Viešai susikivirčijo Vaidas Baumila ir Justinas Lapatinskas: „Daiktelius susikrauni ir varai“

Prieš šešerius metus Druskininkuose statyti pradėtas vadinamas Vijūnėlės dvaras iš karto tapo skandalingu. Dėl neva neteisėtoje vietoje iškilusių statinio pamatų iš karto pasipylė vietos politikų skundai. Galiausiai, maždaug prieš dvi savaites Aukščiausiasis teismas paskelbė galutinį sprendimą – jį būtina nugriauti.

Vaidas Baumila (kairėje) ir Justinas Lapatinskas su žmona Migle. <br>LR archyvo nuotr. 
Vaidas Baumila (kairėje) ir Justinas Lapatinskas su žmona Migle. <br>LR archyvo nuotr. 
Justinas Lapatinskas.  <br>Asmeninio albumo nuotr. 
Justinas Lapatinskas.  <br>Asmeninio albumo nuotr. 
Vaidas Baumila. <br> LR archyvo nuotr. 
Vaidas Baumila. <br> LR archyvo nuotr. 
Vaidas Baumila. <br> LR archyvo nuotr. 
Vaidas Baumila. <br> LR archyvo nuotr. 
Vaidas Baumila. <br> LR archyvo nuotr. 
Vaidas Baumila. <br> LR archyvo nuotr. 
Justinas Lapatinskas su žmona Migle. <br> LR archyvo nuotr. 
Justinas Lapatinskas su žmona Migle. <br> LR archyvo nuotr. 
Justinas Lapatinskas su žmona Migle. <br> LR archyvo nuotr. 
Justinas Lapatinskas su žmona Migle. <br> LR archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 29, 2019, 7:39 PM, atnaujinta Jul 30, 2019, 6:58 AM

Vis tiktai namas, iškilęs apleistoje vieno gražiausių Lietuvos kurortų vietoje, trukdo ne visiems. Vaikystę Druskininkuose praleidęs atlikėjas Justinas Lapatinskas socialiniame tinkle, ragindamas jo nenugriauti, įplieskė aršią diskusiją.

„Nuo vaikystės mėgau statyti smėlio pilis, bet buvo kieme berniukas, kuris visada jas sugriaudavo. Aš vėl statydavau iš naujo ir taip daugybę metų (8 m.).

Už manęs – tikrai pilis, statyta ne iš smėlio, statyta gal ir ne už švariausius pinigus, daug gudrauta ir daug meluota, bet vis dėlto ji – pastatyta!!! Tvirta ir patikima – pagarba projektuotojams ir montuotojams.

Jau nekalbu apie paprastus darbininkus, kurie ir pastatė tai.

Dabar jau kaip ir nuspręsta ją griauti... Kodėl? Nesuprantu ir nesuprasiu... Gal bandoma kažką pamokyti (įdomus, žinoma, būdas – kitur gal kitaip baustų).

Žodžiu, turiu siūlymą pasiūlymą. Lietuvos Valdovai, gal nubauskit ką reikia – taip, kaip reikia, kaip jie nusipelnę, o šitą chuligano žaidimą palikit mažiems vaikams smėlio dėžėje? Panaudokit statinį gražiems ir kilniems tikslams... Na, tikrai please!!!“ – rašė J.Lapatinskas.

Vilniuje šiuo metu su šeima gyvenantis atlikėjas iš karto sulaukė pastabų neva ne vietoje politikuoja ir nėra pakankamai įsigilinęs į situaciją. Tačiau atsirado ir ginančių.

„Nemanau, kad reklamuoja/politikuoja, tiesiog, vietiniams gražiau tokia pilis, nei prieš tai buvęs šabakštynas ir besivoliojančios šiukšlės jame“, – rašė viena komentatorių.

Į pokalbį įsisuko ir griežtos nuomonės internete skelbti nebijantis dainininkas Vaidas Baumila.

„Nugriaut šitą korupcijos paškustvą“, – rėžė atlikėjas.

Vienam komentatorių pastebėjus, kad Vaidas Druskininkuose tėra turistas, miestą stebintis iš sostinės, šis rėžė: „O Justinui iš kur geriau matyti? Ai, jis Vilnuje gyvenimą sukūręs ir ten šeimą auginantis ir mokesčius mokantis“.

„Aš čia gimiau, Bro!!! Tai mes truputy kitaip žiūrim. Korumpuotus sodint reiktų... Bet kad iš Vilniaus pavyzdį visi ima...“ – diskusiją tęsė J.Lapatinskas.

Dar didesnė įtampa kilo, kai V.Baumila mestelėjo: „Augai augai Justinai, tai ir tau ten užaugus nešvara patinka“.

