Prakalbus apie TV biudžetus Kristupas Krivickas kirto LRT veidams ir jų žmonoms

Didžiausioms metų šventėms lipant ant kulnų, paaštrėjo kalbos apie Lietuvos televizijos darbo užmokesčius.

 Audrius Siauriusevičius, Kristupas Krivickas, Laurynas Šeškus ir Edmundas Jakilaitis.<br>LR archyvo nuotr.
 Audrius Siauriusevičius, Kristupas Krivickas, Laurynas Šeškus ir Edmundas Jakilaitis.<br>LR archyvo nuotr.
 Kristupas Krivickas.<br>LR archyvo nuotr.
 Kristupas Krivickas.<br>LR archyvo nuotr.
 Rasa ir Edmundas Jakilaičiai.<br>LR archyvo nuotr.
 Rasa ir Edmundas Jakilaičiai.<br>LR archyvo nuotr.
 Indrė Trakimaitė.<br>LR archyvo nuotr.
 Indrė Trakimaitė.<br>LR archyvo nuotr.
 Audrius Siaurusevičius.<br>LR archyvo nuotr.
 Audrius Siaurusevičius.<br>LR archyvo nuotr.
 Laurynas Šeškus ir Edmundas Jakilaitis.<br>LR archyvo nuotr.
 Laurynas Šeškus ir Edmundas Jakilaitis.<br>LR archyvo nuotr.
 Jogaila Morkūnas.<br>LR archyvo nuotr.
 Jogaila Morkūnas.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 22, 2017, 10:54 AM, atnaujinta Dec 23, 2017, 11:09 AM

Televizijos prodiuseriui Laurynui Šeškui plačiai išdėsčius, kiek kainuoja sukurti televizijos laidą, šia nuomone kiek pasipiktino ir žurnalistas bei politikas Kristupas Krivickas.

„Apie biudžetus. Ir apie LRT biudžetą. Vieši klausimai Audriui Siaurusevičiui, Edmundui Jakilaičiui, Laurynui Šeškui, Jogailai Morkūnui, Rasai Jakilaitienei, Indrei Trakimaitei.

Televizijoje dirbau 20 metų. Mačiau visko. Manau, kad netgi beveik viską. Žinau, kaip gaminamos rimtos laidos, serialai, pramoginės laidos, dokumentika, žinios, tiesioginės transliacijos, licencinė produkcija ir kt.

Žinau, kaip kas daroma, kiek kas kainuoja. Kas kiek gali kainuoti. Taip pat žinau, kiek įsijautus galima išleisti.

Ypač kai pinigai ne komerciniai, o valstybiniai. Su komerciniais tai, kaip būna, dažniausiai tu suderini projekto formatą ir kitus dalykus, sutari biudžetą ir darai.

Telpi ar netepli, ne kanalo reikalas. Padarai gerai – šaunuolis. Susimauni – asilas. Neužtenka pinigų projektui užbaigti – gal duos dar biškį, bet šiaip tai tavo problemos, „eik į minusą“, tu gi prodiuseris, reikėjo pasiskaičiuoti, gal kitas būtų pigiau ir geriau padaręs, dabar jau sukis pats.

Būna, kai ateini pas privataus kanalo direktorių ir sakai: „Biškį čia nepaskaičiavom, daugiau šviesos paėmėm, kadro gylį padidinom, nu ir nebeužtenka biudžeto, duokit dar biškį, jeigu negaila, a?“

– Gaila, sako, gaila. Neduosim. Mes čia biznį darom, mums uždirbti akcininkai liepė, jeigu visas jūsų kūrybines fantazijas pildysim, bankrutuosim.

Ir pėdina prodiuseris kontoron nuleidęs galvą. Patirs nuostolį šį kartą, nes per daug įsijautė, kūrybinėje euforijoje apsvaigo ir per giliai į kadrą įnėrė.

Kitą kartą skaičiuos geriau. Bet jeigu kainą apsidrausdamas per daug užkels, kanalo vadovas jam sakys – klausyk, bičiuli, geras tu žmogus, bet, va, toks tavo konkurentas, kitas prodiuseris, man apskaičiavo, kad tokį projektą pagamins trečdaliu pigiau, o tu prašai dar padidinti biudžetą.

Ne, kolega. Arba už tą patį, arba darys kiti. Pasimuisto truputį, galvą palinguoja, patyli, nes apie kadro gylį ir skraidančias kameras gali valstiečiams pasakot, anie klauso net išsižioję, o senam TV vilkui iš kokios Prancūzijos tuo įspūdžio nepadarysi.

Ir telpa į tuos pačius. Ir kadro gylį sumažina, ir kamerų nebereikia 20, užteks gal ir 10, ir darbininkų nebe 100 reikia, o ir 63 susitvarko, ir panašiai.

