Nuo politikų rietenų, dramų ir skyrybų iki įkvepiančio tautos dosnumo: kaip Lietuva gyveno 2022-aisiais Lrytas.lt skaitytojai įvertino svarbiausius besibaigiančių metų įvykius

Konservatorių ir buvusio Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovo Mykolo Majausko skyrybos, nepavykusios interpeliacijos ministrams, į Seimo kavinę vėl grąžintas alkoholis.

Lrytas.lt skaitytojai įvertino svarbiausius besibaigiančių metų įvykius.<br>Lrytas.lt koliažas
Lrytas.lt skaitytojai įvertino svarbiausius besibaigiančių metų įvykius.<br>Lrytas.lt koliažas
Seimo kavinė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo kavinė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Tapinas ir A. Anušauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A. Tapinas ir A. Anušauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M. Majauskas, G. Landsbergis, V. Rupšys ir D. Kreivys.<br> Lrytas.lt koliažas.
M. Majauskas, G. Landsbergis, V. Rupšys ir D. Kreivys.<br> Lrytas.lt koliažas.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kęstutis Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Opozicija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Opozicija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Kreivys<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Kreivys<br>T.Bauro nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Dec 31, 2022, 4:47 PM, atnaujinta Dec 31, 2022, 7:12 PM

Tai tik keli įvykiai tarp daugybės, kuriuos šiemet įsiminė portalo lrytas.lt skaitytojai, aktyviai įsitraukę į balsavimus atrenkant didžiausią triukšmą kėlusius skandalus, pasiekimus ir nesėkmes.

Nepavykusių interpeliacijų maratonas

Tarp pastarųjų didžiausia portalo lrytas.lt skaitytojai išrinko Seime rengtas ir nesėkmingai pasibaigusias ministrų interpeliacijas. Tokių 2022 metais buvo net trys.

Iš pradžių opozicija iš kėdės bandė išversti su žemdirbiais susipykusį žemės ūkio ministrą Kęstutį Navicką. „Ko tu čia šoki į akis“, – per vieną susitikimų ūkininkui Ignui Jankauskui rėžė supykęs ministras.

Iš buvusio premjero Sauliaus Skvernelio vadovaujamo ministrų kabineto praėjusią kadenciją pašalintas K.Navickas šįkart poste išsilaikė, tačiau tik formaliai.

Netrukus po konflikto su žemdirbiais, Žemės ūkio ministerijoje buvo įvestas tiesioginis valdymas iš Vyriausybės, kurioje premjerės patarėju įsitaisė ir ministrui į „akis šokęs“ I.Jankauskas.

Turbūt nelabai turi kuo džiaugtis ir interpeliaciją atlaikęs energetikos ministras Dainius Kreivys. Šis konservatorius tapo prasčiausiai vertinamu ministru.

Šioje pozicijoje D.Kreivys aplenkė jau seniai reitingų dugne gulėjusį konservatorių lyderį Gabrielių Landsbergį, kuriam rudenį taip pat teko atlaikyti opozicijos ataką.

Su opozicija susijusi ir dar viena praėjusių metų nesėkmė. Trečią vietą portalo lrytas.lt skaitytojai skyrė incidentui, kuomet per tiesioginę vaizdo transliaciją socialdemokratė Rasa Budbergytė iškoneveikė netikėtai ekrane pasirodžiusį sutuoktinį. „Ateik, pasirodyk! Durnas tu, … esi!“, – nesusilaikė nesikeikdama buvusi ministrė.

Greičiausiai panašių apibūdinimų iš parlamentarės lūpų jos sutuoktinis Rolandas Galvėnas galėjo išgirsti ir tada, kai buvo sulaikytas neblaivas vairuojantis automobilį.

Trankiai atšvęstas gimtadienis R.Galvėnui baigėsi liūdnai. Už tai, kad girtas sėdo prie vairo ir dar sukėlė avariją, politikės vyras neteko ne tik automobilio, bet ir Teisės ir administravimo departamento direktoriaus pareigų Turto banke.

