Neįtikėtina: panašu, kad į moterį pataikė meteoritas

Viena moteris Prancūzijoje galimai tapo antruoju žinomu žmogumi, į kurį pataikė krentanti kosminė uoliena – nes kaip teigiama, nuo jos stogo atšokęs mažas meteorito fragmentas pataikė jai į krūtinę ir paliko nedidelius sumušimus.

 Akmenukas buvo panašus į vulkaninę uolieną, tačiau turėjo požymių, kad buvo įkaitęs atmosferoje (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
 Akmenukas buvo panašus į vulkaninę uolieną, tačiau turėjo požymių, kad buvo įkaitęs atmosferoje (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-20 13:10, atnaujinta 2023-07-20 14:55

Neįvardyta moteris, gyvenanti Širmeko mieste Prancūzijos šiaurės rytuose, liepos 6 d. apie 4.00 val. ryto vietos laiku sėdėjo verandoje ir gėrė rytinę kavą, kai išgirdo garsų „trenksmą“ ant stogo ir pajuto, kaip kažkas trenkėsi jai į šonkaulius, pranešė naujienų svetainė „The Connexion“.

Iš pradžių moteris manė, kad į ją pataikė koks skraidantis gyvūnas – pavyzdžiui, paukštis ar šikšnosparnis – bet prie kojų aptiko nedidelį akmenuką. Ji nunešė akmenį, sveriantį apie 50 gramų, ištirti geomokslų konsultantui Thierry Rebmannui, anksčiau Bazelio universitete dirbusiam paleogeologijos tyrėju.

Akmenukas buvo panašus į vulkaninę uolieną, tačiau turėjo požymių, kad buvo įkaitęs atmosferoje. Jis daugiausia sudarytas iš geležies ir silicio, kurie būdingi meteoritams, vietos naujienų svetainei „France Bleu Alsace“ sakė Th.Rebmannas. „Rasti meteoritą pasitaiko retai, tačiau tai, kad su juo buvo tiesioginis kontaktas ir jis nukrito ant jūsų iš dangaus – tai beveik unikalus atvejis“, – pridūrė jis.

Tačiau kai kurie ekspertai suabejojo, ar uoliena iš tiesų yra meteoritas, pranešė „France Bleu Alsace“ – nors nė vienas iš šių ekspertų nebuvo įvardytas, o jų abejonių Th.Rebmanno išvadomis motyvai neaiškūs. (Th.Rebmanas pasiūlė uolieną ištirti kitiems mokslininkams, nes jis nėra meteoritų ekspertas).

Tikimybė, kad į jus tiesiogiai pataikys meteoritas, yra astronomiškai maža. Kasmet į Žemę nukrenta keli tūkstančiai meteoritų, tačiau dauguma jų lieka nepastebėti, nes arba patenka į vandenyną, arba nukrenta negyvenamose vietovėse – arba yra labai maži, nes krisdami atmosferoje sudegina didžiąją dalį savo masės. Tikslios tikimybės, kad į Žemę pataikys meteoritas, skaičiavimai labai skiriasi – nuo maždaug 1 iš 1,6 milijono iki 1 iš 840 milijonų: daugiausia dėl to, kad neaišku, kiek meteoritų patenka į Žemę.

Iki šiol oficialiai patvirtintas tik vienas atvejis, kad į žmogų pataikė meteoritas. Pasak žurnalo „Smithsonian Magazine“, 1954 m. į Ann Hodges, moterį iš Silakaugos miestelio Alabamos valstijoje, pataikė 3,9 kg meteoritas, kuris praskriejo kiaurai jos stogą ir pataikė į radijo imtuvą, o po to, jai miegant, atsitrenkė į apatinę liemens dalį. Moteris buvo paguldyta į ligoninę ir jai ant šono atsirado milžiniška mėlynė – tačiau ji liko gyva.

Kaip lrytas.lt jau yra rašęs anksčiau, 2020 m. Turkijos mokslininkai išvertė keletą senų laiškų ir aptiko pasakojimus apie tai, kad 1888 m. krintančios kosminės uolos pražudė vieną vyrą, o kitą paralyžiavo, rašo „Universe Today“. Tačiau šie įrodymai lieka neįtikinami.

Pastaruoju metu taip pat įvyko keletas artimų susidūrimų. 2021 m. Kanadoje moteris vos nepatyrė 1,3 kg meteorito smūgio, kuris praskriejo pro jos stogą ir nusileido ant pagalvės. O šių metų gegužę vieno Niudžersio namo stogą pralaužė 15 cm pločio meteoritas, kuris, kaip vėliau buvo patvirtinta, buvo 4,6 mlrd. metų senumo Halley kometos gabalas.

2022 m. lapkritį vyras Kalifornijoje teigė, kad meteoras sukėlė gaisrą, nuo kurio sudegė jo namas – nors tai nebuvo galutinai įrodyta.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.