Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Nuoga fontane išsimaudžiusi Jolanta Leonavičiūtė palenkė įstatymus į savo pusę

Maudytis nuogam fontane – ne tik nehigieniška, bet ir draudžiama. Jei tai daro pilvotas vyriškis – chuliganizmas. O jeigu po fontanu palenda nuoga, bet daili mergina – tai jau menas. Ir niekas pretenzijų neturi.

J.Leonavičiūtė prisipažino gyvenime daug ko prikrėtusi, todėl ir ši nuotrauka fontane bus tik dar vienas nuotykis.<br>J.Stacevičiaus ir V.Žilinsko nuotr. 
J.Leonavičiūtė prisipažino gyvenime daug ko prikrėtusi, todėl ir ši nuotrauka fontane bus tik dar vienas nuotykis.<br>J.Stacevičiaus ir V.Žilinsko nuotr. 
J.Leonavičiūtė prisipažino gyvenime daug ko prikrėtusi, todėl ir ši nuotrauka fontane bus tik dar vienas nuotykis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Leonavičiūtė prisipažino gyvenime daug ko prikrėtusi, todėl ir ši nuotrauka fontane bus tik dar vienas nuotykis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Meras R.Šimašius pažadėjo, kad būsimame Lukiškių aikštės fontane nedraus maudytis.<br>V.Žilinsko nuotr.
Meras R.Šimašius pažadėjo, kad būsimame Lukiškių aikštės fontane nedraus maudytis.<br>V.Žilinsko nuotr.
Jolanta  Leonavičiūtė.<br>G.Janonytės nuotr.
Jolanta Leonavičiūtė.<br>G.Janonytės nuotr.
Romos savivaldybė pranešė, kad policininkai baus visus, kurie elgiasi netinkamai šalia didingų šio miesto fontanų. 
Romos savivaldybė pranešė, kad policininkai baus visus, kurie elgiasi netinkamai šalia didingų šio miesto fontanų. 
Daugiau nuotraukų (5)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Oct 1, 2017, 10:17 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 11:53 AM

Modelio ir kūno rengybos trenerės 35 metų Jolantos Leonavičiūtės poelgis atskleidė, kokia liberali Vilniaus valdžia. Šiaurės miestelio fontane ji maudėsi visiškai nuoga, tačiau už tai niekas nė nemano bausti.

Nors kitais atvejais policijos pareigūnai nudrožia už kiekvieną menkniekį, o tokie vilnietės veiksmai, atrodytų, verti baudos už viešosios tvarkos pažeidimą ar nedidelį chuliganizmą, teisėtvarkininkai tik atlaidžiai šypsosi. Esą maudymasis kūrybos tikslais su nusižengimu nieko bendra neturi.

O Italijoje pareigūnai apdalina baudomis kiekvieną, vos kyštelėjusį koją į vandenį. Dar daugiau – net prisėsti ant fontano krašto Romoje draudžiama.

Fotosesija – anksti rytą

Kaip J.Leonavičiūtė nuoga maudosi Šiaurės miestelio fontane, galėjo stebėti tik ankstyvi praeiviai, kiemsargiai ar į parduotuves prekes išvežiojantys vairuotojai.

Fotosesiją su fotografu Vilmantu Žilinsku ji surengė praėjusio šeštadienio rytą.

Beje, tai V.Žilinsko sumanymas, o įkalbinėti J.Leonavičiūtę jam teko kelis mėnesius.

Po fotosesijos modelis prisipažino, kad gyvenime daug ko yra prikrėtusi, tad ir ši fotosesija bus kaip vienas iš nuotykių. Jį prisimins su šypsena.

Paskelbusi nuotrauką socialiniame tinkle ji parašė: „Palįskime po dušu. Labas rytas, pasauli.“ Išties fontanas Šiaurės miestelyje primena milžinišką dušą, iš kurio nuolat bėga vanduo. Ir ten jų – ne vienas.

Skambėjo pagyros figūrai

J.Leonavičiūtė neslėpė – dėl tokios nuotraukos teko pasistengti: sukaupti drąsą nusimesti drabužius ir anksti rytą lįsti po ledinio vandens čiurkšle.

Tačiau paskelbus nuotrauką pasipylė internautų pagyros. Jos skambėjo ir fotografui, ir J.Leonavičiūtės figūrai.

Pasakodama fotosesijos įspūdžius J.Leonavičiūtė prisipažino, kad gąsdino ne tik šaltas vanduo, bet ir stipri srovė.

Išstovėti po ja ant pirštų galų buvo be galo sunku.

Svarbiausia – aplinkybės

Nors savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai akylai stebi, kas vyksta miesto gatvėse, už maudymąsi fontanuose nė vieno asmens nebaudė.

O policijos atstovas Paulius Radvilavičius aiškino, kad pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į maudymosi Šiaurės miestelio fontane aplinkybes.