Dar viena 2022 metų nesėkmė – išsikvėpę šeimos gynėjų maršai.

10 tūkst. žmonių minią ankstesniais metais sutraukęs protestas šiemet sutraukė vos kelis šimtus aktyvistų. Šiam fiasko portalo skaitytojai skyrė antrąją vietą.

Ministrės ir generolo rietenos – nublanko

Šiais metais gausiai užderėjo ir įvairių skandalų, vis dėlto skaitytojams labiausiai gėdingas pasirodė su Kauno meru Visvaldu Matijošaičiu siejamo verslo nenoras trauktis iš Rusijos.

Kauno šeimininką šiemet drebino ir daugiau didesnių ar mažesnių skandalų. V.Matijošaičio vadovaujama savivaldybė įsivėlė į didžiausią korupcijos skandalą, kuris iš kėdės išvertė administracijos vadovą Vilių Šiliauską, įtariamą paėmus 140 tūkst. eurų kyšį.

Dėl virtinės skandalingų įvykių gerokai smuko V.Matijošaičio populiarumas, vis dėlto Kauno meras nusprendė siekti dar vienos kadencijos.

Prieš V.Matijošaičio trypčiojimą Rusijoje nublanko ir energetikos krizė, ir triukšmingos vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės rietenos su buvusiu Viešojo saugumo tarnybos vadovu generolu Ričardu Pociumi.

Mažiau skaitytojų pastebėtas liko ir energetikos ministro D.Kreivio klaidžiojimas viešųjų ir privačių interesų brūzgynuose, ir skandalinga daug metų narpliotos vadinamosios politinės korupcijos bylos atomazga teisme.

Ir buvęs parlamentaras Eligijus Masiulis, ir kiti buvę įtariamieji Vilniaus apygardos teisme praėjusį pavasarį buvo išteisinti, tiesa, tai – dar ne galutinis teismo verdiktas.

Į barnius įsivėlė ir kariškiai

Žinoma, skaitytojams geriausiai įsiminė metų pabaigoje šalies politinę padangę virpinę skandalai ir vykusios politikų rietenos.

Metų konfliktu jie išrinko G.Landsbergio ir kariuomenės vado Valdemaro Rupšio pareiškimus dėl ginkluotės perdavimo Ukrainai. Pastarasis tam prieštaravo, teigdamas esą jo vadovaujama kariuomenė daugiau išsirengti negali.

Toks generolo leitenanto atvirumas nustebino G.Landsbergį. Be to, konservatorių vedlys laikėsi kitokios pozicijos nei kariuomenės vadas.

Nors kol kas V.Rupšiui pavyko apginti savo poziciją dėl ginkluotės perdavimo Ukrainai, tarp valdančiųjų ir kariškių žiežirbos lekia ir dėl vokiečių brigados.

Dėl jos pirmieji susikibo populiariausias šalyje krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Laurynas Kasčiūnas.

Konservatorių apsižodžiavimu prasidėjęs konfliktas gresia virsti labai rimtu skandalu, jei valdžios sluoksniuose puoselėti lūkesčiai dėl brigados imtų žlugti arba Vokietija apskritai nuspręstų trauktis iš šio projekto. Tokių ženklų jau irgi matyti.

Vis dėlto skaitytojams daug rimtesni pasirodė konservatorių bei Laisvės partijos nesutarimai dėl PVM lengvatos restoranams bei tarp valdančiųjų įsiplieskę ginčai dėl galimai sulaužytos koalicijos sutarties.

Po skyrybų dramos – į vilniečių glėbį

Bene labiausiai į ginčus dėl PVM lengvatos buvo pasinėręs jau buvęs konservatorius M.Majauskas. Tai leido šiam politikui sulaukti didžiulio žiniasklaidos dėmesio, bet piktino konservatorius.

Pastarieji, kaip ir grasino, M.Majauską pašalino ir iš partijos, ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko posto. Politikas buvo priverstas trauktis ir iš konservatorių frakcijos Seime, tačiau konfliktas su partija jam atvėrė kelius siekti Vilniaus mero posto.

