Skelbia daugiau informacijos apie paukščių gripo židiniu tapusį kalakutų ūkį: paaiškėjo, kada galės atnaujinti veiklą

Dar gruodžio pabaigoje prekybos tinklo „Rimi“ pirkėjus pasiekė raginimas grąžinti įsigytus Beatos Nicholson koldūnus – paaiškėjo, jog tiekėjas „Liūtukas“ ir Ko buvo informuotas apie nustatytą paukščių gripo viruso atvejį Lietuvoje esančiame kalakutų ūkyje. Dabar skelbiama, kad paukščių gripo židiniu tapęs kalakutus auginęs UAB „Sūduvos ūkis“ veiklos nevykdo ir negalės veikti tol, kol tinkamai neatliks dezinfekcijos ir valymo darbų, skelbia Valstybinė maisto ir veterinarijos inspekcija (VMVT).

Paukščių gripo židiniu tapęs kalakutus auginęs UAB „Sūduvos ūkis“ šiuo metu veiklos nevykdo.<br>Lrytas.lt koliažas.
Paukščių gripo židiniu tapęs kalakutus auginęs UAB „Sūduvos ūkis“ šiuo metu veiklos nevykdo.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2024, 1:46 PM

Atliktus valymo darbus vertins VMVT, bus paimti ir ištirti mėginiai, siekiant nustatyti ar neliko užkrato šaltinių. Taip pat bus vertinama ar ūkis tinkamai įgyvendina biosaugos reikalavimus

Marijampolės savivaldybėje įsikūrusiame „Sūduvos ūkyje“ paukščių gripas sunaikino daugiau nei 6 tūkst. augintų kalakutų, o iš šio ūkio į kalakutus skerdžiančios UAB „Krekenavos agrofirmos“ skerdyklą patiekta produkcija buvo pripažinta kaip kelianti riziką ligos išplatinimui, todėl nurodyta ją atšaukti iš rinkos.

Atlikus patikrinimą skerdykloje atsekta apie 160 tonų galimai nesaugios žaliavos, iš jų į kitas Europos Sąjungos šalis buvo išvežta virš 29 tonų produkcijos. Šiuo metu sugrąžinta iš rinkos ir jau sunaikinta apie 31 toną galimai nesaugios produkcijos.

„Nustačius paukščių gripą įmonei nurodėme nedelsiant informuoti produkciją įsigijusius teikėjus, kurie savo ruožtu turėjo perspėti prekybininkus, o šie – vartotojus. Deja, fiksuojame, kad produkcijos grąžinimas vyksta gana lėtai, todėl tikriname prekybos vietas, norėdami įsitikinti, kad visi prekyboje buvę galimai nesaugūs produktai pašalinti iš rinkos. (...)“, – pažymėjo VMVT Marijampolės departamento direktorius Gediminas Gvazdaitis.

Pažymėtina, kad pastaruoju metu PG gripo atvejai nustatomi visame pasaulyje. Europoje neseniai fiksuoti atvejai Vengrijoje, Čekijoje. Praėjusiais metais Europos naminių paukščių ūkiuose nustatyti 619 paukščių gripo židiniai. Sunaikinta virš 12 mln. naminių paukščių. Tuo tarpu laukinėje gamtoje pernai aptikta daugiau kaip 3,5 tūkst. paukščių gripo židinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.