Atskleidė tikrąsias Ukrainoje žuvusio režisieriaus Manto Kvedaravičiaus mirties aplinkybes: sušaudė nelaisvėje, kūną surado žmona

Praėjusį savaitgalį pasiekė žinia apie Ukrainoje žuvusį dokumentinių filmų kūrėją, antropologą Mantą Kvedaravičių (1976-2022). Skelbta, kad režisierius mirė rankose laikydamas kamerą, kai į automobilį pataikė raketa.

Albina Lvutina ir Mantas Kvedaravičius (nuotrauka dešinėje) 2015-aisiais, filmuojant juostą „Mariupolis“.<br>lrytas.lt montažas.
Albina Lvutina ir Mantas Kvedaravičius (nuotrauka dešinėje) 2015-aisiais, filmuojant juostą „Mariupolis“.<br>lrytas.lt montažas.
Mantas Kvedaravičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mantas Kvedaravičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 5, 2022, 2:55 PM, atnaujinta Apr 5, 2022, 6:27 PM

„Kaip iš tiesų buvo nužudytas Mantas Kvedaravičius. Nebuvo jokios raketos, pataikiusios į jo, neva, vairuojamą mašiną, bėgant iš nelaisvės. Rusų kareiviai jį suėmė ir sušaudė. Kūną išmetė. Žmona, rizikuodama gyvybe, parvežė palaikus į Lietuvą“, – pasidalindamas žurnalistės Albinos Lvutinos įrašu, skelbė dramaturgas Marius Ivaškevičius.

Balandžio 5-osios popietę mirusiojo šeimos draugė paneigė anksčiau skelbtas žūties aplinkybes bei paaiškino, kodėl buvo delsiama skelbti šią žinią.

„O dabar galima. Kaip ir žadėjau. Mantas negyvas. Jis taip ir nenufilmavo filmo apie Mariupolį tęsinio.... Talentingo režisieriaus ir neįtikėtino žmogaus Manto Kvedaravičiaus istorija dabar turėtų tapti pagrindu filmui apie jį atminti“, – įrašą pradėjo A.Lvutina.

Moteris rašė, kad režisierius prieš nužudymą buvo paimtas į nelaisvę, o jį nužudžius, kūnas buvo tiesiog išmestas.

„Jis žuvo ne mašinoje nuo „raketos smūgio“, kaip skelbė žiniasklaida. Jį sušaudė. Bet visas detales turėtų nustatyti nepriklausomi ekspertai. Mantas žuvo ne balandžio 2-ąją, kaip buvo rašyta. Jį visą šį laiką mes visomis jėgomis stengėmės išvežti“, – rašė A.Lvutina.

Ji taip pat tvirtino, kad M.Kvedaravičiaus žmona jo palaikus išvežė per Rusiją, rizikuodama gyvybe – kad tai pavyktų, informaciją, pasak žurnalistės, teko nuslėpti.

Anot jos, kai apie režisieriaus mirtį pranešė prezidento Volodymyro Zelenskio biuras, jo žmona „su karstu jau kelias valandas stovėjo prie išvažiavimo iš Rusijos“.

A.Lvutina tvirtino, jog mašiną ir kūną cinkuotame karste pasieniečiai apžiūrėjo „su ypatingu dėmesingumu“.

Mirties aplinkybės bus nustatytos atlikus palaikų ekspertizę. Režisierius žuvo ne balandžio 2-ąją, kaip skelbta anksčiau.

„Jo žmona padarė neįtikėtiną dalyką. Ji sugebėjo per apšaudymą rasti jo kūną Mariupolyje ir išvežti jį į gimtąją Lietuvą. Kad jos pačios nenužudytų, kad kūno nesunaikintų, teko slėpti informaciją (...). Mes keletą dienų kiekvieną minutę rizikavome, galėjome niekada nebeišvysti Manto ir jo žmonos. Šiuo metu jis jau Lietuvoje“ – tvirtino moteris.

Moteris pasidalijo 2015-aisiais įamžintu kadru su M.Kvedaravičiumi, kuomet šis Ukrainoje filmavo juostą „Mariupolis“.

„Kažkur netoli Širokino. Važiavau filmuoti istorijos apie karą, o Mantas – kaip dirbu. Puikus mano šeimos draugas. Nepaprastai malonus ir šviesus žmogus. Talentingas režisierius. Charizmatiškas ir žavingas. Tu esi mūsų širdyje ir atmintyje. Ačiū, mano drauge. Mes dar susitiksime“, – atminimu dalijosi Albina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.