Lenktynininkai mašinų vardais pavadina ir savo augintinius

„Lada“ automobilių lenktynėse pergales skinantis Dovilas Čiutelė bei „Subaru Impreza“ važinėjantis buvęs jo šturmanas Marius Torrau – puikus pavyzdys, kaip mašinos pavadinimas gali tapti šuns vardu. Vyrai savo keturkojus pavadino būtent taip, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

Jun 15, 2013, 6:22 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:10 PM

Autosportas – nenugalima aistra. Šio fakto greičiausiai nebandys paneigti nė vienas, bent akies krašteliu susidūręs su automobilių lenktynėmis ir jose verdančiomis emocijomis.

Tačiau retas žino, kad lenktynininkų dievinamų automobilių modeliai ar bent jau jų pavadinimai dažnai net namuose užima itin svarbią vietą.

D. Čiutelės namuose gyvena Lada, o M. Torrau draugiją palaiko Impreza.

Išrinkti vardą buvo nesunku

Pristatinėti raudonu „Lada“ automobiliu įvairiose varžybose važiuojančio D. Čiutelės greičiausiai nereikia nė vienam autosporto gerbėjui. Sportininkas ir jo laimėjimų sąrašas jau seniai yra tapę legendomis.

Į pasiūlymus pakeisti patinkantį automobilį į kitokį bolidą D. Čiutelė atšauna populiaria fraze: „Aerodinamika yra tiems, kurie nemoka kurti variklių.“

Tačiau žodis „Lada“ skamba ne tik lenktynininko garaže ar kalbant apie lenktynes. Šiuo vardu šaukiamas ir neatskiriama šeimos dalimi tapęs šuo.

„Ladai dabar pusantrų metų. Jos motina taksė, o tėvas – nežinia kas. Primena neaiškų terjerą su šerno kailiu“, – juokėsi D.  Čiutelė.

Pasak lenktynininko, išrinkti vardą kalytei buvo nesunku. Šunį šeimininkai pavadino Lada tiek norėdami pajuokauti, tiek siedami su lenktyninio automobilio marke ir sportininko atstovaujama komanda.

Išties, Lada – tikra ekipos narė, turinti net specialius raudonus marškinėlius su šiuo metu D.Čiutelės lenktynėse vairuojamo „Lada“ modelio bei komandos numeriais.

Lada dalyvavo varžybose

„Į lenktynes retai ją vežuosi. Tačiau 1000 kilometrų varžybose yra buvusi su visa apranga.

Važiuoti automobiliu Ladai labai patinka, o jei paliekame mašinos viduje eidami į parduotuvę ar dar kur, ji įsitaiso tarp priekinių sėdynių ir saugo automobilį, kol grįžtame“, – pasakojo šeimininkas.

D. Čiutelei nemažai juoko kelia ir praeivių reakcijos į šuns vardą. Pašaukus Ladą žmonės pradeda dairytis atvažiuojančio automobilio. Dažniausiai taip apsigauna vyresnio amžiaus kauniečiai.

Jorkšyro terjeras – Impreza

Tuo tarpu lenktynėse šturmano vietoje anksčiau su D. Čiutele važiuodavusiam M. Torrau pavadinti šunį patinkančios mašinos vardu taip pat nieko keista. Kasdien legendiniu automobiliu „Subaru Impreza“ važinėjantis vyras būtent tokį vardą davė ir žmonos Jorkšyro terjerui.

„Tik pabrėžiu, kad tai žmonos, o ne mano šuo. Aš, jei laikyčiau, tai laikyčiau bulterjerą, bet šuo – žmonos, o moteriai reikia moteriško šuns“, – kalbėjo M. Torrau.

Pasak vyro, Impreza yra ne tik automobilio, bet ir žvaigždyno vardas, todėl jis tikrai tinka kalei. Juolab kad dešimties metų šuo puikiai priprato prie ilgoko vardo.

„Turiu nemažai patirties su šunimis, todėl žinau, kad gyvūno varde turi būti skambūs garsai, o ne duslūs.

Jei skambių garsų daug, šuo vardą labai lengvai atsimena.

Ir dabar žmona ją dažnai šaukia, ne Impreza, o Imprezyte, ir šuo supranta“, – pasakojo M. Torrau.

Dažnai įsitaiso prie vairo

Lenktynininką džiugina tai, kad šuniui labai patinka važiuoti automobiliu. Tiesa, vyrą nuolat prajuokina Imprezos bandymai įsitaisyti ne kur kitur, o vairuotojo sėdynėje.

Nors šuns vardas neįprastas, retas praeivis, išgirdęs šaukiamą gyvūną, susigaudo, kad šis pavadintas legendinio automobilio garbei.

„Yra keletas žmonių paklausę, ar čia ne pagal „Subaru Impreza“ vardas duotas. Bet dauguma nesupranta, nes „Impreza“ nėra toks automobilis, kurį Lietuvoje būtų galima pamatyti prie kiekvieno kampo“, – juokėsi M. Torrau.

Riboja tik fantazija

Eglė Palaimaitė

Veislyno savininkė

„Veisliniams šunims paprastai suteikiami du vardai. Vienas, rašomas dokumentuose, ir antras, kuriuo šuo šaukiamas kasdien namuose.

Vardams dokumentuose taikomos tam tikros taisyklės.

Visos vados vardai turi prasidėti ta pačia raide, o visas žodis priklauso tik nuo šeimininko fantazijos.

Aš pati visada tiek naminį, tiek dokumentinį vardą bandau parinkti pagal šuns charakterį.

Savo šunims stengiuosi suteikti trumpus vardus, kuriuose būtų „r“ raidė. Tokius žodžius gyvūnai lengviau atsimena, nei ilgus ir sudėtingus.

Kartais augintiniui pavyksta parinkti vardą taip, kad jis sutampa tiek dokumentuose, tiek kasdienybėje.

Savo šuns turbūt niekada nepavadinčiau kaip nors šlykščiai, kad ir bjaurybe.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.