Ir nuostolio nebepatiria, ir uždirba netgi visai padoriai.

Ir reitingai būna kartais net geresni, nes ta mūsų publika ne visada pastebi ten tuos gylius (žinau vieną neseną atvejį, kai prodiuseris už labai brangiai vos ne specialią studiją serialui filmuoti Lietuvoje įrengė, kad kadras būtų gilus, – brangiausią techniką samdė, aktoriams vaidinant, kad susidarytų tikresnis įspūdis, net ne vienas, o po kelis žmones kadre antrame plane praeidavo.

Žodžiu, tiek biudžeto kanalas davė, kad prodiuseris galėjo sau leisti išpildyti beveik visas savo fantazijas. Kūrybines. Ir ką? Koks rezultatas? Ogi toks, kad to serialo niekas nežiūrėjo.

Duobė „praim taime“ tik gilėjo ir teko pašalinti tą serialą iš eterio. Toks, va, šviežiausias įrodymas, kad išleisti gamybai kanalo duoti tūkstančiai ne visada tiesiogiai koreliuoja su sprendimu paspausti pultelį, kuris yra žiūrovo rankose, ir perjungti kanalą ar ne.

O dabar įsivaizduokim kitą situaciją. Yra toks visuomeninis transliuotojas. Kanalas LRT vadinasi. Jis savo dešimtis milijonų gauna iš biudžeto tiesiogiai, atskira eilute, taip sakant.

Beveik 40 mln. eurų mūsų visų pinigų per metus. Ten jau daug metų direktorius toks vadovauja. Kompanijos žmogus, niekam ne paslaptis.

Kažkada su pramogų pasaulio „rebiatom tūsino“, pats laidas vedė, dabar vadovauja. Statusas pasikeitė. Draugystės liko. Ir naujų atsirado.

Draugavo tik su Jogaila ir Rolandu seniau. Vaikus krikštijo, šventes šventė ir ten viską. Draugas Jogaila turėjo kitus du draugus.

Supažindino ir juos su draugu generaliniu. Dabar jau, žiūrėk, direktorius ir su Edmundu, ir su Laurynu pats padraugauja.

Ne, kodėl, aišku, galima. Juo labiau kad, pažiūrėkit, visai sėkmingi tie draugai, pasirodo. Projektas po projekto, metai po metų laimi LRT konkursus, žmonės kalba, jog kartais taip užsimiršta, kad jiems apskritai reikia dalyvaut konkurse, kad laidas, kurias gi „sutarėm su Siauru, kad tikrai bus“, pradeda filmuot dar net nepaskelbus konkurso. Pasak legendos, nes žino, kad laimės, ir laimi, dar labai brangius klausimus pašnekovams už brangiai kasdien galvoja ir juos už dar brangiau garsiai užduoda, daro vis brangesnes laidas, serialus, jų vis daugiau, šiandien jau gal net apie trečdalį LRT „praim taimo“ (žinių neskaičiuojant) kartais.

Tai ko nedraugaut? Ir dar, man atrodo, kad prieš porą metų buvo sugebėję net pačios LRT gamintą laidą „Teisė žinoti“ su visa Rita Miliūte perimti ir po „Media3“ vėliava pradėti gaminti.

Kažkas nepaėjo, matyt, nes dabar, rodos, kaip vėl LRT laida ta „Teisė žinoti“. Ir žmonės patyliukais šnabždasi, kad kartais ateina vyrai į konkursą su pasiūlymu, kuris kone dvigubai, trigubai ar net 10 kartų brangesnis negu rinkos kaina, ir vis tiek laimi. Ir kai pradeda projektą, bet pamato, kad kadras per gilus, o biudžetas – per seklus, LRT prideda dar.

Va, kaip kalba žmonės. Nežinau. Reikės jų pačių paklaust. Galvoju: negi dabar delfinams pasakysi, kad jie per brangūs, o reitingai per maži?

Baikit, įsižeis gyvūnai. Negi leisi draugams į minusą eiti? Juk taip maloniai tie delfinai taškosi. Ir pinigus taško. Juk ne nuosavi. Valdiški. Va, ir su šeima generalinis gali į transliacijas atvažiuoti. Sėdi filmavime pirmoj eilėj, džiaugiasi, ir jį aptaško. Televizija juk ne komercinė. Valdiška.

Neateis akcininkas paklausti, kur pinigai, Kisa? Ar ateis? LRT akcininkas, šiaip ar taip, yra valstybė, tai tas akcininkas, tokias kalbas girdėdamas, ir nusprendė neapsikentęs vieną dieną paklausti, kaip ten su tais pinigais, ar tikrai viskas gerai. Nes kalbos nelabai geros sklinda jau seniai, šalis maža, visi visus pažįsta, pasipasakoja ir susidėlioja toks gal ne visai tikslus, bet iš esmės gana aiškus kontūras.

