Nemaloniausi Juozo Statkevičiaus pasisakymai apie Lietuvą ir emigraciją

Kartas nuo karto garsiausiu šalies dizaineriu tituluojamas Juozas Statkevičius viešojoje erdvėje drebia itin nemalonių pasisakymų apie savo gimtinę Lietuvą – dažniausiai, jie būna neigiami.

J.Statkevičius.
J.Statkevičius.
J.Statkevičius.
J.Statkevičius.
Juozas Statkevičius skelbiasi patriotu, bet nuolat menkina Lietuvą.<br>T.Bauro nuotr.
Juozas Statkevičius skelbiasi patriotu, bet nuolat menkina Lietuvą.<br>T.Bauro nuotr.
Juozas Statkevičius skelbiasi patriotu, bet nuolat menkina Lietuvą.<br>T.Bauro nuotr.
Juozas Statkevičius skelbiasi patriotu, bet nuolat menkina Lietuvą.<br>T.Bauro nuotr.
Juozas Statkevičius skelbiasi patriotu, bet nuolat menkina Lietuvą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Juozas Statkevičius skelbiasi patriotu, bet nuolat menkina Lietuvą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2017-02-20 20:12, atnaujinta 2017-04-09 17:14

Daugybę kartų dizaineris yra grasinęs palikti Lietuvą, emigruoti. Nevengia jis paprotinti ir kitų piliečių bei taip pat paskatinti išvykti iš savo šalies, nors visada tokiame savo kalbų kontekste pabrėžia esantis Lietuvos patriotas. Neseniai mokesčių inspektorių tikrintas J.Statkevičius ir vėl nepraleido progos pasisakyti apie Lietuvą.

Skaitytojų dėmesiui – vos kelerių metų ryškiausi dizainerio pasisakymai prieš Lietuvą:

Sekmadienio vakarą J.Statkevičius savo feisbuko paskyroje vėl paliko tokį įrašą, kuris sukėlė didžiulį ažiotažą visoje šalyje. Tačiau pritarimo kūrėjas beveik nesulaukė, mat šalies elitas J.Statkevičiaus pusėn paleido itin daug kritikos strėlių.

„Nesunku pastebėti! Kad maistą perkam Lenkijoj! Dirbam Norvegijoj, Anglijoj! Atostogos Ispanijoj, Turkijoj... Jaunimas mokosi pasaulyje visur! Tai kam??? Ta mūsų Lietuva??? Kad Seimo narius išlaikyt? Kurie visus priverstinai išvaro emigracijon? Tema apmąstymam! Aš 100% už emigraciją! 25 metai kaip laisvi, o jokių pasikeitimų! Tik į blogą pusę! Vien pažadai, tušti, beverčiai žodžiai, bloga! Dar kartą mąstau lėkt iš čia! Iš šalies, kur nacionalinis patiekalas – kitas lietuvis! Geriau mylėt tą Lietuvą iš toli, iš šalies, kur gali dirbt ir užsidirbt, kur šilta ir iš pensininkės mamos niekas neatims pinigų. Ir vietoje 50 atimtų, grąžins tik 14. Trūksta žodžių, nieko, reikia imtis veiksmų, kraut lagaminą, nieko čia nebus! Ir jums patariu! Varom iš čia! Nes ateis laikas, kai neišleis! Varom!“ – būtent šis dizainerio pasisakymas sukėlė pasipiktinimo bangą.

Tačiau itin skambių ir nemalonių jo pasisakymų Lietuvos atžvilgiu yra buvę daugiau. Ypač pastaruoju metu, kai jis kartu su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga įsivėlė į tautinių kostiumų skandalą.

Daug kritikos visuomenėje sulaukė Ramūno Karbauskio siūlymas visiems ikimokyklinukams dovanoto po tautinį kostiumą, kurį kurtų būtent dizaineris J.Statkevičius. Piliečiai piktinosi, kad dėl tokios idėjos milžiniška pinigų suma būtų paleista vėjais, tačiau pats dizaineris tikino, kad tie pinigai – tik lašas jūroje ir gynėsi keistokais argumentais.

Vienas jų: „ Už 20 eurų jūs tik bandelę ir kompoto Lietuvoje gausit“.

Paniekos Lietuvai jis neslėpė ir praėjusių metų lapkritį, prieš savo kolekcijos pristatymą duodamas interviu žurnalui „Stilius“.

