E. Latėnaitė atkirto skandalą sukėlusiam V. Baumilai: „Norėtųsi už jį atsiprašyti“

Socialiniuose tinkluose nuvilnijo nepasitenkinimo banga apie dainininko Vaidoto Baumilos (36 m.) pasidalintą įrašą, kuriame jis sarkastiškai pašiepė translytės Rikkie Valerie Kolle (22 m.) laimėjimą „Mis Nyderlandai 2023“.

E. Latėnaitė atkirto skandalą sukėlusiam V. Baumilai: „Norėtųsi už jį atsiprašyti“<br>Lrytas.lt koliažas.
E. Latėnaitė atkirto skandalą sukėlusiam V. Baumilai: „Norėtųsi už jį atsiprašyti“<br>Lrytas.lt koliažas.
Elžbieta Latėnaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Elžbieta Latėnaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
MAMA, M.A.M.A apdovanijimai, Vaidas Baumila<br>G.Bitvinsko nuotr.
MAMA, M.A.M.A apdovanijimai, Vaidas Baumila<br>G.Bitvinsko nuotr.
REUTERS/Scanpix nuotr.
REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 24, 2023, 2:10 PM, atnaujinta Jul 24, 2023, 2:16 PM

Rikkie Valerie Kolle įsirašė į istoriją, kaip pirmoji translytė pelniusi šio grožio konkurso „Mis Nyderlandai 2023“ titulą.

V.Baumila savo mintimis apie šį įvykį nusprendė pasidalyti ir feisbuko paskyroje.

„Mis Olandija tapo trans moteris (vyras pakeitęs lytį). Tiek žinių 2023-ųjų liepą.

Moterys rūkykit kamputyje, mes – vyrai – perimam viską, netgi lytį.“ – rašė jis.

Po to, kai šis įrašas buvo publikuotas, šimtai žmonių pradėjo piktintis komentaruose.

Nors Vaidotas bandė teisintis, kad jis nieko nenorėjo įžeisti ir įrašu tikrai nesiekė diskriminuoti translyčių bendruomenės.

Tačiau kiti žinomi žmonės į tokius viešo žmogaus pasisakymus sureagavo kritiškai ir davė atsaką jam.

Viena jų – aktorė Elžbieta Latėnaitė (37 m.), moteris, kuri aktyviai pasisako už LGBTQ+ bendruomenę ir atvirai kalba apie homofobijos problemą Lietuvoje.

„Žymus ir įtakingas dainininkas Vaidotas Baumila parašo transfobišką postą. Subėga daug panašia neapykanta sergančių žmonių ir pasijaučia teisūs ir įgalinti. Vienam komentare liejasi tiesioginė neapykanta realiai trans moteriai su užuomina į suicidą. Vaidotas nemato problemos ir savo daromos žalos net ir tada.

Totali svetima gėda. Norėtųsi už jį atsiprašyti, nors ir labai keistai skamba. Bet siutas ima begalinis. Ypač žinant, kad trans bendruomenė pati pažeidžiamiausia smurtui, savižalai, nužudymams iš visų LGBTIQ+. Ypač žinant, kad be drąsių aktyvių trans žmonių, ateinančių padiskutuoti ir nors kiek sveiko proto įnešti ir atstovėti save, yra labai daug bijančių ir skaitančių tyliai, pvz, paauglių.“ – piktinosi V.Baumilos pareiškimu apie translyčius žmones.

Moteris taip pat pateikė daugiau pavyzdžių, kad nors ir gyvename, atrodo, vis labiau tolerantiškais laikais, bet situacija su LGBTQ+ bendruomenės palaikymu Lietuvoje ir pasaulyje išlieka itin aktuali.

„Kaip tik neseniai Anglijoje 16-metė trans mergina Brianna Ghey parke buvo mirtinai subadyta peiliu. Nužudymas siejamas su transfobija, nes ji buvo atvira, turėjo savo tiktok kanalą. Įtariami du penkiolikmečiai.. (Nesunku įsivaizduoti įtariamųjų tėvų ir aplinkos požiūrį į trans žmones. ) Šeima ir draugai ją priėmė ir brangino tokią kokia yra, deja, tai neapsaugojo jos.“ – rašė ji.

E.Latėnaitė taip pat pridūrė, kad turime saugoti ir gerbti vieni kitus, o tokios kalbos, ypač iš žmonių turinčių didelę auditoriją yra mažų mažiausiai nepriimtinos.

„Saugokim save ir vieni kitus. Visus, ypač pažeidžiamesnius. Ir netylėkim, kai kažkas privilegijuotas ir galingas nusišneka ir daro realią žalą, prisidengdamas žodžio laisve.“ – teigė aktorė

Baigdama įrašą ji paskatino visus pranešti apie įrašą kaip netinkamą dėl neapykantos kalbos apie lytį ar lytinę tapatybę.

„Mis Nyderlandai 2023“ laimėjusi Kolle nebus pirmoji translytė moteris, kuri varžysis dėl „Mis Visatos“ karūnos. Pirmąja translyte dalyve buvo Angela Ponce, kuri atstovavo Ispanijai 2018 metais.

Tačiau po šio įvykio, kuomet Nyderlandai išsirinko translytę atstovę „Miss Visata“ konkursui, Italija priėmė sprendimą, kad nuo šiol į „Mis Italijos“ titulą pretenduoti galės tik moterys, kurios tokiomis gimė, taip uždrausdami dalyvauti visoms transseksualėms moterims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?