Kad štai iš biudžeto finansuojama LRT, štai generalinis, štai grupė įvairiais tarpusavio ryšiais susijusių draugų, štai jie laimi vis daugiau užsakymų už milijonus eurų ir visa tai ima panašėti į „Lietuvos geležinkelius“ ar kokį Registrų centrą, kur milijoninius užsakymus valdiškiems milijonams išleisti vis laimi „artimi imperatoriui“ žmonės.

Toks nepotistinis protekcionizmas. Tik LRT atveju ne partinis. LRT atveju toks labiau šiaip, iš draugiškumo.

Tai aš čia šiaip tik ir norėjau keletą dalykų truputį patikslinti. Dabar madinga klausimus uždavinėti per feisbuką. Galvoju, ir aš pabandysiu.

Gal vaizdelis taps aiškesnis, kadro gylis padidės. Seimo nariams neatsako, gal man atsakys. Haroldas juk irgi klausia Karbauskio, kas jam rūpi. Galvoju, imsiu ir aš paklausiu to, kas rūpi man.

Ir aš, ir žiūrovai aiškiau situaciją pamatysim. Žodžiu, čia per keletą metų tokios įvairių šaltinių informacijos prisikaupė.

Šaltiniai man pastaruosius kokius trejus metus vis pateikdavo, o aš vis užsirašydavau.

Vienam kitam papasakodavau. Ir nieko. Niekas nepasikeitė. Žiūriu, dabar gera proga, jei jau tema tokia vieša išsivystė, ir man viešai užduoti keletą klausimų.

Tai, va, tie klausimai. Užduodu juos visiems paminėtiems: LRT generaliniam direktoriui Audriui Siaurusevičiui, „Media3“ direktoriui Edmundui Jakilaičiui, „TV Play“ vadovui Laurynui Šeškui, „Pirmosios kavos“ vadovui Jogailai Morkūnui, URM ministro patarėjai, E.Jakilaičio žmonai Rasai Jakilaitienei, laikinajai Turizmo departamento vadovei, L.Šeškaus žmonai Indrei Trakimaitei.

Gali ir kiti atsakyti, kurių čia nepaminėjau, jeigu atsakymus žino. Taigi: ar tiesa, kad bendrovę „Media3“ 2009 metais įkūrė E.Jakilaičio žmona R.Jakilaitienė, prodiuserinės bendrovės „TV Play“ vadovo Lauryno Šeškaus žmona Indrė Trakimaitė ir bendrovės „Pirmoji kava“ vadovas, itin artimas LRT generalinio direktoriaus bičiulis Jogaila Morkūnas (yra vienas kito vaikų krikštatėviai)?

Ar tiesa, kad E.Jakilaičio vadovaujama „Media3“, Lauryno Šeškaus vadovaujama „TV Play“ ir Jogailos Morkūno vadovaujama „Pirmoji kava“ yra įsikūrusios vienose patalpose?

Ar tiesa, kad A.Siaurusevičiui tapus LRT generaliniu E.Jakilaitis, bendrovė „Media3“, bendrovė „TV Play“ ir bendrovė „Pirmoji kava“ ėmė dalyvauti ir nuolat laimėti LRT programų konkursus pramoginėms, dokumentinėms, žaidybinėms, aktualijų laidoms gaminti? 

Ar tiesa, kad „TV Play“ kelis sezonus LRT kūrė bene brangiausią projektą „Delfinai ir žvaigždės“, kurio kiekvienas epizodas kainavo per 50 000 eurų ir iš viso biudžetas siekė per 1 milijoną eurų?

Ar tiesa, kad vien šiuo metu E.Jakilaitis, „Media3“ ir „TV Play“ ir su jais susiję asmenys ir įmonės LRT gamina kone trečdalį geriausiu laiku „prime time“ rodomos prodiuserių kuriamos produkcijos, išskyrus LRT žinias (‪18:00–23:00‬): „Dėmesio centre“ – kasdienis pusvalandinis, „Nacionalinė ekspedicija“ – savaitinis valandinis (ar tiesa, kad pradėtas filmuoti dar net nepasibaigus konkursui?), „TV forumas“ savaitinis valandinis, „Nematoma Lietuvos istorija“ savaitinis valandinis (ar tiesa, kad pradėtas filmuoti nepasibaigus konkursui?) „Šiandien prieš 100 metų“ pusvalandinis savaitinis?

Ar tiesa, kad vien už laidą „Dėmesio centre“ E.Jakilaičio bendrovei LRT sumoka po 1500 eurų už vieną?

