Aktorės J. Zinkevičiūtės senelis Leonas apie artimą ryšį su anūke: „Senieji kuršiai mokėdavo skaniai paruošti varnas“

Aktorės Justės Zinkevičiūtės senelis Leonas į Kuršių Neriją atsikraustė dar tuomet, kai Neringos miestas jame tik kūrėsi. Jis prisidėjo prie pirmųjų namų statybos bei daugybę metų dirbo vairuotojų, vežiodamas turistus iš Smiltynės į Nidą. Jo prisiminimai nugulė anūkės parašytos knygos puslapiuose, tačiau kaip pats Leonas pamena, niekada nesigailėjęs Pakruojo rajoną išmainęs į tyvuliuojančias marias ir bangų skalaujamą pajūrį.

 L. Zinkevičius.<br>lrytas.lt koliažas.
 L. Zinkevičius.<br>lrytas.lt koliažas.
 L. Zinkevičius.<br> T. Petrovskio nuotr.
 L. Zinkevičius.<br> T. Petrovskio nuotr.
 L. Zinkevičius.<br> T. Petrovskio nuotr.
 L. Zinkevičius.<br> T. Petrovskio nuotr.
 L. Zinkevičius.<br> T. Petrovskio nuotr.
 L. Zinkevičius.<br> T. Petrovskio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 28, 2023, 1:47 PM, atnaujinta Sep 28, 2023, 2:33 PM

Jau šį šeštadienį, nauju laiku, į „Lietuvos ryto“ televiziją trečiajam sezonui sugrįžta senjorų norus pildanti laida „Pirmi kartai. 60+“, kurioje dalinamasi ne tik senjorams aktualia šių dienų informacija, bet ir unikaliomis istorijomis, kurių herojai, laužydami mitus apie savo amžių, išpildo ilgai kauptas svajones ir pasiryžta išbandyti dalykus pirmą kartą savo gyvenime.

Premjerinės sezono laidos herojus – 83-ejų metų Leonas Zinkevičius į Kuršių Neriją atsikraustė dar tuomet, kai šis kurortas tik kūrėsi. Jis vairavo „Volga“ automobilį ir juo į Nidą atvežė žmones, pasirašiusius aktą, kad nuo šiol čia bus Neringos žemė.

„Nuo pradžių kai atvykom, čia buvo Nidos kaimelis ir žvejai, gyveno šiek tiek likusių vokiečių, stovėjo tušti namai. Marios buvo pilnos žolių, o žemės nedirbamos, tai vienintelė veikla – tik žvejyba“, – prisiminimais laidoje dalinsis senjoras.

Aktorė Justė Zinkevičiūtė atvirauja, jog jai senelis kartą yra pasakęs – gyvenime visai nebūtina užkariauti pasaulio scenos, daug svarbiau yra užkariauti žmonių širdis. Jos ryšys su seneliu Leonu, šiais laikais, retas savo nuoširdumu, tačiau iš to gimė ne tik tvirta kartų draugystė, bet ir knyga, kurią Justė išleido prieš metus.

„Jeigu ne senelis, tai knygos „Kol žiovauja žuvėdros“ nebūtų, nes pirminė mano mintis buvo užrašyti visus senelio prisiminus apie tai, kokia buvo senoji Kuršių Nerija ir Neringos kraštas“, – pripažins aktorė.

Kuršių Neriją Baltijos jūros bangos ir vėjai suformavo daugiau nei prieš 5 tūkst. metų, o Neringos miestas įkurtas 1961 metais, kai lietuviškosios Kuršių Nerijos gyvenvietės – Juodkrantė, Pervalka ir Nida – buvo sujungtos į vieną miestą. Šiuo metu Neringos mieste nuolat gyvena apie 3 tūkst. gyventojų ir vienas jų – Leonas Zinkevičius.

„Seni kuršiai valgydavo varnas. Ir aš esu valgęs, bet ne tas, kurios čia gyvena, o praskrendančias, iš šiaurės į pietus. Jos panašios, bet baikščios. Žvejai pasistatydavo budeles, tinklus, sugaudavo vietinę varną, ją pririšdavo, taip prisikviesdavo kitas. Skonis skanesnis nei tais laikais viščiukų, bet ją kuršiai mokėdavo pagamint“, – unikaliomis istorijomis dalinsis senjoras.

Visą gyvenimą Leoną supo automobiliai. Vyras vežiodavo tuo metu svarbius asmenis, politikus, daug metų dirbo ir greitosios vairuotoju, o vėliau autobusu vežė turistus iš Smiltynės į Neringą.

