Andrius Mamontovas – apie vyrų emocinę būklę: „Smurtas neatsiranda iš gero, gražaus gyvenimo“

Klaipėdoje įsikūrusi emocinės pagalbos linija vyrams „Nelik vienas“ inicijavo projektą jaunuoliams ir vyrams – „Vyrai neverkia“.

Andrius Mamontovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mamontovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mamontovas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mamontovas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mamontovas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mamontovas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mamontovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mamontovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mamontovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mamontovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 4, 2021, 11:40 AM, atnaujinta Nov 9, 2021, 10:30 AM

Kontraversiškas pavadinimas verčia suabejoti, apie ką visgi šis projektas: apie vyriškumą, tvirtą vyro charakterį, racionalų, šaltą protą?

O gal visai priešingai – apie vyro prigimtį, apie jo emocijas ir išgyvenimus, apie tai, su kuo jis gyvena savo kasdieninėje rutinoje ir krizės ištiktoje situacijoje, ir kaip jam pavyksta priimti ne tik laimėjimus, bet ir pralaimėjimus.

Apie visa tai kalbės, diskutuos, praktikuos į šio projekto metu organizuojamas paskaitas bei susibūrimus susirinkę vyrai, tėčiai, sūnūs ir broliai – mūsų visuomenės vyrai.

Daugelis vyrų neieško pagalbos, visuomenėje vis dar gaji nuomonė apie neklystantį ir emocijų nerodantį vyrą. Nes tai vyriška.

Anot Andriaus Mamontovo, kuris mielai sutikusio prisidėti prie šio projekto sklaidos ir viešinimo bei pasidalinusio savo mintimis su projekto organizatoriais – vyrai problemas linkę slėpti.

„Kiekvieno žmogaus gyvenime – gal vienų žmonių daugiau, kitų žmonių mažiau – bet mes visi esame atsidūrę kažkokiose situacijose, kurios mums atrodo be išeities. Esame visi atsidūrę situacijoje, kur, atrodo, kad niekas tau negali padėti, kad tu esi vienas prieš visą pasaulį ir tau reikia tai kažkaip išspręsti, ant savo pečių nešti milžinišką krūvį, kurį tau kas nors užkrovė, arba tu užsikrovei pats. Turbūt tie, kurie neprisipažįsta, kad jiems yra buvę sunku, tie žmonės turbūt ypatingai sunkius dalykus yra patyrę“, – svarstė A.Mamontovas.

Pasak pašnekovo, vyrai turi kur kas daugiau užspaustų emocijų.

Nuo vaikystės berniukus auklėjame taip, kad jie niekada nerodytų emocinio silpnumo ir ašarų.

„Kodėl pagal visas statistikas didesnis savižudybių skaičius yra vyrų tarpe? Didesnis smurtavimo, ar priklausomybių, alkoholizmo ar kitų dalykų daugiau vyrams yra būdingas negu moterims? Viena iš tokių priežasčių yra tai, kad vyrai turi daugiau užspaustų emocijų. Nuo vaikystės kaip mus visus auklėjo? Berniukai neverkia, berniukams negalima rodyti emocijų“, – prisiminė A.Mamontovas.

Užspaustos, neišsakytos emocijos lieka žmoguje ir, deja, laikui bėgant prasiveržia įvairiomios,dažnai patį vyrą ir jo aplinką, žlugdančiomis formomis: alkoholizmu ir kitomis priklausomybėmis, polinkiu į savižudybę, depresija, agresija, smurtavimu.

„Kai žmogus niekur neišreiškia savo emocijų, jos lieka užspaustos viduje. Nuoskaudos, netektys, liūdesys, praradimai, pagaliau netgi patirtas smurtas – ar vaikystėje, ar vėlesniame amžiuje – jeigu mes tų emocijų kažkur neišreiškiame, tai jos mūsų viduje pradeda daryti blogą darbą. Dėl tų užspaustų emocijų žmonės tampa agresyvūs, pradeda vartoti alkoholį, yra linkę į savižudybę, jeigu tos problemos jau pasiekia kažkokį labai aukštą tašką“, – sakė žinomas dainininkas.

A.Mamontovas pastebėjo, kad smurtaujantys žmonės nėra linkę pripažinti savo problemų.

„Aš įsivaizduoju, kad kai kurių žmonių reakcija turėtų būti maždaug labai stereotipiška: vyras turėtų susitvarkyti pats, koks čia vyras, jeigu jam reikia pagalbos? Būtent toks požiūris labiausiai žalingas ir yra.

Žmogus niekada nesmurtauja dėl to, kad jis yra laimingas ir neturi problemų. Tie, kurie smurtauja, jų problemos yra pačios didžiausios. Jiems reikalinga pati didžiausia pagalba.

Visada galbūt sudėtingiausias momentas yra tai, kad smurtaujantis žmogus turbūt labiau linkęs nepripažinti savo problemų. Jis per agresiją išreiškia savo užspaustas emocijas. Galbūt paaiškinti jam, kad jam reikalinga pagalba, greičiausiai yra sunkiau. Smurtas neatsiranda iš gero, gražaus gyvenimo. Smurtaujantis žmogus dažniausiai yra patyręs tą smurtą praeity ir tai yra trauminė patirtis. Nebūtinai fizinė. Tai gali būti emocinė trauma, kurią žmogus yra patyręs. Ir vėliau, jeigu su ja nesusitvarko, jisai pats gali traumuoti kitus“, – reziumavo A.Mamontovas.

NELIK VIENAS – pagalbos vyrams linija 8604 11119, pagalba@nelikvienas.lt

„Nelik vienas“ pagalbos linijos vyrams darbo laikas, kasdien nuo 18–21 val, galima kreiptis telefonu 8604 11119 bei el. paštu pagalba@nelikvienas.lt . Į laiškus atsakoma per 72 valandas.

Portalas lrytas.lt yra informacinis vyrų emocinės pagalbos linijos Nelikvienas.lt rėmėjas, todėl prisideda prie projekto ir skelbia rašinių konkursą! „Bendraukime“ rubrikoje laukiame jūsų jautrių, linksmų, liūdnų, įkvepiančių ar pamokančių pasakojimų apie tai, kodėl pravirksta šiuolaikiniai vyrai. Laiškų lauksime bendraukime@lrytas.lt Trijų didžiausio dėmesio sulaukusių istorijų autorius apdovanosime 50 eurų „Gera dovana“ dovanų kuponais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.