Anykščių vaikus stebino ant sūpynių įsitaisiusi D. Grybauskaitė

„Ar priimsit mane pasisupti?“, – toks netikėtas klausimas užklupo dvi mergaites, pirmadienio popietę besisupančias ant medinių sūpynių Arklio muziejuje Niūronyse (Anykščių r.). Su jomis pasisupti sumanė tądien Anykščius aplankiusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

D. Grybauskaitė Arklio muziejuje nustebino vaikus, panorusi su jais pasisupti.<br>R. Stundžienė
D. Grybauskaitė Arklio muziejuje nustebino vaikus, panorusi su jais pasisupti.<br>R. Stundžienė
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jul 24, 2012, 12:52 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:03 PM

Šalies vadovė Arklio muziejuje ne tik pasisupo su vaikais, bet ir išbandė dalį iš daugybės čia lankytojams siūlomų pramogų: su anykštėnais moksleiviais kepė naminę duoną, pabuvo kalvio pameistre ir pasidarbavo plaktuku kalvėje, išbandė, kaip reikia malti grūdus akmeninėmis girnomis, apžiūrėjo įvairias muziejaus ekspozicijas.

Šiltai su sutiktais žmonėmis bendraujančiai šalies vadovei viskas buvo įdomu – ir kam kepant duoną reikalinga pušinė šluota, ir kokie audiniai vadinami keturnyčiais. O gavusi dovanų Arklio muziejaus audėjų senoviniais aukštaitiškais išaustą „abrūsą“ prisipažino nežinojusi, kad taip Aukštaitijoje tarmiškai vadinamas rankšluostis.

Savo tvirtą būdą D. Grybauskaitė parodė pirmąkart gyvenime kepdama duoną. Iš pradžių su Anykščių moksleivių būreliu dalyvaudama edukacinėje duonos kepimo programoje ji įdėmiai klausėsi autentiškoje aukštaitiškoje gryčioje šeimininkaujančios Nijolės Kačkuvienės pasakojimo ir stebėjo jos darbą, o pakviesta pati pabandyti padaryti kepalėlį, mielai sutiko.

Suformavusi dailų kepaliuką, Prezidentė nusprendė pati lyže ir į krosnį jį pašauti. „Nejudėkit ir nesimaišykit. Aš viską gyvenime darau pati“, – ištarė šalies vadovė ir duonos kepalėlis sėkmingai nukeliavo į krosnies gilumą ant žarijų.

Ne taip sėkmingai D. Grybauskaitei sekėsi minkyti ne tešlą, bet molį muziejaus keramikos dirbtuvėse. Keramikei pasiūlius pabandyti nulipdyti molinį paukštelį-švilpynę, Prezidentė iš pradžių pajuokavo padariusi pernelyg stambų paukštį, nes molis jos neklauso. O vėliau jos molinukas niekaip nenorėjo pradėti švilpti. Vis dėl to tuščiomis rankomis keramikė garbios viešnios nepaleido – padovanojo jau išdegtą švilpynę–arkliuką.

Arklio muziejuje Prezidentei taip pat buvo padovanota ir vietos juvelyro sukurta žalvarinė segė, įteiktas dar karštas jos rankomis pagamintas duonos kepalėlis.

Prezidentė šiais metais Lietuvos kultūros sostine paskelbtuose Anykščiuose praleido beveik visą dieną. Ji susitiko su Anykščių meru Sigučiu Obelevičiumi, kultūros darbuotojais, bendravo su anykštėnais, miesto centre esančiame skvere apžiūrėjo floristinių kilimų parodą.

Šalies vadovė taip pat apsilankė rašytojo J. Biliūno tėviškėje, A. Vienuolio-Žukausko ir A. Baranausko memorialiniame muziejuje. Susidomėjimą muziejais Prezidentė parodė neatsitiktinai – 2012-ieji paskelbti Muziejų metais, o pirmasis Lietuvos memorialinis poeto A. Baranausko muziejus švenčia ir savo 85-ąjį jubiliejų.

Nors prisipažinusi, kad Anykščiuose lankosi tikriausiai pirmąkart, šalies vadovė negailėjo šiam miestui pagyrų.

D. Grybauskaitės teigimu, Anykščiai - vienas nuostabiausių Lietuvos kampelių, turintis visas sąlygas kultūriniam turizmui plėtoti: didelį kultūrinį paveldą, ypatingą gamtą, natūralius gydomuosius išteklius. Pasak Prezidentės, tai, kaip šios galimybės bus išnaudojamos, priklausys nuo vietos valdžios pasiryžimo, sumanumo ir energijos.

Kaip teigė šalies vadovė, būtina sutvarkyti paveldo objektus ir pritaikyti juos turizmui. Efektyviau naudojamos Europos Sąjungos struktūrinių fondų skiriamos lėšos, pasak prezidentės, puiki galimybė išsaugoti ir puoselėti kultūrinį paveldą bei taip pritraukti dar daugiau žmonių, besidominčių kultūriniu turizmu.

„Sumaniai išnaudotos kultūrinio turizmo galimybės gali virsti naujomis darbo vietomis anykštėnams, ypač jaunimui, pritraukti į rajoną investicijų, tapti ekonominio augimo varikliu. Sėkmingai plėtodami turizmą Anykščiai gali tapti patraukliausia vieta laisvalaikiui ne tik Lietuvos žmonėms, bet ir užsieniečiams“, - pabrėžė D. Grybauskaitė.

Prezidentės teigimu, valdžia turi palaikyti iniciatyvius krašto žmones, pasitelkti juos į pagalbą, užtikrinti galimybes paveldo objektus pritaikyti kultūrinio turizmo reikmėms, nekurti biurokratinių kliūčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.