EUROLYGA 2023

Iš kaltinimų besijuokiantis Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentas: „Kažkam reikėjo šito skandalo“

Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) prezidentas Vytautas Jasutis neigia galimo priekabiavimo atvejį Kaune vykusiame Europos dailiojo čiuožimo čempionate. Pasak jo, federacija kreipsis į teismą dėl garbės ir orumo įžeidimo.

Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Ervinas Kvitkauskas ir Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Ervinas Kvitkauskas ir Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Ervinas Kvitkauskas ir Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Ervinas Kvitkauskas ir Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Ervinas Kvitkauskas ir Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Ervinas Kvitkauskas ir Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Ervinas Kvitkauskas ir Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Ervinas Kvitkauskas ir Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Ervinas Kvitkauskas ir Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Ervinas Kvitkauskas ir Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Jasutis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jan 16, 2024, 3:35 PM, atnaujinta Jan 16, 2024, 5:12 PM

Sausio 10–14 dienomis Kaune praūžė Europos dailiojo čiuožimo čempionatas, kuriame lietuviai galėjo džiaugtis įspūdingu rezultatu. Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius iškovojo bronzos medalius ir po 18 metų pertraukos vėl leido lietuviams džiaugtis tokiu pasiekimu Europos čempionate.

Deja, bronzinius medalius ir visą dailiojo čiuožimo šventę Lietuvoje aptemdė nemalonus skandalas.

Čempionate dirbusi Kaja Elena šeštadienio vakarą išplatino viešą laišką, kuriame detaliai aprašė, kaip, anot moters, vienas iš varžybų organizatorių Ervinas Kvitkauskas ją vadino necenzūriniais žodžiais ir kitaip užgauliojo, kol galiausiai Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) prezidentas Vytautas Jasutis atėmė iš moters čempionato akreditaciją ir paprašė palikti „Žalgirio“ areną.

Didelio visuomenės nepasitenkinimo sulaukusi LČF antradienį surengė spaudos konferenciją, kurioje bandė apsiginti nuo kaltinimų.

„Federacija yra kreipusis į teisininkus. Sieksime bylų šiai merginai ir visiems susijusiems žmonėms dėl garbės ir orumo įžeidimo, dėl kompensavimo viso to, kas ten vyko. Manau, prisidės ir bauda, kurią gaus Čiuožimo federacija už patekimą į griežtai saugomą zoną. Kyla klausimų Žalgirio arenos apsaugai, kaip įvyko šis incidentas“, – antradienį vykusios spaudos konferencijos metu žurnalistams teigė LČF prezidentas V. Jasutis.

„Kažkam reikėjo šito skandalo, jie jį gavo. Ir tik laikas parodys, kiek žmonių turės po to, kai išaiškės tiesą, ar mūsų atsiprašyti, ar su ta sąžine gyventi. Bet mes esame ramūs. (...) Mūsų kaltės šioje situacijoje yra tik tiek, kad nesudirbo apsauga“, – pabrėžė federacijos prezidentas.

V. Jasutis patikino, kad mergina čempionate nedirbo, ji arenoje buvo savanorišku pagrindu. Visgi jis neatsakė, ar su mergina buvo sudaryta savanorystės sutartis raštu. Pasak jo, atsakyti į šį klausimą neleido LČF teisininkai.

„Chronologija buvo labai paprasta ir aiški. Iš video įrašų matome, kad jie paneigia išsakytas pozicijas. Prie minėtos merginos nebuvo nė pirštu prisiliesta“, – sakė V. Jasutis.

„Baikime kalbas apie mistines vadoves iš Suomijos. Ji buvo lygiai tokia pat savanorė, kaip ir mergina. Ji priimti sprendimų negali“, – teigė jis.

Mergina neturėjo teisės būti ant teisėjų platformos

Pasak LČF prezidento, mergina neturėjo teisės būti ant pagrindinės teisėjų pakylos. Todėl, V. Jasučio teigimu, akreditacija iš merginos buvo atimta dėl jos nepagarbaus elgesio su čempionato organizacinio komiteto nariais.