Nors laida filmuojama LRT studijoje, su LRT dekoracijomis ir net LRT grimuotojomis? Per savaitę parodomos 4 tokios laidos. Per mėnesį – 16. Ar tiesa, kad vien už „Dėmesio centre“ per mėnesį iš LRT „Media3“ gauna apie 24 000 eurų? O kokias patiria išlaidas tą laidą gamindama: visa technika LRT, operatoriai LRT, studija LRT. Vadinasi, didžioji sumos dalis kaip honoraras tenka laidos vedėjui. Ir ne kaip atlyginimas, o kaip honoraras, kurį E.Jakilaičio vadovaujama „Media3“ išmoka laidos vedėjui E.Jakilaičiui? 

Ar tiesa, kad per metus „Media3“ pajamos iš LRT už „Dėmesio centre“ – apie 200 000 eurų? Ir kad vedėjui tenka daugiau nei pusė tos sumos? Mažiausiai ‪8000–9000‬ eurų per mėnesį? Ar tiesa, kad jeigu lygiai tokią pat laidą vestų etatinis LRT žurnalistas, net ir pats geriausias (pvz., Nemira Pumprickaitė), ji už vieną laidą gautų kokius 150 eurų, ir tai yra kone dešimt kartų mažiau, nei dabar LRT sumoka E.Jakilaičiui ir jo bendrovei)?

Ar tiesa, kad „TV Play“ šį sezoną LRT gamina TV žaidimą „Tūkstantmečio vaikai“, kurį finansuoja Švietimo ir mokslo ministerija? Ar tiesa, kad ministerijos paskelbtą konkursą gaminti šią laidą yra laimėjusi...Jogailos Morkūno vadovaujama „Pirmoji kava“? 

Ar tiesa, kad praėjusius sezonus „TV Play“ LRT televizijai kūrė itin didelio biudžeto šou laidas „Vario audra“, „Patriotai“, „Lietuvos balsai“, „Delfinai ir žvaigždės“ ir kt.? Kokie buvo tų laidų biudžetai ir po kiek epizodų buvo sukurta?

Beje, minėtų prodiuserių E.Jakilaičio ir Lauryno Šeškaus žmonos užima aukštus postus valstybės tarnyboje. Rasa Jakilaitienė – URM ministro patarėja, Indrė Trakimaitė – laikinoji Turizmo departamento vadovė.

Ta proga keletas paskutinių klausimų: ar tiesa, kad buvęs R.Jakilaitienės verslo partneris Jogaila Morkūnas ir jo bendrovė „Pirmoji kava“ pastaruoju metu itin dažnai laimi ir didelius URM užsakymus reprezentaciniams renginiams ir konferencijoms rengti?

Ir ar tiesa, kad L.Šeškaus žmonos vadovaujamas Turizmo departamentas vienaip ar kitaip prisideda prie jos kadaise įkurtos bendrovės „Media3“, kuriai dabar vadovauja E.Jakilaitis laidų, – „Nacionalinė ekspedicija“ ir kt. – kūrimo?

Ar tiesa, kad E.Jakilaičio vadovaujama „Media3“ ir su juo artimai susijusios įmonės „TV Play“ ir „Pirmoji kava“ per pastaruosius keletą metų iš LRT yra gavusios daugiau nei 3 milijonus eurų?

Ir pabaigoje, kaip sakoma, gal visa tai, kas čia aptarta, būtų ir nieko tokio, bet LRT yra visuomeninis transliuotojas, iš biudžeto finansuojama įstaiga, skirstanti ne savo uždirbtus, o visų mokesčių mokėtojų į biudžetą suneštus pinigus.

„Lietuvos geležinkelių“ ar Registrų centro protekcionizmo ir nepotizmo istorijos jau atskleistos, jų pamokos, tikėkimės, išmoktos. Išvados padarytos.

Gal atėjo laikas atsakyti į visuomenei rūpimus klausimus ir išskaidrėti ir LRT „auksinių TV laidų“ gamintojams, nes kol kas atrodo, kad kai kurie su vadovybe susiję laimingieji prodiuseriai LRT laidas dideliais kiekiais gamina už labai brangiai, du ar net tris kartus brangiau, nei tokios pat ar net dar didesnės laidos kuriamos populiariausiuose komerciniuose kanaluose.

Tai tik tiek ir norėjau. Gerų švenčių visiems! P.S. Su atsakymais galite neskubėti. Juk šventės.

O iš karto po Naujųjų, kažkada sausį, rodos, jau kitas LRT konkursas 2018 metų sezonui. Suprantu, būsit užsiėmę.

Tai sutarkim taip – iki pavasario bent jau atsakykit, kad paskui po naujo LRT generalinio konkurso kitam žmogui vietoj A.Siaurusevičiaus atėjus nereikėtų už jį į klausimus atsakinėti“, – rašė Kristupas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.