Ką daryti, kad po euro įvedimo banke nestypsotumėte 6 valandų?

Kaip atrodys bankų skyriai, kai, įsivedus eurą 2015-ųjų sausį, žmonės suskubs keisti valiutą? Bankai gyventojus įspėja: jei delsite ir atkakliai laikysitės minties, jog litus į eurus išsikeisite sausį, eilėse banke gali tekti stovėti ne valandą, o tris ar net šešias. Kaip to išvengti?

Bankininkai įspėja: nepaklausę patarimų gali banke praleisti ir šešias valandas.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Bankininkai įspėja: nepaklausę patarimų gali banke praleisti ir šešias valandas.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Apr 16, 2014, 12:02 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:50 PM

Pataria „Swedbank“ mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Orinta Žvirzdinė.

Lietuvos rinkoje cirkuliuoja 11,3 mlrd. litų grynųjų, tik trečdalis jų priklauso verslui, likusi dalis – gyventojų pinigai. Tai – dukart daugiau, nei buvo Latvijoje laukiant euro įvedimo, ir keturiskart daugiau, nei laukiant valiutų kaitos Estijoje.

Latvijos patirtis rodo, kad didžiausi klientų srautai bankus užgriuvo sausį. Jiems eilėse tekdavo stovėti po tris valandas.

Paprasčiausias būdas sutikti eurą – neturint grynųjų. Jau dabar kasdien atsiskaitydami už pirkinius ar paslaugas naudokite ne grynuosius, o banko kortelę ar sąskaitą. Taip nesusikaups grynieji, kuriuos vėliau reikės keisti.

Naudodamiesi bankomatais, iš anksto įneškite grynuosius į sąskaitas, o turimas smulkias monetas išleiskite iki metų pabaigos.

Sąskaitose esantys litai euro įvedimo dieną automatiškai bus perskaičiuoti į eurus, todėl gyventojams nieko daryti nereikės.

Be to, jei nematysite būtinybės, nekeiskite pinigų sausį: Lietuvos bankas tą padarys bet kada – net ir praėjus keleriems metams po euro įvedimo, komerciniai bankai – pusmetį po įvedimo. Todėl logiškiausia į bankus ateiti pasikeisti valiutos vasarį ar vėliau.

Sukauptais grynaisiais litais ir centais gyventojai galės atsiskaityti pirmąsias dvi savaites po euro įvedimo. Tuo metu mokant litais grąžą gausite eurais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.