Režisierius Rimas Tuminas prisipažino apie sunkią ligą

Antradienio vakarą LRT laidoje „Emigrantai“ – atviras režisieriaus Rimo Tumino interviu. Laidos kūrėjas Orijus Gasanovas nuvyko pas režisierių į Maskvą, kur šis priėmė jį savo rožiniame kabinete.

R.Tuminas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Tuminas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Tuminas ir O.Gasanovas.
R.Tuminas ir O.Gasanovas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 23, 2016, 10:47 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 8:21 PM

„Kas nutinka, kada medikai praneša apie sunkią ligą, apie tai, kad turi auglį, ir visko gali būti... Daug kas save iškart pasmerkia, ima panikuoti. O aš nusprendžiau, kad kovoti nereikia. Nes visi kas kovodavo – visi pralaimėdavo. Tikrai nekovosiu, bet nepasiduosiu. Rytą pradedu nuo stiprios kavos, tada užsirūkau cigaretę, tada vėl kavos. Ligonio čia nevaidinsiu“, – pirmą kartą prabilęs apie diagnozę sakė garsiausias Lietuvos režisierius R.Tuminas.

Maskvoje R.Tuminas gyvena jau devynerius metus. Šį kartą pokalbis rutuliojosi ir apie gyvenimą skandalingos politikos šalyje, bendravimą su aukščiausiais šalies žmonėmis – prezidentu Vladimiru Putinu, premjeru Dmitrijumi Medvedevu.

Lietuvos menininkas vadovauja Maskvos Vachtangovo dramos teatrui ir yra ne ką mažiau žinomas nei savo gimtojoje šalyje. R.Tuminą nuolat stebi visa Rusijos žiniasklaida, jis kviečiamas į didžiausius televizijos šou, kalbinamas dienraščių ir žurnalų. Tiesa, politinės valdžios valdoma žiniasklaida režisierių ne tik giria, bet ir kritikuoja. Lietuvis jau kurį laiką vengia duoti interviu.

„Drįsiu pasakyti, kad tapome vieni iš geriausių teatrų ne tik Maskvoje, bet ir pasaulyje“, – teigė R.Tuminas.

Kai 2007 m. režisierius atvyko į Maskvą, Vachtangovo teatras nebuvo laikomas vienu geriausių teatrų. Kad situacija pasikeistų, R.Tuminas turėjo imtis didelių reformų – griauti, o tada kurti iš naujo.

„Atleidau visą administraciją ir surinkau naujus žmones, prieš kuriuos tapau atsakingas, ir ilgam save įkalinau“, – prisipažino menininkas.

Iš darbo atleisti rimti žmonės jam grasindavo, buvo net laikas, kai lietuvį saugojo apsauga.

Kai mūsų tautiečio kūryba parūpo ir pagrindinėms šalies galvoms – prezidentui bei premjerui, ir šie apsilankė Vachtangovo teatre, lietuvis menininkas tapo dar žinomesnis Rusijos žmonėms. Tiesa, prieš pirmųjų asmenų apsilankymą teatre R.Tuminas gavo griežtus nurodymus, kokie žmonės gali būti teatre, teko patikrinti visų darbuotojų biografijas.

R.Tumino ir V.Putino akistatos buvo ne viena ir ne dvi. Per jas režisierius spėjo susidaryti nuomonę apie Kremliaus valdovą.

„Jis ir vėl nori susitikti, – prisipažino R. Tuminas. – Jaučiuosi įkalintas, turiu daug atsakomybių, kurių norisi atsikratyti“.

Šiemet, pasibaigus teatro sezonui, baigsis ir R.Tumino darbo sutartis. Režisierius teigia gerai apsvarstysiąs, ar dar verta likti Maskvoje. Juolab kad duodamas interviu lietuvis ne kartą prisipažino, kad jau nori namo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.