Stasio Povilaičio našlę pradžiugina nuolat girdimos vyro dainos

Penktadienį Palangoje prasidėjusios Kurorto šventės renginių gausoje išskirtinė reikšmė skiriama Lietuvos estrados maestro Stasio Povilaičio autografo atidengimo ant naujosios Koncertų salės fasado. Jis bus atidengtas šeštadienį popiet.

„Vis dėl to aš esu laiminga našlė. Nė viena vyro netekusi moteris nebegirdi jo balso, o Stasio nepamirštamas tembras mane gali pasiekti bet kada ir bet kur“, – sakė B.Povilaitienė.<br>E.Kalaučiūnaitės nuotr. 
„Vis dėl to aš esu laiminga našlė. Nė viena vyro netekusi moteris nebegirdi jo balso, o Stasio nepamirštamas tembras mane gali pasiekti bet kada ir bet kur“, – sakė B.Povilaitienė.<br>E.Kalaučiūnaitės nuotr. 
B.Povilaitienė su dukra Agne laukia S.Povilaičiui skirtų iškilmių.<br>E.Kalaučiūnaitės nuotr. 
B.Povilaitienė su dukra Agne laukia S.Povilaičiui skirtų iškilmių.<br>E.Kalaučiūnaitės nuotr. 
S.Povilaičio autografas ant salės pastato sienos užrašytas prieš kelias savaites, tačiau iki šiol jis buvo paslėptas nuo akių.<br>E.Kalaučiūnaitės nuotr. 
S.Povilaičio autografas ant salės pastato sienos užrašytas prieš kelias savaites, tačiau iki šiol jis buvo paslėptas nuo akių.<br>E.Kalaučiūnaitės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 1, 2019, 4:06 PM

Vieno žinomiausių šalies estrados atlikėjo S.Povilaičio atminimo ženklo įrengimas Palangoje užtruko bemaž dvejus metus – prieš tiek laiko buvo paskelbti didelio menininkų susidomėjimo sulaukusio įamžinimo idėjos konkurso nugalėtojai.

Geriausia idėja buvo pripažintas architektės Gerdos Antanaitytės ir dalininko Romo Klimavičiaus pasiūlymas neseniai pastatytos Palangos koncertų salės fasado parašyti iš toli matomą maestro autografą.

Įgyvendintas sprendimas patiko

Naujoji koncertų salė pastatyta buvusios Vasaros estrados vietoje, kurios istorija neįsivaizduojama be legendinės „Nerijos“ ansamblio koncertų ir be šio kolektyvo pagrindinio solisto S.Povilaičio balso.

Todėl niekam nekilo abejonių maestro vardu paženklinti šią koncertų salę, kurioje atlikėjui taip ir neteko sudainuoti. S.Povilaičio autografas ant salės pastato sienos užrašytas prieš kelias savaites, tačiau iki šiol jis buvo paslėptas nuo akių.

Atidengti dainininko autografą nuspręsta per Kurorto šventę ir tai tapo vienas iš pagrindinių Palangos vasaros sezono pradžios šventės renginių.

„Gerai, kad Stasys Palangoje bus įamžintas šitaip, o ne pastatant, kaip kad buvo siūlyta, kokį nors balvoną, ant kurio paukščiai dergtų. Toks subtilus įamžinimas būtų patikęs ir Stasiui“, – įsitikinusi 70 metų dainininko našlė Birutė Povilaitienė kartu su dukra Agne, labiausiai laukusios šių S.Povilaičiui skirtų iškilmių.

Persikėlė gyventi į Palangą

Per laikotarpį, prabėgusį po S.Povilaičio mirties, našlė apsigyveno iki tol šeimos vasaros rezidencija tarnavusiame name Palangoje ir tapo tikra palangiškė.

„Iš pradžių veržiausi šį namą parduoti, bet kai nepavyko sulaukti tinkamo pasiūlymo, nusprendžiau jame apsigyventi pati. Gal taip ir geriau. Vis tik Stasio jis yra statytas, kiekviena kertelė alsuoja jo buvimu“, – sakė iš Vilniaus į pajūrį persikėlusi B.Povilaitienė.

Skaudžią netektį išgyvenusi Birutė po vyro mirties vengia viešumos. Anot jos, viskas prarado prasmę ir pasidarė nebe taip įdomu. Anksčiau buvusi mėgėja eiti į teatrus, koncertus, viešus renginius, dabar ji didesnę laiko dalį praleidžia namuose. Juolab kad pastaruoju metu moterį užpuolė ligos. Koja operuota, sunku vaikščioti, todėl net gyvendama pajūryje ji vengia pasivaikščioti paplūdimiu, nes klampiame smėlyje eiti yra pavojinga.

Knygas itin mėgdavusi našlė nusilpus regėjimui dabar bepaskaito tik laikraštį. Ir tą patį ji įveikia tik per visą dieną. Birutė tikisi, kad regėjimas gal kiek atsistatys po planuojamos akių operacijos rudenį.

Našlę guodžia Stasio dainos

„Vis dėl to aš esu laiminga našlė. Nė viena vyro netekusi moteris nebegirdi jo balso, o Stasio nepamirštamas tembras mane gali pasiekti bet kada ir bet kur“, – liūdną gaidą staiga nuveja B.Povilaitienė.

Po S.Povilaičio mirties ji sakė dvejus metus negalėjusi klausytis jo dainų. Dukrai Agnei ji neleisdavo net įjungti jo dainų įrašų. Dabar vyro atliekamos dainos našlei tapo maloniu ir brangiu prisiminimu.

Kiekviena daina Birutei primena vis kitokį jų gyvenimo epizodą, nes ji pamena, kaip rasdavosi dainų tekstai.

B.Povilaitienei malonu, kad Stasio atliekamos dainos yra populiariausios Palangos šokančio fontano repertuare ir nuolat skamba per radiją.

Beje, našlės sąskaitą papildantis autorinis honoraras iš LATGA ir AGATA už viešai atliekamas S.Povilaičio dainas yra nemenka finansinė šeimos paspirtis.

„Net ir po mirties Stasys manimi vis pasirūpina“, – šypsojosi našlė.

Pasiūlymų yra ir daugiau

Vėl prakalbus apie vyrui skirtą dėmesį, Birutė prisiminė konkurse pristatytą kažkieno idėją jo mirties datą spalio 6 dieną Palangoje kasmet surengti S.Povilaičio jaunųjų estrados atlikėjų konkursą, kuris ilgainiui galėtų virsti į tarptautinį renginį, kaip Jūrmaloje „Naujoji banga“.

Našlės manymu, atlikėjo autografu pažymėtoje salėje organizuojamas toks dainų konkursas būtų prasmingas.

Ji prisimena ir mintį kurioje nors salės fojė erdvių įrengti S.Povilaičiui skirtą kampelį, kuriame galėtų būti eksponuojami autentiški atlikėjui priklausantys asmeniniai daiktai, nuotraukos.

Tai kiek pateisintų ir patį maestro autografą ant sienos, o jaunimui būtų savotiškas priminimas apie žinomą atlikėją, kuris padarė įtaką Lietuvos estrados raidai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.