„Mergina pažeidė taisykles. Net ir tada aš buvau linkęs laikyti ją arenoje. Aš turiu pilną teisę atimti akreditaciją, girdėjau kaip ji pasiuntė vadovę ant 3 raidžių“, – sakė jis.

Federacija tikina, kad neketina atsiprašyti merginos. J. Fabijonavičienė pridūrė, kad atsiprašymo norėtų sulaukti ji pati, nes iš situacijoje dalyvavusios savanorės sulaukė necenzūrinių žodžių antplūdžio.

Kritikuoja švietimo, mokslo ir sporto ministrą

Federacijos prezidentas kritikuoja švietimo, mokslo ir sporto ministrą Gintautą Jakštą. Pasak V. Jasučio, šio skandalo įkarštyje išstojęs ministras buvo dingęs 6 mėnesius ir nepalaikė ryšio su LČF.

„Sportas Lietuvoje yra žemiau plintuso“, – teigė jis.

„Ministras, kurio mes negalėjome rasti 6 mėnesius, išstojo su pareiškimais“, – kritikuodamas, kad ministerija nesuteikė finansų čempionatui pridūrė V. Jasutis.

Pasak LČF prezidento, jį nuvylė pirmadienį G. Jakšto išsakyti teiginiai, kad poreikio susitikti su federacijos atstovais nėra.

Sekmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ didelio dėmesio sulaukė dailiojo čiuožimo čempionate dirbusios merginos įrašas, kuriame teigiama, jog renginio metu grubiu elgesiu pasižymėjo sporto žurnalistas Ervinas Kvitkauskas ir Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) prezidentas Vytautas Jasutis. Mergina nurodė, kad buvo nepagrįstai išmesta iš „Žalgirio“ arenos, kai susiginčijo su E. Kvitkausku, kuris esą trukdė darbui. Mergina taip pat skelbė, kad renginyje dirbo be sutarties, nes tokios nesulaukė.

Tyrimą dėl galimai nelegalaus darbo yra pradėjusi Valstybinė darbo inspekcija.

Savo ruožtu Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas teigė, kad kol kas ministerija nežada imtis veiksmų dėl įvykusio incidento. Anot jo, šiuo metu laukiama kitų institucijų pradėtų tyrimų išvadų. Ministras taip pat sakė, jog nebuvo susisiekęs su LČF prezidentu V. Jasučiu. G. Jakštas nemano, kad toks susitikimas šiuo metu būtų tikslingas.

Už savanorišką darbą mokestis nenumatytas, sutartis – žodinė

Mergina teigė, kad jai buvo tik žadama pasirašyti sutartį, tačiau jos galiausiai sulaukė tik sekmadienį, jau įvykus konfliktui, o ir ši buvo nurodyta atgaline data. LČF prezidentas V.Jasutis apie sutartį kalbėti nenorėjo, grįsdamas, jog jam taip siūlė teisininkai, tačiau patvirtino, jog su dalimi savanorių buvo susitarta žodiniu būdu.

„Buvo sudaryta virš 300 savanorystės sutarčių, o darbo sutartys buvo sudarytos tik su organizaciniu komitetu.

Visus dokumentus, susirašinėjimus teisininkams esame atidavę, bet kol kas komentuoti negalime, kol vyksta darbo inspekcijos tyrimas. Mes pakomentuosime teisme. Pagal Lietuvos įstatymus savanorystės sutartis gali būti sudaryta raštiniu arba žodiniu būdu. Vienaip ar taip sutartis buvo sudaryta. Kokiu būdu – negaliu komentuoti mūsų teisininkų prašymu“, – kalbėjo LČF prezidentas.

