„Vilniaus duonos“ komercijos direktoriaus Gražvydo Juknos teigimu, renginio idėja kilo apklausų metu sužinojus, kad tradiciniai sumuštiniai su batonu, dešra ar sūriu niekur nedingo ir vis dar yra patys populiariausi Lietuvoje. „Nusprendėme, kad laikas lietuviams atverti akis ir parodyti, kad sumuštinis gali būti ne tik įdomus ir skanus, bet ir sveikas patiekalas, jeigu tik tinkamai pasirinksime ingredientus ir pažiūrėsime į jo gamybos procesą šiek tiek kūrybingiau. Todėl šiuo renginiu 2016-uosius skelbiame sumuštinių metais“, – sakė G. Jukna. Antradienį kulinarijos studijoje „Čiop Čiop“ susirinkę dalyviai – Jurgis Brūzga su žmona, Girmantė Vaitkutė, Mantas Wizard, Diana Dargienė su dukra, Irena Starošaitė bei Dainė Baumilė su dukra susirungė, kas pagamins gražiausią, skaniausią ir sveikiausią vakaro sumuštinį iš pasirinktų ingredientų.
Dalyviai pagal savo skonį ant sumuštinių dėjo ir derino įvairias daržoves, prieskonines žoleles, mėsą, užtepėles, vietoje karštai rūkytą lašišą, savo pagamintus padažus ir netgi vaisius. Vienintelis visus sumuštinius vienijantis ingredientas buvo šviesi ir tamsi visagrūdė duona. Nors visiems sąlygos buvo vienodos, kai kurie ypač gerai atskleidė savo meniškąją pusę. Dainininkas J.Brūzga nustebino visus beveik molekulinei virtuvei prilygstančiu sumuštiniu-šedevru. Tačiau, kaip pats teigė, namuose dažniausiai gamina žmona ir jam tokių meniškų sumuštinių kurti netenka.
Kad sumuštinių gamybos procesas būtų sklandesnis, dalyviams gaminti padėjo virtuvės šefė Anna Baranova, o patarimus, kaip pasigaminti sveikesnį sumuštinį, dalino gydytoja dietologė Lina Barauskienė.
Įtemptoje, bet smagioje sumuštinių kovoje triumfavo I. Starošaitė, G. Vaitkutės ir D. Baumilės komandos. Jų sumuštiniai vakaro komisijai, kurią sudarė „Vilniaus duonos“ ir „Čiop Čiop“ atstovai, gydytoja dietologė bei žiniasklaidos atstovai, pasirodė labiausiai atitinkantys pagrindinius kriterijus – vizualiai gražūs, skanūs ir, svarbiausia, sveiki. Juose dominavo daržovės, žuvis ir įvairios prieskoninės žolelės.
Anot geriausiai komisijos įvertinto sumuštinio autorės I. Starošaitės, nugalėti ji tikrai neplanavo, tiesiog gamino tai, ko tuo metu norėjosi. „Apie tai, ką dėsiu ant sumuštinio net negalvojau. Tiesiog rinkausi tai, ko tuo metu norėjau ir ką mėgstu labiausiai – tepamą varškės sūrį, burokėlius ir gražgarstes“, – savo sėkmės paslaptį atskleidė dainininkė.