Emigrantų ir Lietuvos piniginės gijos vis silpnesnės

Lietuvos emigrantų perlaidos į Lietuvą traukiasi. Artimiesiems į gimtinę keliauja reikšmingai sumažėjusios sumos. Kokios to priežastys?

Šiemet trečiąjį ketvirtį iš kitų šalių į Lietuvoje registruotas sąskaitas pervesta 282 mln. eurų, o pernai IV ketvirtį – 342 mln. eurų.<br>J.Butkutės nuotr.
Šiemet trečiąjį ketvirtį iš kitų šalių į Lietuvoje registruotas sąskaitas pervesta 282 mln. eurų, o pernai IV ketvirtį – 342 mln. eurų.<br>J.Butkutės nuotr.
Anot O.Bložienės, emigrantų perlaidos mažėja ir dėl nykstančių ryšių su tėvyne.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Anot O.Bložienės, emigrantų perlaidos mažėja ir dėl nykstančių ryšių su tėvyne.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aida Murauskaitė

Dec 22, 2015, 2:49 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 10:53 PM

Swedbank“ Asmeninių finansų instituto duomenimis, šiemet spalį privačių asmenų pervedimai Lietuvoje gyvenantiems žmonėms siekė 89 mln. eurų. Pernai tą patį mėnesį ši suma buvo kur kas didesnė – 119 mln. eurų.

Iškalbingas ir metų ketvirčių palyginimas: šiemet trečiąjį ketvirtį iš kitų šalių į Lietuvoje registruotas sąskaitas pervesta 282 mln. eurų, o pernai IV ketvirtį – 342 mln. eurų.

„Tai išties reikšmingas sumažėjimas“, – sakė „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Odeta Bložienė.

Ji išskyrė keletą priežasčių, dėl kurių sumažėjo perlaidos.

„Pirma, praėjusių metų pabaigoje pasigirdo kalbų, kad žmonės negaus kompensacijų už šildymą, kitų nuolaidų, jei jie turės pakankamai santaupų, tai yra, teks įrodyti, kad jie neturi ganėtinai lėšų.

Manau, žmonės tiesiog išsigando, kad vaikams, gyvenantiems užsienyje, pervedus 100 svarų, neteks valstybės paramos“, – kalbėjo O.Bložienė.

Antra priežastis, anot banko ekspertės, yra ta, kad ir pačių emigrantų finansinė padėtis nėra stulbinamai gera, kad galėtų remti Lietuvoje gyvenančius artimuosius.

„Na, ir trečia: tirpsta sentimentai, nutrūksta ryšys su Lietuva. Galbūt emigrantai svetur išsiveža ir artimuosius. Jiems atrodo: geriau, kad mama pensininkė gyventų su jais, juk ji ir padėti gali – prižiūrėti vaikus“, – kalbėjo O.Bložienė.

Pasak jos, egzistuoja ir dar viena priežastis, bet ji labiau teorinė: pagerėjo finansinė padėtis tų, kurie anksčiau buvo remiami.

„Tačiau mažiausiai pajamų gaunančiųjų padėtis per metus nelabai pasikeitė“, – ketvirtąją versiją paneigė banko specialistė.

Tiesa, O.Bložienė tikra, kad ketvirtąjį ketvirtį, ypač gruodį, padėtis keisis – perlaidos išaugs, juolab pinigus metų pabaigoje dažnas siunčia kaip dovaną.

„Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, pinigai yra geidžiamiausia dovana. Dažnai dovanojami ir jie, ir parduotuvių čekiai“, – sakė banko ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.