Kaja Elena Brilė taip skundėsi, jog jai buvo pažadėtas atlyginimas už darbą renginyje, kurio ji nesulaukė. Lietuvos čiuožimo federacija skelbia, kad tikslas atsiskaityti su savanoriais buvo, tačiau jo teko atsisakyti, kuomet nebuvo sulaukta paramos iš valstybės.

„Įsivaizduojant savanorių krūvius buvo minčių, nes mano noras buvo, kad visi liktų patenkinti. Nesulaukę vyriausybės pagalbos pradėjome komunikuoti, kad galime duoti maistą, yra paruoštos dovanos, bet negalime skirti atlygio, nebent kritinėse pozicijose. Advokatų prašymu daugiau nekomentuosiu“, – situaciją apžvelgė V.Jasutis.

Nuvylė visuomenės reakcija

Spaudos konferencijoje V.Jasutis liejo pyktį ir apmaudą dėl skubios visuomenės reakcijos, kuomet daugiausiai kliuvo E.Kvitkauskui.

„Vieno negaliu suprasti. Vienas pranešimas feminisčių grupėje be jokių įrodymų ir tuomet žmonės sulaukia grasinimų sudeginti žmogų, jo dukrą. Grasinimai nesiliauja iki šiol. Man sunku suvokti kas dedasi. Labai keista, kuomet žymūs Lietuvos žmonės, tame tarpe ir Andrius Tapinas, pradeda komentuoti įvykius nežinodamas nė menkiausių detalių. (...) Matome, kad visur eina melas. Konkretus melas ir jis visiškai nesusijęs su realybe. Jaučiame, kad yra įjungtas valstybės volas“, – skundėsi LČF prezidentas

Nepaisant V.Jasučio pozicijos, galimas variantas, jog pati mergina jaučiasi įbauginta situacijos ir pašalinimo iš arenos. Pats federacijos prezidentas tokią galimybę atmeta ir sako nematantis jokios priežasties, už ką būtų galima atsiprašyti merginos.

„Jos atsiprašyti? Visi turime žinoti savo teises ir pareigas. Esame taške, kuriame mano draugas sulaukia grasinimų susidoroti, siūloma susideginti jam ir jo dukrai. Užduokite sau klausimą, ar norėtumėte kažko atsiprašyti, kuomet mes nepadarėme nieko blogo?“

Tuo tarpu Čempionato organizacinio komiteto vadovė Justina Fabijonavičienė pareiškė, kad ji laukia atsiprašymo iš K.E.Brilės, kadangi būtent ji buvo įžeista savanorės.

LČF gali laukti iš Tarptautinės čiuožimo federacijos (ISU)

E.Kvitkauskas komentuodamas konfliktą teigė, jog savanorė atsisakė parodyti savo akreditaciją, o šiam pabandžius ją nufotografuoti, mergina grasino pagriebti telefoną ir mesti šį ant ledo.

Besiskųsdamas savanorės merginos veiksmais Vytautas Jasutis atskleidė, jog už merginos patekimą į jai neleistiną zoną LČF veikiausiai sulauks didelės baudos, o galimas daikto numetimas ant ledo užtrauktų ne tik milžiniškas baudas, bet ir gėda dailiojo čiuožimo pasaulyje.

„Pagal taisykles matome, kad greičiausiai gausime didelę baudą ir akivaizdu, kad ją kažkas turės sugerti. Yra tam tikri reikalavimai, didžiulis memorandumas iš 100 puslapių, kur mes turime užtikrinti saugumą, kad viskas vyktų kaip nustatyta. Pati griežčiausia zona – „Ice ring‘as“, kur viskas numatyta labai griežtai. Gali laukti bauda, kokio dydžio dar nežinome. Kalbėsime su ISU, aiškinsimės situaciją“, – skundėsi LČF prezidentas.

V.Jasutis taip pat atskleidė, jog laimėjus teisinius ginčus, galimai gauta bauda būtų perleista K.E.Brilei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.