Jo pėdomis pasekė ir sūnus bei anūkas, kurie įkūrė transporto įmonę Kuršių Nerijoje, tačiau meilė automobiliams Leonui su bėgančiais metais niekur nedingo, todėl laidos kūrybinės komandos ir partnerių „Fotoaparatas.lt“ dėka, jis pirmą kartą gyvenime sės už prabangaus, amerikietiško, 1963 metais sukurto Chrysler Imperial vairo.

„Visiems senjorams palinkėčiau drąsos. Gyvenimas yra vienas ir jis eina į antrą pusę, todėl nereikia bijoti“, – nerti į avantiūras savo bendraamžius laidos žiūrovus ragins Leonas.

NAUDINGI PATARIMAI SENJORAMS

Kuo naudingas kaulažolių tepalas?

Senjorė Lukrecija Kalnienė daug laiko praleidžia savo kieme, džiaugiasi citrinų derliumi, o sodas jai tikra meditacija. Žinoma, darbai darže turi ir kitą pusę – nuovargį bei jį lydinčius skausmus, tad tokiais atvejais moteris prisimena senolių išmintį – kaulažolę.

„Anksčiau mano sode augo šitas augalas ir aš žinojau, kad jis pagelbsti prie sąnarių skausmų, prie kaulų lūžių, bet dabar vakarais tepuosi kaulažolių tepalu ir kelius, ir rankas, ir sąnarius. Esu turėjus rankos lūžio traumą, naudojau ir padėjo“, – patarimais dalinsis senjorė

Kaulažolių tepalas pasižymi priešuždegiminiu, minkštinamuoju ir patinimą mažinančiu poveikiu. Jį galima tepti nugarai, sąnariams, raumenims, galima naudoti pėdų kulnams bei naudoti nakčiai kaip kompresus. Dr. Theiss kaulažolių tepalas gali padėti ir įvykus įvairioms traumoms, kurių tikrai netrūksta rudeniniuose darbuose ar artėjant šaltajam metų sezonui.

„Šis tepalas pasižymi priešuždegiminėmis, prieš skausmą savybėmis, taip pat mes galime jį naudoti esant sumušimams, patempimams, mėlynėms, po įvairių traumų, netgi siūlome odos problemas turintiems žmonėms“, – teigs „Camelia“ vaistininkė Jurgita Jankauskienė.

Kaip išsaugoti vyro organizmo gyvybingumą?

Reguliariai sportuojantis vilnietis Nerijus Janušauskas sako, kad dabar jaučiasi geriau, nei būdamas aštuoniolikos. Nuolatine fizine veikla jis užsiima dėl savo sveikatos ir netradicinės profesijos, nes yra asmens sargybinis.

„Saugau vienos įmonės savininką, todėl reikia būt ir fiziškai, ir psichologiškai pasiruošusiam, bet kokių situacijų gali pasitaikyti. Jeigu kas atsitiktų, pirmiausia mes turėtume ginti. Pradėjus sportuoti visai kitoks pasidarė gyvenimo tikslas, nuotaika pasikeitė, ir savijauta“, – laidoje pasakos vyras.

Specialistai sako, kad vyresniems nei 40 metų vyrams pas gydytoją reikėtų apsilankyti bent kartą per metus ir būtinai pasitikrinti prostatą. Tai antroji vyro širdis ir ji glaudžiai susijusi ne tik su vyrų potencija, bet ir viso organizmo gyvybingumu.

„Kalbant apie vyrų sveikatą, labai svarbu neignoruoti su lytinių organų sistema susijusių simptomų. Pavyzdžiui šlapinimosi sutrikimai, skausmas pilvo apačioje, šlapimo, spermos pokyčiai, erekcijos sutrikimai. Tuomet svarbu nedelsti ir pasirodyti išsamesniems tyrimams pas savo gydytoją greičiau“, – tikins „Pilėnų klinikos“ šeimos gydytoja Greta Jankauskaitė.

Kasdienis maisto papildų vartojimas gali pagerinti vyrų organizmo veiklą ir padėti išlaikyti tonusą, o renkantis maisto papildus prostatai, potencijai ir gyvybingumui, galima atkreipti į jų sudėtį. Vyro organizmui itin naudingas juodasis eleuterokokas, iš Peru Andų kilusi pipirnė, afrikinės slyvos ekstraktas, goji uogos bei sėjamojo lino sėklos. Visos šios natūralios priemonės, sutalpintos į maisto papildo, tokio kaip „RED3“ kapsulę, tikslingai veikia vyro sveikatą bei padeda palaikyti normalią potenciją bei prostatos būklę.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.