Paauglės Gretos Thunberg kalba sukėlė ant kojų ir lietuvius: nuomonę rėžė žinomi žmonės

Klimato aktyvistė Greta Thunberg pirmadienį kreipėsi į pasaulio lyderius, dalyvaujančius Jungtinių Tautų viršūnių susitikime dėl klimato kaitos, apkaltindama juos išduodant jos kartą savo nesugebėjimu išspręsti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo į atmosferą problemos.

 Indrė Makaraitytė, Greta Thunberg, Naglis Šulija.<br> LR montažas.
 Indrė Makaraitytė, Greta Thunberg, Naglis Šulija.<br> LR montažas.
 N. Šulija.<br> LR archyvo nuotr.
 N. Šulija.<br> LR archyvo nuotr.
Linas Kojala, Indrė Makaraitytė, Mantas Martišius.<br>T.Bauro nuotr.
Linas Kojala, Indrė Makaraitytė, Mantas Martišius.<br>T.Bauro nuotr.
G. Thunberg.<br> Scanpix nuotr.
G. Thunberg.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 24, 2019, 8:37 PM, atnaujinta Sep 26, 2019, 9:57 AM

16-metė iš Švedijos tapo tarsi pasaulinio jaunimo protestų prieš klimato kaitą judėjimo veidu. Savo kalbą mergina pradėjo fraze, kuri kaip reikiant prajuokino susirinkusiuosius.

„Mano žinutė yra tokia, kad mes jus stebėsime“, – tokiais žodžiais kalbą pradėjo ji.

Vėliau Greta rimtu tonu tęsė:

„Visa tai yra neteisinga. Manęs čia neturėtų būti. Aš turėčiau sugrįžti į mokyklą, esančią kitoje vandenyno pusėje. Jūs ateinate pas mus, jaunus žmones, ieškodami vilties. Kaip jūs drįstate? – piktinosi G.Thunberg. – Savo tuščiais žodžiais jūs pavogėte mano svajones ir mano vaikystę, nors aš esu viena iš laimingųjų. Žmonės kenčia, miršta, griūna ištisos ekologinės sistemos.

Esame masinio išnykimo pradžioje, o viskas, apie ką jūs galite kalbėti, tėra pinigai ir pasakos apie amžiną ekonomikos augimą. Kaip jūs drįstate! Bet kaip man bebūtų liūdna ar pikta, aš nenoriu tuo tikėti, nes jeigu jūs gerai suprastumėte padėtį ir vistiek nesiimtumėte veiksmų, tada jūs būtumėte blogis, bet aš atsisakau tuo patikėti“, – kalbėjo ji.

Vėliau mergina teigė esanti nusivylusi susiklosčiusia padėtimi ir ragino tuojau pat imtis atitinkamų veiksmų viską pakeisti.

Į tokius paauglės G.Thunberg pareiškimus sureagavo žmonės iš viso pasaulio. Jos ekspresyvi kalba sulaukė begalės prieštaringų vertinimų. Tarp jų ir žinomų Lietuvos žmonių skirtingų nuomonių.

Socialinio tinklo paskyroje nuomone pasidalijo meteorologas Naglis Šulija. Vyras negailėjo kritikos aktyviai besireiškiančiai paauglei.

„Vis dėlto tai keista: vidurinės mokyklos nebaigusi ir sveikatos problemų turinti paauglė moko pasaulio lyderius! O šie kažkodėl nuolankiai kinkuoja galvomis...

Šiaipjau 15 metų paaugliai nėra laikomi savarankiškais visuomenės nariais, už juos iki 18 metų atsako tėvai. Bet ne šiuo atveju. Šiuo atveju į mokyklą galima neiti. Kažkodėl“, – rašė N. Šulija.

Palaikymą N.Šulijos nuomonei išreiškė ir verslininkas Sigitas Martinavičius. Vyras ironiškai komentavo meteorologo pasisakymą ir ragino kitais aktualiais klausimais kreiptis ir į šalies paauglius.

Kritikos paauglės kalbai pažėrė ir diplomatas Vytautas Ališauskas. Jo nuomone paauglės tekstas – be jokio realaus turinio.

„Pasakysiu ir aš apie tą Gretą Thunberg. Ne, ne tai, kad barnevertas jau prieš kelis metus turėjo ją atimti iš tėvų ar globėjų kaip išnaudojamą neadekvatiems tikslams.

Išklausiau jos kalbelę su aistringu „kaip jūs drįstate“ ir staiga suvokiau, kad tas gerai sukaltas tekstas yra be jokio realaus turinio.

Tiktų kovai už taiką ir prieš imperializmą (sovietai buvo tokią mergaitę sukūrę JAV, nebepamenu jos vardo), tiktų Lietuvos krepšinio komandai sugėdinti, tiktų ir vyriausybėms, slepiančioms info apie tarpplanetinius kontaktus... Ai, kam nori...“, – socialinio tinklo paskyroje nuomonę išsakė diplomatas.

Kiek kitokios nuomonės laikėsi žurnalistė Indrė Makaraitytė. Moteris stojo ginti G.Thunberg ir pabrėžė, jog nors ir paauglė serga, tai nereiškia, kad ji negali blaiviai mąstyti.

„Gretai Thunberg reikia psichoterapeuto pagalbos, Greta Thunberg – psichiškai nesveika“. Čia iš facebook'o platybių, visažiniai lietuviai taškosi pykčiu.

Kaip tyčia, dažniausiai šiems žmonėms dar trukdo gyventi žydai, gėjai ir lesbietės. Bet kad juos siutina žmonės su Aspergerio sindromu, netgi visiškai paaiškinama. Taip, jie ne tik kitokie, bet dar ir protingesni.

Aspergerio sindromas – sutrikimas, kuris skiriasi nuo autizmo tuo, kad nėra kalbos ar pažinimo raidos sulėtėjimo arba atsilikimo, asmuo yra normalaus intelekto.

Aspergerio sindromą turinčių vaikų kalba gali būti išplėtota, tačiau pokalbiuose trūksta iniciatyvos, diplomatijos, noro suprasti kitus bei atpažinti jų nuotaikas.

Tokio asmens bendravimas vienpusiškas, o tai trikdo ir pykdo kitus asmenis, todėl neretai jis būna nesuprastas ir atstumtas. Toks vaikas nesupranta, ką jis negerai padarė, pasakė, tuomet sutrinka ir tampa vienišas.

Vaiką lydi adaptacijos sunkumai ir labai didelė bendravimo su kitais asmenimis baimė. Neretai ugdymo institucijų specialistai (toliau – specialistas) vaiko, kuris iš išorės atrodo „normalus“, yra vidutinio ar net aukštesnio intelekto, socialiai neįprastas ir egoistines savybes priskiria „blogam charakteriui“.

Gerai, kad Greta ne Lietuvoje gyvena.

Bet blogai visiems Lietuvoje, kurie yra kitokie, nei tie rėkiantys „normalūs“, – socialinio tinklo paskyroje rašė žurnalistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.