Akistata su mirtimi A. Lasytę privertė sulėtinti tempą

„Persišvieskite galvą, nes maža kas“, – savo gerbėjams palinkėjo aktorė ir dainininkė Aistė Lasytė, atsigaunanti po sudėtingos operacijos.

„Sup­ran­tu, kad man ga­lė­jo baig­tis la­bai li­ūd­nai“, – sakė A.Lasytė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Sup­ran­tu, kad man ga­lė­jo baig­tis la­bai li­ūd­nai“, – sakė A.Lasytė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

2016-01-24 10:54, atnaujinta 2017-06-10 08:48

Jei žinote savotišką grupės „Liūdni slibinai“ dainininkės humoro jausmą, nenustebsite, kad dainos „Gipsas“ pavadinimą ji pakeitė į „Aneurizma“.

Būtent taip vadinama galvos kraujagyslė, kurios plyšimas gali baigtis tragiškai. Gruodžio viduryje tai patyrusi 28-erių aktorė jau grįžo į sceną, bet pamažu pratinasi prie pasikeitusio gyvenimo būdo.

Nors iššūkių – daug. Šeštadienį dėl jos prastos savijautos atšauktas spektaklis Kaune, kuriame Aistė turėjo vaidinti su Justinu Jankevičiumi ir Mantu Stonkumi.

Dar prieš tai „Lietuvos rytui“ populiari atlikėja, prieš metus laimėjusi LRT konkursą „Auksinis balsas“, pirmą sykį papasakojo apie tai, kaip buvo atsidūrusi per plauką nuo mirties.

Kamavo baisus skausmas

Gruodžio pradžioje Aistė atvyko į Panevėžį vaidinti spektaklyje. Dar prieš jį pasijuto blogai, tačiau stengėsi susikaupti ir nekreipti dėmesio.

„Klaikiai skaudėjo kaktą, pykino. Maniau, gal maistu apsinuodijau.

Šiaip anksčiau ignoruodavau ligas – jei susirgdavau, į gydytojus nesikreipdavau, maniau, savaime praeis. Galvą skaudėdavo ir anksčiau – o kam jos neskauda?

Bet šįkart skausmas buvo toks, kad nesugebėjau pabaigti spektaklio. Sąmonės nepraradau, bet iš skausmo net nesuvokiau aplinkos, nebegalėjau paeiti.

Gerai, kad ten toks lankstus spektaklis, baigė be manęs“, – pasakojo Aistė.

Aktorė net nelabai prisimena, kaip iš užkulisių atsidūrė Panevėžio ligoninėje.

Kalėdas šventė ligoninėje

Kai pabudo po narkozės, Aistė išvydo keliolika besišypsančių gydytojų.

„Pasakė, kad man padaryta operacija, kad dabar reikės ilsėtis. Aš, žinoma, iškart pareiškiau, kad nereikia man jokio poilsio, man į spektaklį reikia.

Bet jie nuramino, sakė: vaikeli, pasižiūrėk internete, kiek žmonių dėl plyšusios aneurizmos miršta, gal praeis noras skubėti į spektaklį.

Ligoninėje praleidau savaitę, esu labai dėkinga visiems gydytojams ir daktarui, kuris specialiai dėl manęs iš Kauno važiavo.

Tikiuosi, kad daugiau niekada neteks atsidurti ligoninėje, bet jei teks, visai norėčiau, kad tai nutiktų Panevėžyje. Juk visai gerai praleidau laiką, kad ir kaip juokingai tai skambėtų“, – juokėsi A.Lasytė.

Abromiškių reabilitacijos ligoninėje jėgas pamažu atgavusi mergina net kiek graudinosi kalbėdama apie savo bičiulius.

„Liūdnų slibinų“ nariai nusprendė ligoninėje kartu su ja švęsti Kūčias.

„Ne tik manęs iš grupės neišmetė, bet dar ir tokį vakarą pasirinko būti su manimi.

Toje sanatorijoje buvo pianinas, tad susėdome ir Kalėdų dainas dainavome. „Slibinai“ ir jų komanda ir indus plovė, ir mano šunimi rūpinosi, kol ligoninėje buvau. Sirgdama suvokiau, kiek daug gerų žmonių mane supa, tiek daug jų manimi rūpinosi. Net ir naujai sutiktų – kaip palatos kaimynėlė Jolanta, kuri man gamino vitaminą C.

Labiausiai, žinoma, esu dėkinga savo mylimajam Tadui, kuris visą laiką buvo šalia“, – kalbėjo Aistė.

Gydytojai liepė nepervargti

Žiūrovai, taip pat ir „Auksinio balso“, ją pažįsta kaip padūkusią ir nenustygstančią vietoje, tačiau šį tą Aistei dabar teks keisti.

Gydytojai jai nurodė kuo daugiau ilsėtis – bemieges naktis ir persidirbimą Aistei teks pamiršti.

„Tai nieko nauja, aš ir anksčiau žinojau, kad gerai pailsėti yra būtina.

Tik dabar gyvenimas man ne paliepė prigulti, o tiesiog paguldė, ir viskas. Neišradau dviračio, nesužinojau jokios naujos tiesos, bet įvyko kažkas, su kuo susidūriau iš labai arti.

Mėgstu juokauti, bet suprantu, kad man galėjo baigtis labai liūdnai. Laimė, esu jauna ir greitai sveikstu, kitiems pasiseka mažiau.

Anksčiau visur skubėjusi ir viską aprėpti norėjusi A.Lasytė sako, kad dabar išmoks nieko neplanuoti ir nežadėti.

„Reikia saugoti save. Kiekvienam palinkėčiau stabtelėti ir prisėsti. Sėdynė juk tam ir skirta“, – svarstė „Liūdnų slibinų“ žvaigždė.

Ji džiaugiasi ir tuo, kad gydytojai jai neuždraudė nieko, dėl ko tektų iš esmės keisti savo gyvenimą.

„Negaliu greitai pasilenkti, kabėti žemyn galva, bėgti maratono.

Liepė nesinervinti ir šiaip neperlenkti lazdos, nuolat koją ant stabdžių laikyti, nepervargti. Geriu raminamąją arbatą. O alkoholis ar riebus maistas, kurio man irgi nelabai galima, man ir anksčiau nebuvo patrauklūs“, – numojo ranka Aistė.

Bijojo grįžti į sceną

Paskutinę 2015-ųjų dieną ji su „Liūdnais slibinais“ surengė šventinį koncertą Kaune.

Kaip pati prisipažįsta – smarkiai nerimaudama. Nors medikai ir patikino, kad jokių nepatogumų ar liekamųjų reiškinių neturėtų būti.

„Labai bijojau eiti į sceną. Bet koncertas gana gerai pavyko. Kitą savaitę bus koncertas Vilniuje, turbūt jau nebijosiu.

Kasdien jaučiuosi geriau ir sveikstu“, – džiaugėsi aktorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.