„Ar dabar sovietiniai laikai, kai galvojame viena, o sakome kita? Ar normalu, kad iš šalies kas valandą emigruoja 4–5 žmonės? Reikia turėti drąsos pasakyti, kas negerai. Aš vis dėlto daug padariau savo šaliai, tad galiu sau leisti ir pabambėti. Štai neseniai mano kurtas pašto ženklas puikavosi pasaulinėje parodoje Taivane. Labai gera mylėti Lietuvą iš tolo, kai turi puikias buities, materialines sąlygas. O kai mėnesį dirbi kaip jautis ir neturi net ko pavalgyti – meilės šaliai sąvoka skamba kitaip. Gera mylėti Lietuvą ir aikčioti, kokia tai nuostabi šalis, kai čia atvažiuoji tik pabaliavoti. Tokių žmonių ausį dažniausiai kritika ir rėžia. Kritikuoju, bet ir garsinu šalies vardą. Amerikietiškasis „Vogue“ parašė, kad Juozo Statkevičiaus dėka Lietuva atsirado pasaulinės mados žemėlapyje“, – nesumenkindamas savo nuopelnų tuomet šalį kritikavo dizaineris.

Dar tą patį mėnesį J.Statkevičius aštriai pasisakė ir LNK televizijos laidoje „Valanda su Rūta“.

„Yra dvi Lietuvos. Viena sėdi ten Seime, o kita skursta iškart už Seimo durų... Lietuvos patriotas, bet jei būčiau emigravęs, jau dabar turėčiau nuosavą lėktuvą ir milijonus. Holivude aprengčiau kokio filmo aktorius ir gyvenčiau kaip inkstas taukuose. Bet ne, iš tos meilės Lietuvai sėdžiu čia ir iš paskutiniųjų kuriu, nes noriu, kad Lietuva egzistuotų pasaulio mados žemėlapyje“, – tada diskusijoje apie emigraciją aiškino jis.

Dizaineris tada aiškino, kad praėjusių metų lapkričio 20 dieną Vilniuje vykęs jo kolekcijos pristatymas – gali būti paskutinis Lietuvoje, mat jam nusibodo išlaikyti sukurtas darbo vietas ir stebėti vis kylančius mokesčius.

Dar prieš metus J.Statkevičius viešai pasisakydamas stipriai sukritikavo Krašto apsaugos ministerijos sprendimą sugrąžinti šauktinių tarnybą. Tada jis socialinėje erdvėje vėl plūdo Lietuvą ir siūlė visiems emigruoti.

„Nelabai čia yra ką veikti, ir toliau nieko neliks, liks milijonas žmonių. Su tokia politika, kai į kariuomenę išvarys, tai žmonės ima akademines ir važiuoja į Londoną mokytis. Politikai nesusitvarko, mes matome tik jų šou. Turėtų imtis veiksmų, kad ir kokie buvo tarybiniai laikai, tada kažkas vyko, o dabar tik šou, programa. Nenoriu būti Lietuvoje, noriu būti kitur. Ir labai noriu išvažiuoti, jau nebeįmanoma šioje šalyje. Daug žmonių, ir vyresnių, tą jau padarė ir neprapuolė. Antraip čia išsiurbs paskutinį kraują“, – portalo „Moteris.lt“ konferencijoje piktinosi jis.

Šis interviu vyko po jo pasisakymo feisbuke, kur dizaineris ir sukritikavo Lietuvos kariuomenę.

„Linkiu visiems greičiau važiuoti į užsienį, o neiti į armiją ir kovoti su kaimynais“, – taip atrodė jo žinutė feisbuke 2015-ųjų gegužę.

Na, o tų pačių metų liepos mėnesį, įpykęs dėl visuomenės kritikos jo paties atžvilgiu, jis darkart nepraleido progos negražiai pasisakyti apie Lietuvą ir lietuvius.

„Gerbiamieji, nežiūrėkit į triusikus, nežiūrėkit į mane, į mano lūpas! Melskitės, jei jums vaidenasi. Stebiuosi žmonių įtarumu ir liguistumu, davatkiškumu ir pagieža! Ačiū Dievui – nykstanti tauta! Man neįdomu. Aš žvengiu, tiksliau žviegiu juokais“, – „Instagram“ paskyroje rašė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.