Visą rudenį vykusią triukšmingą dramą konservatorių gretose lrytas.lt skaitytojai išrinko metų skyrybomis. Prieš jas nublanko opozicijos demaršas, kuomet dalis Seimo narių, pasipiktinę valdančiųjų sprendimais, paliko posėdžių salę.

Tarp metų skyrybų pateko ir europarlamentaro Viktoro Uspaskicho sprendimas trauktis iš Darbo partijos lyderių. Politikas nusprendė, kad jis jau pavargo būti vedliu, be to, išsikvėpė.

Liko nustebinti savo pačių dosnumo

Nors lietuvių užsidegimas padėti su Rusija vis dar kariaujančiai Ukrainai irgi po truputį blėsta, tačiau jų per kelias dienas paaukoti 5 mln. eurų dronui „Bayraktar“ tapo įkvėpimu ir kitiems.

Ši akcija atsidūrė tarp portalo skaitytojų pasirinktų svarbiausių metų skaičių. Jai neprilygo nei buvusio parlamentaro Naglio Puteikio mėginimai apgauti taromatą, bandant į jį įmesti 20 butelių su padirbtais depozito ženklais, nei krašto apsaugos ministro A.Anušausko raudos dėl per naktį kažkur išgaravusių jo sekėjų feisbuke.

Skaitytojai didžiavosi ir kelių šimtų Lietuvos savanorių dalyvavimu Ukrainos svetimšalių legione. Tai tapo vienu iš 2022 metų pasiaukojimo pavyzdžių.

Dar vienas skaitytojų išrinktas įkvepiantis tautiečių sprendimas šiemet – savo būstuose apgyvendinti tūkstančius nuo karo Ukrainoje pabėgusių ukrainiečių.

Didesnis dėmesys – saugumui

Ko gero, besibaigiantys metai buvo ypatingi ne tik dėl nuoširdaus daugelio lietuvių noro padėti Ukrainai, bet ir dėl rūpesčio savo šalies saugumu.

Neatsitiktinai Lietuvos sprendimas iš amerikiečių įsigyti 495 mln. dolerių kainuojančias raketinės artilerijos sistemas HIMARS lrytas.lt skaitytojų įvertintas kaip labiausiai įsimintinas 2022 metų įvykis.

Panašaus dėmesio taip pat sulaukė sprendimai uždaryti šalies sienas Rusijos piliečiams, taip pat – Seimo balsavimas, kuriuo Rusija pripažinta teroristine valstybe.

Sugrįžimai – ir laukti, ir netikėti

Tačiau Seime 2022 metais vyko ir keistų dalykų, pavyzdžiui, tautos išrinktieji kurį laiką buvo palikti be maitinimo. Tačiau kartu su maistu į Seimą šį rudenį sugrįžo ir alkoholis.

Prekyba juo Seime buvo pradėta riboti dar tada, kai jam vadovavo pramogų ir linksmybių pasaulio veikėjas Arūnas Valinskas, o dar labiau sugriežtinta valstybę valdant valstiečiams ir jų lyderiui Ramūnui Karbauskiui.

Alkoholio grąžinimą į Seimą skaitytojai išrinko svarbiausiu 2022 metų sugrįžimu. Antras šioje nominacijoje – Artūras Zuokas, vėl nusprendęs siekti Vilniaus mero posto.

Trečioji vieta atiteko mero, premjero ir prezidento kėdes išbandžiusiam Rolandui Paksui. Seimas šiemet po ilgai trukusių debatų pagaliau apsisprendė, jog priesaiką sulaužiusiems politikams negali būti amžinai draudžiama dalyvauti rinkimuose.

Dar vienas garsiai nuskambėjęs sugrįžimas – Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovo kėdę atgavo konservatorius Žygimantas Pavilionis.

Metų pradžioje partijos vedliams į atlapus kibęs skandalingasis politikas buvo be gailesčio nubaustas, bet visai netrukus, atlikęs privalomą atgailą, susigrąžino vadovybės pasitikėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.