Stasiui Povilaičiui atminti – autografas ant Palangos koncertų salės

Dainininko Stasio Povilaičio atminimui Palangoje įamžinti miestas pasirinko menininko Romo Klimavičiaus darbą – stilizuotą 10 metrų ilgio S.Povilaičio parašą. Tikimasi, kad jis ant naujosios koncertų salės sienos atsiras dar šiemet.

 Dainininkas Stasys Povilaitis.<br> T.Bauro nuotr.
 Dainininkas Stasys Povilaitis.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Jačauskas

May 7, 2017, 9:56 AM

Palangos savivaldybė šią savaitę atrinko geriausius darbus S.Povilaičio įamžinimui – pirmoji vieta skirta dailininko ir skulptoriaus R.Klimavičiaus bei architektės Gerdos Antanaitytės idėjai.

Mero patarėja Jurgita Vanagė BNS informavo, kad artimiausiu metu savivaldybė ketina pradėti derybas su autoriais dėl idėjos realizavimo. Jei viskas vyks sklandžiai, stilizuotas S.Povilaičio parašas ant koncertų salės sienos turėtų atsirasti dar šiemet. 

R.Klimavičius sako, kad jau anksčiau gimusią viziją jam įgyvendinti pavyko pasiskolinus iš draugo kompaktinį diską su maestro parašu. Jis pabrėžia, kad koncertų salė ir S.Povilaitis, kuris daugiau nei keturis dešimtmečius joje koncertavo, yra neatsiejami. 

„Tai yra autografas, jo paties rašytas ant platininio disko. Artimas draugas davė man tą diską – idėja buvo daryti autografą. Išėjo gražiai, kaligrafiškai išsisprendė, ant koncertų salės fasado tas užrašas. Jis būtų apie 10 metrų ilgio, 3 metrai aukščio. Turėtų būti įspūdis, kad jis įspaustas giliaspaude – kaip antspaudas, tik įspaustas į gylį, reljefinis. Medžiagiškumas nieko nediktuos, neišsišoks, nebus jokios agresijos – bus autografas „įspaustas“ į pastatą“, - pasakojo menininkas. 

R.Klimavičius sako paisęs ir artimųjų pageidavimo, kad S.Povilaitis nebūtų įamžintas figūrine skulptūra, nes buvo kuklus – taip ir gimė abstraktesnė idėja. 

Jis taip pat siūlo neapsiriboti tik S.Povilačio įamžinimu – ant kitų pastato plokštumų, anot jo, galima būtų įrėžti ir kitų estrados žvaigždžių parašus. 

Anksčiau skelbta, kad preliminariai planuojama, jog įgyvendinti įdėją kainuos apie 24 tūkst. eurų. 

Savivaldybė skelbė, jog antroji vieta konkurse atiteko Gintauto Jonkaus, Jono Abromo ir Vytenio Mazurkevičiaus darbui „Atmintis“, trečioji – Kęstučio Balčiūno kūriniui „Kviečiu dainuoti“. Trijų pirmųjų vietų laimėtojams skirtos 3 tūkst., 2 tūkst. ir tūkstančio eurų premijos. 

Lietuvos pajūryje galima rasti ir daugiau R.Klimavičiaus darbų – „Saulės laikrodis“ Klaipėdos Ievos Simonaitytės bibliotekos kiemelyje, 4 metrų aukščio šviečiantis kiaušinis, pavadintas „Pavasaris“ ant kalvos Palangoje. Kitą savaitę Klaipėdos senamiestyje turėtų būti atidarytas ir Mūzos skverelis, greta namo, kur gyveno uostamiesčio aktorius Bronius Gražys – skverelyje iškils akmeninė R.Klimavičiaus skulptūra „Mūza“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.