J.Lapatinskas irgi nesusilaikė – rėžė atgal. „Gal tu savo stadioną pasibaik prie Akropolio, o po to pabaigtus darbus niekink. Darbštuoli“, – rašė atlikėjas.

Tęsdamas įtemptą pokalbį toliau, V.Baumila skėlė atsaką.

„Savo? Tu pradedi nusikalbėt, šnekoriau. Jei mano, tai gal tada tu mano mieste nesijausk per daug patogiai. Grįžk į savo ir gyvenk su tokia logika. Mano, tavo...

Tiesiog nebegerbk korupcijos ir neužsiimk whataboutizmu jei toks terminas tau žinomas. – rašė dainininkas, o sulaukęs J.Lapatinsko atsako, kad šis Vilniuje niekada patogiai nesijautęs, paragino išsikraustyti. – Op op daiktelius susikrauni ir varai. Labai paprasta! Linkiu mažiau nepatogumų ir mažiau korupcijos mylėjimo“.

Apie statinį

Pastatas išaugo vietoj prieplaukos Vijūnėlės tvenkinys vietoj Druskininkų pakraštyje buvusios pelkės buvo iškastas 1983 metais. 1989 metais šalia jo pastatytas trijų aukštų valčių nuomos punktas su prieplauka, kuris kartu su 35 arų žemės sklypu buvo privatizuotas 1992 metais. 2006 metais sklypą įsigijo bendrovė „Pamario namas“ ir keturiais arais išplėstame sklype suplanavo statyti 2500 kvadratinių metrų svečių namus, tačiau vėliau sklypą pardavė.

Po kelerių metų Druskininkų savivaldybė pradėjo Vijūnėlės parko rekonstrukciją. Naujieji sklypo savininkai pageidavo statyti gyvenamąjį namą, todėl jis buvo vėl sumažintas. Gavus visų institucijų pritarimus 2012 metais buvo išduotas leidimas statybai, o po metų pradėtas statyti Vijūnėlės dvaru vadinamas namas.

Prieš kelias savaites Aukščiausiojo teismo teisėjai atmetė šio namo savininkų Žilvino ir Zinos Povilonių prašymą pakeisti pastato paskirtį ir leisti jį naudoti kurorto reikmėms. Statyti įkalbinėjo ir meras Teismo ekspertai, įvertinę Druskininkuose esantį pastatą ir jo griovimo išlaidas, nustatė, kad tai kainuotų 1,6 milijono eurų.

Statinio savininkai dar pernai teismui įteikė ieškinį, kuriuo prašoma šią žalą priteisti iš valstybės ir Druskininkų savivaldybės. Tokia kompensacija namo savininkui smarkiai patuštintų kurorto biudžetą. Kai Druskininkų savivaldybė Ž.Poviloniui išdavė leidimą statyboms, niekam nekilo abejonių, kad kas nors daroma neteisėtai.

Prieš gaudamas statybos leidimą būsimo pastato savininkas privalėjo surinkti gausybės valstybės institucijų – Nacionalinės žemės tarnybos, Teritorijų priežiūros ir statybos inspekcijos, priešgaisrinės apsaugos, kultūros paveldo ir aplinkosaugos specialistų atsiliepimus. Matydami, kad visi dokumentai suderinti, savivaldybės specialistai tokį leidimą išdavė, o Druskininkų meras Ričardas Malinauskas neslepia savo pažįstamą pats paskatinęs imtis šių statybų.

Surinko kalnus dokumentų Mero bei kitų Druskininkų savivaldybės darbuotojų kabinetuose sukrautos kelios dešimtys kilogramų dokumentų, kuriais įvairioms institucijoms bandyta įrodyti, kad statant vadinamąjį Vijūnėlės dvarą nebuvo pažeisti jokie įstatymai.

Kurorto savivaldybė visą laiką bandė įrodyti, kad antrosios kurortinės zonos, kurioje esą ir buvo pastatytas Vijūnėlės dvaras, Druskininkuose niekada nebuvo. Zona, kur turėtų būti draudžiama gyvenamųjų namų statyba, yra nustatyta vieninteliame Lietuvos kurorte – Palangoje. Atsirado apsaugos juosta Druskininkuose ją įžvelgė Generalinės prokuratūros prokurorė Deimantė Nikitinienė, o visų tarnybų žvilgsniai į Vijūnėlės dvarą nukrypo po kadenciją jau baigusios prezidentės Dalios Grybauskaitės 2016 metų metinio pranešimo. Ji pareiškė, jog Vijūnėlės dvaras – pavyzdys, kad dalyti „zadanijas“ (užduotis) telefonu galima net teisėjams ar redaktoriams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?