Vokietijoje galimai surasti prieš 40 metų pavogti penki vertingi paveikslai

Vokietijos teisėsauga galimai surado prieš 40 metų pavogtus vertingus paveikslus, nutapytus senųjų olandų meistrų, penktadienį pranešė savaitraščio „Der Spiegel“ portalas.

Vokietijos policija.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Vokietijos policija.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-12-06 21:53

Kaip rašo „Spiegel Online“, šie paveikslai yra 1979 metais iš Frydenšteino pilies, esančios vidurio Vokietijos mieste Gotoje, pavogti Hanso Holbeino vyresniojo, Jano Brueghelio (Jano Breigelio) vyresniojo, Franso Halso, Jano Lievenso ir Anthony van Dycko kūriniai. Tai buvo didžiausia meno kūrinių vagystė tuometėje Vakarų Vokietijoje.

Portalo duomenimis, rastosios drobės nuo rugsėjo pabaigos analizuojamos Berlyne veikiančio Valstybinių muziejų fondų laboratorijoje, siekiant patvirtinti jų autentiškumą.

Pranešime sakoma, kad Gotos meras kelis mėnesius vedė derybas su pietų Vokietijoje dirbančiu vienu advokatu, užsiimančiu vogtų meno kūrinių „įteisinimu“. Teisininkas teigė pareigūnui atstovaująs minimų penkių paveikslų „paveldėtojus“ ir reikalavo sumokėti už juos 5,25 mln. eurų.

Dabar šiam teisininkui ir jo „tiekėjui“ – šiaurės vakarinėje Žemutinės Saksonijos žemės regione Rytų Fryzijoje dirbančiam gydytojui – iškelta baudžiamoji byla, įtariant pinigų prievartavimu ir vogtų daiktų supirkimu.

Tyrimą vykdo Vokietijos federalinė kriminalinė policija. Ketvirtadienį pareigūnai atliko kratas įtariamųjų ir trijų liudytojų butuose ir biuruose, o dabar analizuoja rastus įrodymus.

Tarp pavogtų kūrinių buvo J. Lievenso paveikslas „Senis“ – Rembrandto (Rembranto) paveikslo, kurio originalas laikomas Harvardo universiteto kolekcijoje, kopija.

Vagys iš Frydenšteino pilies taip pat išnešė F. Halso ir jo mokinių nutapytą „Nežinomo vyro portretą su skrybėle ir pirštinėmis“; H. Holbeino „Šv. Kotryną“, sukurtą 1509–1510 metais; A. van Dycko „Autoportreto su saulėgrąža“ vieną iš versijų; taip pat J. Brueghelio „Kaimo gatvę su vežimais ir karvėmis“.

Kol kas nežinoma, kaip šie paveikslai pateko į supirkėjų rankas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.