Itališkos šventės: ant stalo – produktai, kurie neša laimę

Maistas per šventes italams įgyja ypatingą simboliką. Jie tiki, kad lęšiai atneš pinigus, o džiovintos figos ir datulės apgins nuo piktų dvasių. Legendiniai šventiniai italų saldumynai yra gimę didikų dvaruose. Iškilmingai pūpsantis pyragas panetonė (it. Panettone) ar geidulingasis desertas tiramisas (it. Tiramisu) nenuvils nė vieno svečio. Papuoškite šventinį stalą itališka detale, ir nuo jo sklis gurmaniškas dvelksmas.

Itališko šventinio stalo valdovas yra žymusis pyragas panetonė.<br>123rf nuotr.
Itališko šventinio stalo valdovas yra žymusis pyragas panetonė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė

2016-12-08 09:30, atnaujinta 2018-02-09 23:56

Kas bendra tarp itališko ir lietuviško stalo?

Vargu, ar kuri kita šalis prilygsta Italijos desertų cechui. Itališko šventinio stalo valdovas yra žymusis pyragas panetonė. Tai visame pasaulyje išgarsėjęs cilindro formos skanėstas, kažkuo panašus į lietuviškų Kūčių karalių – mielinį aguonų pyragą.

„Panettone“, arba „Pan del Toni“, išvertus iš italų kalbos, reiškia Tonio duona. Šį skanėstą gaubia įvairios legendos. Manoma, kad ši Kalėdų žvaigždė gimė XIV-to amžiuje, Liudviko Juodojo Sforcos karališkuosiuose rūmuose Milane. Kalėdinės vakarienės metu įvyko nelaimė ir sudegė visas desertas. Į paniką puolęs rūmų virėjas patiekė virtuvėje dirbusio Tonio iškeptą saldžią duoną kitiems virtuvės tarnams.

Karališkieji Liudviko Juodojo Sforcos svečiai saldžia Tonio duona liko labai patenkinti. Tonis karališkuoju virėju netapo, bet jo sukurtas skanėstas išgarsėjo visame pasaulyje.

Itališkas ir lietuviškas pyragai yra mieliniai ir jiems kildinti reikia kulinarinių žinių bei kantrybės. Lietuviškas aguonas italai keičia razinomis, cukruotomis apelsinų žievelėmis ir cukruota kedro žieve. Panetonė išsiskiria cilindrine savo forma – jau vien simpatiška ir puošni jo išvaizda primena, kad artėja Kalėdos.

Iš Komo miesto šiaurės Italijoje kilęs architektas Nicola Saladino, mano patarėjas Italijos kulinarijos klausimais, yra įsitikinęs, kad patiems išsikepti panetonę namuose yra pernelyg rizikinga. „Dėl labai nedidelės klaidelės viskas gali nueiti šuniui ant uodegos“, – sako italas. Todėl energijos neeikvokite veltui – legendinės Tonio duonos prieš šventes galite įsigyti Lietuvos prekybos centruose.

Dar vienas itališkas saldaus stalo papuošalas – tai seksualusis tiramisas. „Truktelk mane viršun“, – taip lietuviškai skambėtų šio itališko skanėsto pavadinimas.

Sakoma, kad tiramisas turi afrodiziakiškų savybių ir kelia jaudulį. Italijos regionai pešasi dėl šio deserto autorystės.

Manoma, kad jis Sienos mieste buvo specialiai sukurtas Toskanos kunigaikščiui Kozimo de Mediči, kurį saldumynai tiesiog varė iš proto. Iš maskarponės sūrio, sausainių, primenančių damų pirštelius, ir kavos paruoštas desertas garantuoja puikią nuotaiką.

Kuo pasižymi itališki Naujieji?

Augalinės naujametės monetos. Taip italai vadina lęšius. Pirmąją Naujųjų metų dieną juos valgydami romėnai tikėjo, kad lęšiai virs pinigais ir atneš jiems daug turtų. Dabar Italijoje ši ankštinė daržovė– skalsumo ir gausos simbolis, būtina ant Naujamečio vaišių stalo.

„Naujametinei vakarienei mes sugalvojame įvairiausių patiekalų, tačiau bent pora šaukštų lęšių paskutinį metų vakarą yra privalomi“, – lrytas.lt sakė N.Saladino.

Atrodo, kad aukščiausios klasės espreso ir geriausių pasaulyje ledų gamintojai turėtų Naujiesiems sugalvoti iškilmingą valgiaraštį. Bet italai per Naujuosius valgo valstietišką ir iš pažiūros jokio šventinio žavesio neturintį patiekalą „Cotecchino con lenticchie“ – kiaulienos dešrą su virtais lęšiais.

Beje, 2016-uosius metus, kuriuos netrukus palydėsime, JTO yra paskelbusi ankštinių daržovių metais. Ekspertai rekomenduoja jų valgyti kuo dažniau.

Lęšiai, pupelės, avinžirniai ir kitos ankštinės daržovės yra labai naudingos mūsų ir netgi planetos sveikatai. Jose daug baltymų, angliavandenių, ląstelienos bei vitaminų. Ankštinės daržovės suteikia mūsų organizmui daug ilgai neišeikvojamos energijos.

Tad italai aplenkė JTO, nuo senovės laikydami lęšius Naujųjų metų sėkmės simboliu.

Viskas Naujųjų išvakarėse Italijoje yra susiję su magija ir prietarais. Daugiausia naujametės magijos verda picos tėvynėje, Neapolio mieste. Naujųjų išvakarėse pro langus ten lekia seni nereikalingi daiktai – net ir spintos ar skalbimo mašinos. „Atsikratymas senais daiktais atneša laimę“, – yra įsitikinę italai.

