Seimo nariams – netikėtos dovanos iš „Litexpo“

Politikus nemokamomis vandens procedūromis bei nakvyne į Druskininkus viliojęs šio kurorto meras Ričardas Malinauskas jau turi sekėjų – Seimo nariams dalijami išskirtiniai kvietimai į parodas.

Seimo nariai kratosi gautos netikėtos dovanos – kvietimų į „Litexpo“ parodų rūmus.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimo nariai kratosi gautos netikėtos dovanos – kvietimų į „Litexpo“ parodų rūmus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2017, 6:49 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:36 PM

Keliasdešimt Seimo narių kartu su šventiniais sveikinimais savo pašto dėžutėse šiemet aptiko netikėtų dovanų – svečio kortelę į visas „Litexpo“ rūmuose sostinėje rengiamas parodas.

Bet tokia staigmena pradžiugino toli gražu ne visus parlamentarus.

Vieni tautos išrinktieji dovanų nusipurtė prisiminę pernykštį triukšmą, kai buvo kviečiami dykai pasiturkšti vandens pramogų parke Druskininkuose, o tokios galimybės neturėję politikos naujokai – kitus Seimą drebinusius privilegijų skandalus.

Gali būti, kad svečio kortelėmis Seimo vadovybę ir kai kuriuos parlamentarus apdalijęs „Litexpo“ dėl to turės pasiaiškinti Audito komitetui.

Seimas – ne verslo partneris

„Manau, kad svarstydami valstybės įmonių veiklą mes įvertinsime ir tai“, – kalbėjo Audito komitetui vadovaujanti Ingrida Šimonytė, pati gavusi kortelę ne tik iš „Litexpo“, bet sulaukusi ir Druskininkų mero kvietimo į vandens pramogų parko dešimtmetį.

Tačiau siūlomomis dovanomis I.Šimonytė neketina pasinaudoti, nes tokias „mažas, bet draugystę turinčias sustiprinti dovanėles“ vertina kaip sovietmečio reliktą.

„Normalu, kai įmonės kvietimus siunčia savo verslo partneriams, su kuriais yra tam tikri ryšiai ir dėl to tokios dovanos versle yra įprastos.

Bet nė vienas Seimo komiteto pirmininkas nėra „Litexpo“ verslo partneris, todėl tai yra ne kas kita kaip bandymas įsiteikti“, – „Lietuvos rytui“ sakė politikė.

Gali pats įsigyti bilietus

Dviem asmenims skirtas svečio korteles į visus „Litexpo“ rengiamas parodas ir galimybe naudotis ypač svarbiems asmenims skirta automobilių aikštele gavo ir Ekonomikos komiteto nariai.

Šiam komitetui priklausantis „valstiečių“ atstovas Bronislovas Matelis teigė turįs galimybę pats nusipirkti bilietus į jį dominančias parodas ir tokių viliojimų nepateisina: „Kaipgi atrodytų, jeigu Sveikatos reikalų komiteto nariai būtų pakviesti nemokamai išsitirti sveikatos Santariškių ligoninėje?“

Privilegijos išlepina

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto vadovas Povilas Urbšys pripažino, kad parlamentarai sulaukia įvairaus dėmesio.

„Vienas degalinių tinklas pernai visiems Seimo nariams buvo išsiuntinėjęs vardines nuolaidų korteles.

Nežinau, kaip elgėsi kiti, bet aš ją išsiunčiau atgal.

Dar labiau mane nustebino prieš šventes gautas kvietimas apsilankyti rytietiško masažo salone“, – prisiminė parlamentaras.

Politiko manymu, tokiomis lengvatomis siekiama pelnyti Seimo narių palankumą.

„Suprantu privačių ūkio subjektų norą pasinaudojant politikais galbūt išreklamuoti savo verslą.

Jiems, ko gero, gal net yra garbės reikalas tarp klientų turėti Seimo narių, tačiau tokiais veiksmais verslas prisideda prie to, kad politikai patenka į tam tikrą privilegijų erdvę.

Tada nereikėtų stebėtis, kad Seimo nariai pasijunta tarp žemės ir dangaus.

Pats verslas prisideda prie to, kad jie pasijustų išskirtiniai, pateptieji.

Jeigu save jau laikome vakarietiška visuomene, santykius tarp politikų ir verslo neturėtume tuo grįsti“, – kalbėjo P.Urbšys.

Lankyti parodas – privalu

Bet „Litexpo“ centrui vadovaujantis Mindaugas Rutkauskas teigė nemanąs, kad nuolatinis kvietimas į parodas yra išskirtinė privilegija Seimo nariams, nes lankyti renginius yra jų neatsiejama veiklos dalis.

Anot M.Rutkausko, parodų dalyviai visada džiaugiasi valdžios atstovų jiems parodytu dėmesiu: „Kad Seimo nariams nekiltų nepatogumų pas mus atvykti ir patekti į mūsų teritoriją, išsiuntėme nuolatinius kvietimus.

Bet kiekvieną kartą parlamentarus dar kviečiame ir į konkrečius renginius.“

Parodų centro direktoriaus aiškinimu, Seimo nariai kviečiami ne kaip privatūs, o kaip svarbias pareigas valstybėje einantys asmenys, o tai nėra joks jų pamaloninimas: „Atvykę į parodas valdžios atstovai bendrauja su konkrečios verslo šakos atstovais, sužino tam tikras jų problemas, kuo jie gyvena.“

Svečio kortelės buvo išsiųstos Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, jo pavaduotojams, Seimo komitetų vadovams, taip pat Vyriausybės nariams.

Vis dėlto M.Rutkauskas neįžvelgė panašumų tarp pernykščio skandalo, kai dėl politikams išsiuntinėtų kvietimų pramogauti turėjo aiškintis Druskininkų meras: „Aš manau, kad parodų lankymas turėtų įeiti į Seimo nario pareigas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.