Renginys subūrė daug žmonių. Buvo galima išvysti ir renginių agentūros „Pirmoji kava“ vadovo Jogailos Morkūno šeimą. Vyras atvyko su žmona Indre Morkūniene ir neseniai gimusia dukrele. Tai – pirmasis Marijos Barboros renginys, kuriame tiek daug fotoaparatų blyksčių.
Pagal seną japonų tradiciją, valgant ramenų sriubą būtina šliurpti. Iš pradžių reikia paragauti 18 valandų virto sultinio, o paskui garsiai sutraukti makaronus ir visus priedus lėkštėje. Ramenų makaronų pavadinimas kilo iš kiniško pavadinimo „lo mein“, o tai reiškia – virti makaronai. Lietuviams toks valgymo būdas gali pasirodyti nekultūringas, tačiau japonams jis – visiškai įprastas. Juk ramenų sriuba paprastai valgoma karšta, o įtraukęs didelį kiekį oro kartu su makaronais svilinančio karščio gali išvengti.
„Kas sugalvojo, kad makaronus išrado italai?“ – sako pasaulyje populiarių barą Vilniuje atidaręs virtuvės šefas Liutauras Čeprackas ir primena, kad pirmieji makaronai pasirodė Kinijoje, iš ten atkeliavo į Japoniją, o tik vėliau – į Europą.
Du svarbiausi ramenų sriubos ingredientai – ilgai verdamas mėsos sultinys ir specialūs kvietinių miltų makaronai.
„Ramenas ir pagaliukai“ savo lankytojams patiekia kiaulienos ir vištienos sultinius. Kiaulienos sultinys verdamas 18 valandų, vištienos – 8 valandas. Vegetarams siūlomas sultinys iš daržovių, grybų ir sojos. Makaronai gaminami specialioje baro patalpoje, ramenų aparatu.
„Vištienos sultinį verdame iš vištų dedeklių, jų mėsos skonis stipresnis, šios vištos auginamos be hormonų.
Kiaulienos sultinys irgi turi savų paslapčių“, – tikina virtuvės šefas, ramenų sriubos virti specialiai mokęsis Japonijoje. „Virti ramenų sriubą iš knygų būtų visiškai neteisinga“, – įsitikinęs.
„Ramenas ir pagaliukai“ – taip Liutauras pavadino savo barą ir jau kuria ramenų bendruomenę. Virtuvės šefas įsitikinęs, kad lietuviai tirštą japonišką sriubą turėtų pamėgti. „Esam sriubinė tauta“, – sako.
Kad garuojantis ir kvepiantis ramenų dubuo vilioja, įrodinėti nereikia. Pirmąją darbo dieną, kai „Ramenas ir pagaliukai“ paskelbė išdalinsiantys 150 nemokamų porcijų sriubos, eilė nusidriekė beveik iki Gedimino prospekto. „Japonijoje ramenų sriubos skanavome mažuose restoranėliuose, kur telpa vos 8 ar 10 šliurpikų, pas mus vietos bus daugiau, tačiau ši vieta skirta ne ilgam sėdėjimui. Atėjai, pavalgei ir užleidai kitam“, – sako Liutauras.
Lankytojams jis žada ir kitų, greitai pagaminamų patiekalų – vištienos iešmelių, japoniškai paruoštos vištienos krūtinėlės, širdelių ir netgi uodegėlių.
„Uodegėlės – skonio bomba, – sako kulinarijos guru, – mėgėjams suteiksime galimybę jų ragauti ne po vieną, namie nereiks kepti devynių vištų vienu metu.“
Neįpratusiems daug valgyti, ramenų porcijos gali pasirodyti per didelės. „Bet jei suvalgo japonai, suvalgys ir lietuviai“, – įsitikinęs Liutauras.
Ypatingu apetitu pasižymintiems šefas sugalvojo patiekti milžinišką ramenų porciją, kuriai sunaudota buvo apie 3 kilogramai maisto. „Yra žmonių, kurie sugebės ją įveikti, – neabejojo. – Jei pavyks, už milžinišką lėkštę mokėti nereiks, nepavyks – teks susimokėti“, – žadėjo jis.