Pro langus Neapolyje pilasi ir vanduo – per metus išlietos mūsų ašaros, padedančios apsivalyti nuo visų negerovių. Blogą energiją italams naujųjų metų išvakarėse išsklaido druska. Druskos pilnus maišelius italai dovanoja vieni kitiems, linkėdami sėkmės.

Itališki šedevrai – ir Lietuvoje

Tiems, kas nusprendė Kalėdų ar Naujųjų stalui suteikti itališkų akcentų, toli keliauti nereikės. Lietuvos prekybos centrų lentynose galima rasti nemažai aukščiausios kokybės itališkų maisto produktų.

Italijai neabejingi pirkėjai prekybos tinklo „IKI“ didžiosiose parduotuvėse jau kuris laikas lieka ištikimi kumpiams, atkeliavusiems iš šios saulėtosios šalies. Ne mažesnio populiarumo sulaukia ir „IKI Gourmet“ ženklu pažymėtos itališkos užtepėlės, konservuotos alyvuogės, pupelės bei saulėje džiovinti pomidorai su kaparėliais, originalus pesto padažas ir balzaminis actas iš Modenos.

Prekybininkų teigimu, vis rimtesnę konkurenciją lietuviškoms dešroms sudaro „IKI Gourmet“ itališkos dešros: „Salami Milnao“, „Prosciutto di Parma“ ir „Coppa di Parma“. Jau keletą metų iš eilės prieš šventes išauga šių produktų pardavimai.

Pakankamai svarbią vietą Italijos kulinarinis paveldas užima ir prekybos centro sūrių asortimente. Jis neįsivaizduojamas be klasikinio parmezano, pelėsinio gorgonzolos ar tradicinės Pietų Italijos mocarelos.

„IKI“ maisto ekspertai šiais metais kviečia atkreipti dėmesį į dar vieną itališką šedevrą – sūrį granapadaną (it. Grana Padano). Tai vienas populiariausių itališkų sūrių. „Grana“ išvertus iš italų kalbos reiškia grūdėtas, „Padano“ kilęs nuo slėnio Pianura Padana (išvertus iš italų k. – po lyguma) pavadinimo. Teigiama, kad granapadaną sukūrė vienuoliai cistersai iš Kjaravalė vienuolyno šalia Milano, kur sūriai gaminami apie 1000 metų.

„IKI“ konditeriai didžiuojasi, kad smaližiams gali pasiūlyti šviežią itališką tiramisą – galima drąsiai teigti, kad tai vienas populiariausių desertų ne tik Italijoje, bet ir Lietuvoje.

Du itališki švenčių receptai

O jeigu norite savo švenčių stalą patys nuspalvinti itališkomis spalvomis ir kvapais, pasigaminkite vaišes pagal tikrus itališkus receptus.

Jei siekiate praturtėti, galite bandyti laimę elgdamiesi kaip italai ir Naujuosius metus pasitikti valstietiškai – su virtais lęšiais ir kiaulienos dešra. Bet jei jums svarbiau, kad stalas atrodytų šventiškai, pinigus galite bandyti prisišaukti pasigaminę lengvą užkandėlę – lęšių kokteilį. Juk svarbu prieš prasidedant Naujiesiems suvalgyti bent šaukštą, o ne visą lėkštę lęšių!

Lęšių kokteilis

Ingredientai:

200 g virtų lęšių;

2 riekės baltos naminės duonos;

4 griežinėliai rūkytos šoninės;

1 apelsinas;

petražolės;

druska;

pipirai.

Gaminimo eiga

1. Paskrudinkite duoną, supjaustykite kvadratėliais ir sudėkite ant stiklinaičių dugno.

2. Ant keptuvės paskrudinkite šoninę tol, kol jis pasidarys traški. Nuvarvinkite riebalus ir suplėšykite juostelėmis.

3. Ant likusių nuo šoninės riebalų pašildykite lęšius, užpilkite juos apelsinų sultimis, dar šiek tiek pakaitinkite, pabarstykite druska ir pipirais.

4. Paskirstykite lęšius į keturias stiklines, užbarstykite susmulkintomis petražolėmis ir papuoškite traškios šoninės juostelėmis.

Tiramisas

Paruošti šį desertą paprasta, o jo skonis – šventiškas. Puiki itališka detalė ant Kalėdinio puotos stalo.

Ingredientai:

500 g maskarponės sūrio;

120 g cukraus;

6 kiaušiniai;

400 g sausainių „Damų piršteliai“;

stiprios espresso kavos tiek, kiek reikia sumirkyti sausainiams (2-3 puodeliai);

2 šaukštai brendžio;

3 šaukštai nesaldžios kakavos.

Gaminimo eiga

1. Trynius išplakite su cukrumi, kol masė pabals. Supilkite brendį, išmaišykite.

2. Baltymus išplakite iki standžių putų.

3. Maskarponės sūrį sukrėskite į dubenį, supilkite trynių masę ir viską gerai išmaišykite.

4. Baltymus atsargiai įmaišykite į maskarponės mišinį.

5. Sausainius merkite į atvėsintą kavą. Sluoksniuokite sausainius ir kremą. Pirmas sluoksnis turi būti sausainių, viršutinis – kremo.

6. Desertą palaikykite šaldytuve bent 4 valandas. Patartina laikyti per naktį. Prieš patiekiant, padenkite viršutinį sluoksnį nesaldžia kakava, sijodami ją per sietelį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.