbas pasikeis, žiema praeis, o tikslai taip ir liks laukti šviesaus rytojaus. Veik čia ir dabar.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.