Baldus kuriantys studentai tiki savo šlovės valanda

Studentai iš Lietuvos sulaukia užsienio baldų gamintojų dėmesio. Idėjos užsienyje virsta objektais. Deja, mūsiškiai baldžiai į studentų darbus kol kas rimtai nežiūri.

Neseniai V. Kibildžio studentai pristatė savo darbus – stalas „Vokas”.<br>VDA nuotr.
Neseniai V. Kibildžio studentai pristatė savo darbus – stalas „Vokas”.<br>VDA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė („Lietuvos rytas”)

Feb 26, 2013, 8:02 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 2:08 AM

Netrukus Lietuvoje duris atvers švedų baldų ir namų aksesuarų prekybos milžinas „Ikea”.

„O mūsų studentai kaip tik ir siekė įrodyti, kad jie gali pateikti ne prastesnius sprendimus masiniam vartotojui nei švedai.

Jų sukurti baldai išties kompaktiški, daugiafunkciai, estetiški ir dera su gyvenamąja erdve”, – sakė Vilniaus dailės akademijos (VDA) profesorius Vytautas Kibildis.

Kuria kėdes ir stalus

Neseniai jo studentai pristatė savo darbus – kėdę „Dviese”, stalus „Triukas”, „Vokas”, „Keliese”, kabyklas „Vijoklis”, „Ratu” ir kitus.

Šiuos baldus studentai ruošė kitą mėnesį parodų ir konferencijų centre „Litexpo” vyksiančiai baldų parodai. V. Kibildis tikisi, kad Lietuvos gamintojai pagaliau susidomės studentų idėjomis.

Nors iki šiol jie jaunųjų dizainerių darbais nesižavėjo, vis dėlto kažkoks bendravimas po truputį mezgasi. „Gal gamintojai suprato, kad gamindami originalius ir funkcionalius baldus jie gali sudominti pirkėjus. Anksčiau problemų kėlė įranga – jie nebuvo perėmę naujųjų technologijų, tačiau dabar padėtis keičiasi”, – džiaugėsi profesorius.

Jis savo studentus ragina neužsidaryti, eiti ir nuolat siūlyti savo idėjas.

Dar viena kliūtis, dėl kurios gamintojai atsargiai renkasi jaunimo kūrybą, – neišprusę baldų pirkėjai, mažai žinantys apie naujienas baldų dizaino srityje. „Stengiamės ir juos šviesti”, – šypsojosi dėstytojas.

Stalą „Keliese” sukūrusi studentė Lina Dumbravaitė – viena tų dizainerių, kurie savo darbais keičia požiūrį į namie esančius daiktus.

Ji pasiūlė stalą, sudėtą iš trijų mažesnių. Norint galima mažesniuosius išdėstyti skirtingose kambario vietose – prie lovos knygoms, prie kompiuterio arbatos puodeliui ar gėlės vazonui prie lango. Atėjus draugams ir prireikus didesnio stalo, mažieji sustumiami į vieną.

„Norėjau sukurti ką nors, kas būtų lengvai transportuojama, kad žmogus vos ne rankinėje galėtų parsinešti šį baldą”, – pasakojo L. Dumbravaitė.

Ji iki parodos „Litexpo” rūmuose tobulins savo kūrinį. Prie susiliečiančių stalų kraštų priklijuos magnetus, kad sujungus trijulę stalas būtų stabilesnis.

Tikisi gamintojų dėmesio

Studentė Povilė Šlepetytė sukūrė kėdę „Dviese”. Tai tarsi dvi kėdės, kompaktiškai sudėtos viena ant kitos. Apačioje – medinė, kieta kėdė su atlošu. Ant jos – taburetė su minkštąja dalimi sėdėti.

Prireikus iš vienos kėdės galima padaryti dvi, o paskui vėl sudėti vieną į kitą ir taip taupyti vietą.

„Sprendžiau dažną daugiabučių ar studentų bendrabučių problemą, kai trūksta vietos”, – paaiškino autorė.

Raudonomis gumomis pritaisyta minkštoji taburetės dalis lengvai keičiama, tereikia medinius kištukus, prie kurių pririšta guma, prakišti pro skylutes. Paveikslu galintis virsti stalas-vokas – Eglės Stonkutės kūrinys.

„Visus baldus kur nors siunčiame. Kodėl nepadaryti stalo, kuris primintų tokį lengvą daiktą kaip vokas?” – idėją paaiškino studentė.

Trikampes stalo kojas iš metalinių virbų galima užlenkti į vidų. Tuomet apatinė stalviršio pusė primena voką. Baldą lengva pergabenti į kitą vietą, o kai kam jis gali tapti ir kambario puošmena.

„Iš pradžių ilgai studijuojame, ką kiti dizaineriai yra sukūrę – juk niekas nenori kartotis. O tada kuriame ką nors savo”, – pasakojo studentė.

Dėstytojas – pavyzdys

Ateityje merginos savo darbus ketina parduoti nedidelėse dizainerių kūriniais prekiaujančiose parduotuvėse. Apie tokias vietas žinia dažniausiai sklinda iš lūpų į lūpas. Ir privačių užsakymų studentai dažniausiai sulaukia iš pažįstamų, kurie žino apie jų kūrybą.

„Nereikia bijoti daikto rodyti, tuomet pirkėjas būtinai atsiras”, – tikino studentės.

Sukūrę baldus studentai ėmėsi kitos užduoties – parduotuvių interjero dizaino.

Kai kurių darbai jau kabo VDA šiuolaikinio meno centre „Titanikas”.

V. Kibildis studentams rodo gerą pavyzdį: pats neseniai sukūrė interjerą kavinių tinklui „Caif Cafe”, dirbo su kūrėjų komanda, kai buvo įrengiamos pirmos „Maxima” prekybos tinklo parduotuvės Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

Sudomino italus

Pernai VDA Dizaino katedra paruošė 18 absolventų. Šiuo metu dizaino mokosi 93 studentai, 31 jų - ketvirtakursis.

Būsimųjų dizainerių darbai kasmet dalyvauja Lietuvoje vykstančioje parodoje. VDA pati kasmet surengia bent po vieną studentų darbų parodą.

Darbo biržos duomenimis, per pastaruosius ketverius metus darbo ieškojo 64 studentai iš VDA Dizaino katedros. Įdarbinti pagal specialybę buvo 48 absolventai.

Italijos baldų gamintojai yra gaminę studentės Živilės Lukšytės šviestuvą „Light Stick”. Prekybos vietose pasirodė ir Inesos Malafej stalas bei Arūno Sukarevičiaus krėslas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.