Žinomo fotografo I. Švelnio seksualinį priekabiavimą patyrusi mergina: „Jis laukė manęs nuogas“

Priekabiavimo skandalo epicentre – dar vienas žinomas asmuo. Tai fotografas Iridijus Švelnys. Vyras yra kaltinamas nederamu elgesiu ir seksualiniu priekabiavimu prie modelių fotosesijų metu.

 Iridijus Švelnys.<br> Soc. tinklo nuotr.
 Iridijus Švelnys.<br> Soc. tinklo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2020, 8:15 PM, atnaujinta Feb 19, 2020, 8:39 PM

Nukentėjusios merginos nusprendė nebetylėti ir patirtis ėmė viešinti socialiniuose tinkluose.

Norėdama įspėti kitas būsimas I.Švelnio aukas, įrašu feisbuko paskyroje pasidalijo fotografė Neringa Rekašiūtė.

„Merginos, būkite atsargios, jei gausite pasiūlymą fotografuotis iš fotografo Iridijaus Švelnio. Nežinodama visų faktų nenoriu nieko nuteisti, bet norisi įspėti ypač jaunesnes, labiau pažeidžiamas moteris“, – šalia istorijos fotografijų rašė fotografė.

Pradžia atrodė nekalta

„Tai va mano pasakojimas... Iš viso to jaučiu, kad jis griebia silpnas mergaites, kurios psichologiškai truputėlį palūžusios ir naivios.

Iš pradžių jis pasiūlė kūrinį padaryti „dėžėje“, norėjau, nes kažkaip galvojau patikimas, daug parodų rengia. Kažkaip visiškai negalvojau, kad jis kažkoks „iškrypėlis“. Sutikau įsiamžinti“, – tokiais žodžiais istoriją pradėjo mergina.

Pirmojoje fotosesijoje mergina jautėsi jaukiai. Per susitikimą juodu daug atvirai kalbėjo apie merginos bėdas. Ji nuoširdžiai jam pasakojo apie savo bėdas. Pasak anonimės, ji net jautėsi laiminga, kad jis atsirado jos gyvenime.

„Nuėjusi į „kūrinio siužetą“, taip jis vadina, buvau įvardyta kaip įveikusi pirmąją fotosesiją ir neva reikia ten kažkiek (nepamenu skaičiaus) pereiti jo kūrinio siužetų, kad išsilaisvinčiau taip toliau. Per susitikimą kalbėjome apie mano bėdas, tai va, psichologines, kaip minėjau.

Manau jis tuo žiauriai naudojosi. Kalbėjo apie ryšį ir klausė ar noriu tęsti toliau. Na galvoju faina, išsilaisvinsiu iš savo vidinių baimių su kuriomis tikrai ilgą laiką kovojau ir dar jis paminėjo, kad nieko nebūna veltui, kad jis siųstas man, kad išgyčiau. Patikėjau tikrai. Buvau net laiminga, kas jis atsirado“, – dėstė mergina.

Nevengė fizinio kontakto

Antroji fotosesija prasidėjo nuo fizinio kontakto – apkabinimo. Fotografas ėmė dėstyti savo sąlygas, kurios merginai atrodė keistos.

„Sakė, kad negaliu vartoti žodžių „negaliu, nežinau, nemoku“, kad neturėsiu nuo jo vaikų, kad neišeis man jo įsimylėti ir taip toliau. Paminėjo, kad su vyru gali suprastėti mano santykiai, dėl to, kad pasidarysiu labiau savimi pasitikinti ir neva jis nervuosis, kad aš laiminga. Galvojau, gal taip tas „gydymas“ veikia. Kažkaip nesureikšminau nei vieno jo žodžio“, – patirtimi dalijosi ji.

Trečiojoje fotosesijoje I.Švelnys, atsigulęs ant merginos, kalbėjo apie energetiką ir kūrybą.

„Kalbėjo, jog reikia, kad susijungtų mūsų „čakros“, kad pulsuotų. Kalbėjo apie energetinius dalykus, kaip jis man kažką atiduoda savo, o iš manęs pasiima tai, jo jam reikia. Aš, žinokit, taip tuo tikėjau, kad, atrodo, net blaivų protą buvau praradusi. Būdavo aišku nejauku, kai jis guli ant manęs ir žiūri tiesiai man į veidą, nusukinėdavau dažnai žvilgsnį“, – kalbėjo anonimė.

Laukė jos nuogas

Ketvirtoji fotosesija merginą privertė pasišlykštėti. Vyras jos laukė be drabužių.

„Jis laukė manęs nuogas. Galvoju: ką? Jis man sako: ar patinka mane matyti, paragauk. Sakau: ne. Sako: gerai, tai yra kūrybos dalis, nedarysim nieko.

Na fotografavomės tiesiog jis buvo už širmos (skraistės) nesilietė prie manęs, nes aš griežtai pasakiau ne. Viskas grįžusi namo jau tikrai galvojau pas jį nebeisiu, kad fu. Bet jis tokį kaip spaudimą darė, kad nebegalės man padėti, o aš labai bijojau vėl grįžti į savo būseną“, – nuostabos neslėpė ji.

Tačiau po tokios patirties, stebuklingu būdu, fotografas vėl įkalbėjo merginą ateiti pas jį.

„Pasakiau, kad tokių dalykų daugiau nebūtų. Sutiko. Atvykusi į fotosesiją nesifotografavome, bet užduodavo tokius klausimus, kaip: ar aš drėkstu, ar jį traukiu. Aš visada sakydavau „ne“, jis sakydavo, kad nenori girdėti šito žodžio. Jis buvo nepatrauklus vyras, jau darėsi šlykštu su juo bendrauti. Visaip viliodavo susitikti, kokių žinučių tik nerašė“, – pasakojo ji.

Pasikvietė ne vieną

Kurį laiką terorizavęs ir viliojęs merginą pas save vyras jai pasiūlė fotosesiją kartu su drauge. Ji sutiko pagalvojusi, jog jei ji bus ne viena, I.Švelnys nedrįs nieko padaryti. Jas fotografas pasitiko visiškai nuogas.

„Ir klausė, ar mums patinka. Mes suprunkštėme, sakom: nejauku. Fotografavo mus nuogas. Tada sako, gal jau atsigulkite ant žemės ir paragaukite viena kitos. Daug kartų įkalbinėjo, kad taip vyksta kūryba. Atsisakėm ir skirstėmės namo“, – prisiminė mergina.

Kartu su drauge jos dar kurį laiką sulaukdavo žinučių iš fotografo. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.