Aišku, jeigu palindęs po fontanu asmuo savo grožybes demonstruoja vidury dienos, tai greičiausiai piktina aplinkinius ir jiems daroma žala, – baudos jis tikrai gali tikėtis.

Netgi jeigu drožia nuogas per miestą ir, atrodytų, niekas nemato, vis tiek už tai gali būti baudžiama.

Juk tokį nuogalių gali kas nors pamatyti ir pasipiktinti.

P.Radvilavičius pabrėžė, kad svarbu, ar nepažeidžiamos kieno nors teisės.

Tačiau jis priminė ir protingumo principą.

Jeigu kas nors nuogalių stebėjo su žiūronais ir po to piktinosi, tai gal pareigūnų rūstybės toks maudynių mėgėjas irgi neužsitrauks. Juk žiūronus smalsuolis galėjo niekieno netrukdomas padėti į šalį.

Teisės pažeidimo neįžvelgė

Minėdamas J.Leonavičiūtės fotosesiją P.Radvilavičius kalbėjo užtikrintai: čia jokia teisinė atsakomybė negali būti taikoma.

Nesvarbu, kad ji buvo nuoga, – juk niekas dėl to nesipiktino, į policiją nesikreipė, be to, vilnietė po fontanu palindo siekdama ne chuliganiškų, o kūrybos tikslų.

Tai ir svarbiausia. Tad teisės pažeidimo sudėties J.Leonavičiūtės veiksmuose Vilniaus policija neįžvelgė.

Meras leidžia pasitaškyti

Vilniaus meras Remigijus Šimašius džiugiai pranešė, kad kitą pavasarį Lukiškių aikštėje pradėsiančiame veikti fontane galima bus maudytis.

„Niujorko nuotaiką gerai atskleidžia tai, kad karštą dieną visi tiesiog smagiai ignoruoja neprotingą draudimą lipti į fontaną.

Tai ir yra miesto dvasia – laisvė, polėkis, bendruomeniškumas, sugyvenimas, pragmatiškumas. Kiek yra šios dvasios mieste, tiek jame yra miesto.

Beje, drąsiai merkite kojas į Vilniaus fontanus, jei tai netrukdo aplinkiniams ir jūsų pačių saugumui“, – ragino liberalas Vilniaus vadovas.

R.Šimašius prižadėjo – Lukiškių aikštės fontano vandenyje kitais metais irgi bus galima pasitaškyti.

Romoje draudžiama ir kojas įmerkti, ir pilvus kimšti

Italija skelbia, kad tęsia karą su istorinį palikimą niokojančiais ir nepagarbiai besielgiančiais turistais.

Romos savivaldybė vasaros pradžioje pranešė, kad policininkai baus visus, kurie elgiasi netinkamai šalia didingų šio miesto fontanų.

Nuo didelių baudų nebus apsaugoti nei prabangiuose Romos fontanuose besipliuškenantys turistai, nei šalia šių architektūros stebuklų užkandžiaujantys miesto svečiai.

Pažeidusieji taisykles – net tie, kurie nutars fontanuose atsigaivinti įmerkę sukaitusias kojas, – privalės sumokėti nuo 40 iki 240 eurų baudą. Be to, draudžiama ant fontanų sėstis, duoti iš jų vandenį gerti gyvūnams arba į juos mesti monetas.

Romos valdžia taip siekia apsaugoti senovinius statinius nuo žalos, kurią daro nuolatinis turistų srautas.

Vienas lankomiausių Italijos miestų Roma jau seniai bandė uždrausti turistams maudytis fontanuose ir nuo smalsių svetimšalių apsaugoti istorinio paveldo objektus.

Ne tik Italijos valdžia, bet ir žiniasklaida niršo ant turistų. Laikraščių antraštėse piktintasi „nekultūringu elgesiu fontanuose ir gėlynuose“ ir skelbta apie „niokojamus paminklus“.

„Romos grožį turi gerbti visi. Mes siekiame apginti šio miesto istorinį, meninį ir archeologinį palikimą, todėl netoleruosime nepagarbaus elgesio“, – aiškino Romos merė Virginia Raggi.

Baudos bus taikomos netinkamai besielgiantiems žmonėms iki spalio 31 dienos.

„Romos policijai buvo pavesta dar akyliau nei bet kada anksčiau stebėti turistų lankomas vietas“, – tvirtino V.Raggi. Viena labiausiai policininkų saugomų vietų – neseniai už 2,2 mln. eurų restauruotas garsusis Trevio fontanas (nuotr.).

Tiesa, Roma nėra vienintelis Italijos miestas, taip kovojantis su turistais.

Florencijos merą Dario Nardellą siutino ant bažnyčių laiptų sėdintys, maistą šlamščiantys ir po savęs šias vietas tarsi kiaulių gardą paliekantys kitataučiai.

Todėl meras nutarė juos atpratinti tai daryti neįprastu būdu: liepė šlakstyti bažnyčių laiptus vandeniu, kad turistai, bijodami sušlapti, eitų kitur pilvų kimšti kultūringai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.