Vytautas Bruveris. Užbrauksime raidę, o ne kūjį ir pjautuvą?

Viename fronte – ultrapatriotinis šišas, nusitaikius net į abėcėlės raides, kitame – ilgus metus tebesitęsianti atvirų okupacinių simbolių, vadinamų „paveldu“, gynyba.

Karas Ukrainoje: rusų kariai su Z raidės simbolika.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje: rusų kariai su Z raidės simbolika.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Georgijaus juosta.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Georgijaus juosta.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-03-29 06:55, atnaujinta 2022-03-29 07:04

Seimo dešinieji ir kairieji suskubo į priekį stumti įstatymų pataisas, kuriomis būtų papildytas draudžiamų komunizmo ir nacizmo simbolių sąrašas.

Prie tokių siūloma pridėti ne tik vadinamąją Georgijaus juostą, tapusią vienu rusiškojo imperializmo ir šovinizmo simbolių, bet ir raides Z bei V, kuriomis žymimos Ukrainą siaubiančios Rusijos šarvuotos kolonos ir kuriomis puošiasi Kremliaus politikos šalininkai.

Bet aktyvieji mūsų patriotai, atrodo, numoja ranka į kitus akį badančius dalykus.

Juk, pavyzdžiui, pačiame Palangos centre, prieš bažnyčią esančiame skvere, tebestūkso sovietinių laikų obeliskas čia palaidotiems „išvaduotojams“, nusagstytas kūjais, pjautuvais, žvaigždėmis ir kita sovietinės kariuomenės simbolika. O vos už keliasdešimties metrų – atminimo ženklas pokario partizanų vadui J.Žemaičiui-Vytautui, tarsi likimo ironijai kuo labiau išryškinti.

Kurortą valdantys konservatoriai pirštais rodo į Kultūros paveldo departamentą ir kitas valstybės institucijas, kurios ne tik šį obeliską, bet net tvorą aplink jį yra paskelbusios valstybės saugomu paveldu. Todėl neleidžiama nukelti šio sovietinio simbolio ir vietoj jo palikti lenteles čia palaidotiems ar juos perkelti į kapines. Atrodo, kad šis „paveldas“ – dar brangesnis nei buvusios skulptūros ant sostinės Žaliojo tilto.

Tuo metu valstybės institucijos aiškina, kad galėtų to „paveldo“ apsaugą ir panaikinti, tačiau turėtų gauti vietos valdžios kreipimąsi. O jo esą nesulaukiama nei iš Palangos, nei iš kitų savivaldybių, tebeturinčių panašių sovietinių reliktų.

Kad ši problema yra didesnė negu vien valdiškų įstaigų apsileidimas, liudija, tarkime, Šilutėje tebevykstanti kova dėl sovietinio Komunarų gatvės pavadinimo. Didelė dalis vietos bendruomenės žūtbūt priešinasi pavadinimo pakeitimui, nes yra prieš „rusofobiją“.

Žodžiu, užbraukęs raidę Z visų dviprasmybių nepašalinsi – priešingai, gali net išryškinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.