Marius Povilas Elijas Martynenko neteko akies: „Sėdžiu su akiniais, nes tas vaizdas nėra gražus“

Aktorius, knygų autorius Marius Povilas Elijus Martynenko (29 m.) neteko dešinies akies.

Marius Povilas Elijas Martynenko.<br>Ekrano nuotr.
Marius Povilas Elijas Martynenko.<br>Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2022, 1:32 PM, atnaujinta Apr 15, 2022, 2:06 PM

Naujausiame tinklalaidės „Vykėliai“ epizode vyras dėvėjo akinius nuo saulės.

„Praradau dešiniąją akį – dabar sėdžiu su akiniais, nes tas vaizdas nėra gražus.

Kol sulauksiu pirato akies raiščio, keliaujančio iš Sasekso, man atrodo, arba protezo, tai dar turbūt vieną ar dvi laidas pasėdėsiu su akiniais.

O po to rodysiu vieną akį arba net abi, tik viena bus imitacija“, – tinklalaidės „Vykėliai“ kolegai, aktoriui Arūnui Sakalauskui sakė M.P.E. Martynenko.

Pirmajame tinklalaidės epizode M.P.E.Martynenko pasakojo apsilankęs klinikoje, kur išgirdo, kad vieną akių gali tekti pašalinti.

„Kai akių ligų klinikoje, dar iki pradedant akiai reaguoti į bet kokį gydymą, man pasakė, kad gali tekti ją (akį, Red.) šalinti, aš iš pradžių pagalvojau: „O ne, tai viena iš mėgstamiausių mano akių!“

Kai pradėjo reaguoti į hormoninius vaistus, į antibiotikus, į lašelines, man pasakė „tai ne, nepjausim tos akies“ – aš net truputį nusivyliau“, – ironizuodamas sakė aktorius.

M.P.E.Martynenko nuo vaikystės serga pirmojo tipo cukriniu diabetu, kilo komplikacijų: polineuropatija, nefropatija ir retinopatija (pažeisti nervai, inkstai ir akys). Dėl hipoglikeminės komos 2019-ųjų rugpjūtį vyras buvo atsidūręs ligoninėje.

„Atrodo, esu mirtingesnis nei maniau“, – prašydamas paramos insulino pompai, kurios išlaikymo valstybė nekompensuoja, tąkart teigė M.P.E.Martynenko.

Cukrinis diabetas – itin klastinga liga, kuri kartais slepiasi po netikėtais simptomais, liga gali vystytis be jokių įspėjamųjų ženklų. Tai būdinga sergantiesiems II cukrinio diabeto forma. Skaičiuojama, kad net trečdalis sergančiųjų šia liga, nežino, kad serga!

Antrojo tipo diabeto priežastis yra sutrikusi insulino sekrecija arba insulino neįsisavinimas audiniuose. Sergančiųjų šia diabeto forma skaičius pasaulyje pastaruoju metu labai didėja, įgauna epideminį pobūdį.

Antrojo tipo diabetas lėtai progresuoja, dažnai diagnozuojamas pavėluotai, kai jau būna prasidėjusios komplikacijos. Tuo tarpu pirmojo tipo cukrinio diabeto simptomai būna ryškesni, lengviau atskiriami, tačiau ir pati ligos forma yra sudėtingesnė.

Pirmojo tipo diabetas užklumpa tik 10 procentų sergančiųjų šia liga, tai būna jaunesni, 35-40 metų žmonės, tačiau kartais serga ir vaikai ar naujagimiai.

Jį dažniausiai lemia imuniniai procesai, dėl kurių gaminasi antikūnai, kurie sužaloja beta ląsteles, o tuomet būna absoliutus insulino deficitas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.