Nesutarimo įkaitais tapo paveikslai

Vargetos sąžiningesni už verslininkus. Tokią išvadą padarė sostinės dailininkas Linas Cicėnas. Valkatos grąžino pavogtą jo paveikslą, o naktinio klubo šeimininkai paveikslų neatiduoda net po policijos vizito, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Jun 7, 2014, 12:59 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:27 AM

Pavogtą paveikslą atgauti lengviau nei atsiimti tuos, kuriuos paskolino savo pažįstamiems.

Tuo įsitikino vieną Vilniaus naktinį klubą papuošęs dailininkas L.Cicėnas.

Neleido trikdyti vestuvių

Balandžio mėnesį iš Bokšto gatvės dingusi jo tapyta moteris su taure ir buteliu vyno atsirado. Kūrinį, kurio vertė 40 tūkstančių litų, grąžino juo susigundę vargetos.

Tačiau atgauti paveikslų, kurie puošia Vilniaus Rotušės aikštėje įsikūrusį naktinį klubą „Biblioteka“, menininkui nepavyko net su policijos pagalba.

Kai prieš porą savaičių į „Biblioteką“ atvyko anksčiau dingusį paveikslą L.Cicėnui padėję surasti policininkai, klube vyko vestuvės.

Baro apsaugininkai pareigūnų net neįleido į vidų.

Policija atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl turto užvaldymo ir patarė L.Cicėnui kreiptis į teismą civiline tvarka.

Sumokėjo 2 tūkst. litų avansą

L.Cicėnas teigė klubui „Biblioteka“ kūrinius paskolinęs dar vasario mėnesį.

Vieną vakarą šiame klube menininkas sutiko pabūti ir didžėjumi, po to sulaukė kvietimo į kovo mėnesį planuojamą teatralizuotą renginį, kuris turėjo sutapti su festivaliu „Mados infekcija“.

Tuomet renginių organizatorius Karolis Mikšiūnas L.Cicėnui sumokėjo du tūkstančius litų. Jo teigimu, tai buvo avansas už būsimą renginį, kurio programą turėjo sukurti L.Cicėnas.

„Jis pažadėjo surengti privatų renginį su išskirtine menine programa, pasirūpinti muzika ir aktoriais“, – prisimena K.Mikšiūnas.

Kūrė spalvingus kostiumus

Paveikslus menininkas klubui esą paliko kaip užstatą. „Jis vieną po kito juos tempė iš galerijos. Jų iš viso buvo 12, neturėjome net kur dėti“, – pasakojo K.Mikšiūnas.

Šiam renginiui L.Cicėnas ėmė ruošti spalvingus kostiumus, bet jo idėjos organizatoriams atrodė nepriimtinos.

„Jis mane aprengė kažkokiais skarmalais, ėmė su jais fotografuoti.

Staiga išsitraukė apšiurusią putplasčio dėžę nuo televizoriaus ir vaizdžiai pasakojo, kad tokios dėžės bus uždėtos aktoriams“, – susitikimą prisimena K.Mikšiūnas.

Pasiliko keturis paveikslus

Renginys neįvyko, o keletą paveikslų L.Cicėnas parsinešė atgal. Klube liko keturi jo paveikslai: „Vyno džentelmenai“, „Sereikiškių paukščiai“, „La Groover“ ir „Paco portretas“.

„Aš L.Cicėnui iš karto sakiau – grąžink du tūkstančius litų ir pasiimk tuos paveikslus. Jie šiuo metu niekur nenaudojami, nes vienas prie kito nedera stilistiškai“, – aiškino K.Mikšiūnas.

L.Cicėnas įsitikinęs, kad jo kūriniai „Bibliotekai“ labai naudingi.

„Be mano paveikslų, daugiau nieko padoraus šiame klube nėra“, – pasilinksminimo vietą įvertino L.Cicėnas.

Dailininkas nurodė, kad klube likusių darbų vertė – 65 tūkstančiai litų. Menininkas siekia, kad „Bibliotekos“ savininkai jam grąžintų paveikslus ir sumokėtų už meno kūrinių nuomą.

Ginčas persikels į teismą

„Jie neturi jokių šių darbų įsigijimo dokumentų. Vadinasi, pasisavino juos. Bet gali atsitikti ir taip, kad pats turėsiu įrodinėti, jog tapiau tuos paveikslus“, – išardytu pistoletu mosavo pasipiktinęs menininkas.

Jis norėtų, kad tuo laikotarpiu, kol teismas nagrinės jo ieškinį, paveikslai būtų saugomi policijoje.

Tačiau saugoti juos policijai raštu yra pasižadėjęs K.Mikšiūnas. „Už paveikslų saugojimą esu atsakingas asmeniškai ir saugosiu juos tol, kol L.Cicėnas grąžins mano pinigus, kuriuos paėmė ir iššvaistė, užuot sukūręs renginio programą“, – aiškino vilnietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.