Oranžiniai dviračiai iš rinkos senbuvių neišstūmė

Kai prieš mėnesį vilniečiams buvo pristatyti „Cyclocity“ dviračių nuomos terminalai, specialistai prognozavo kitų dviračių nuomos punktų mirtį. Tačiau taip neatsitiko.

Nuomojami oranžiniai dviračiai tinkamiausi trumpoms išvykoms po miestą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nuomojami oranžiniai dviračiai tinkamiausi trumpoms išvykoms po miestą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Aug 5, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:06 AM

Sostinės gatvėse kol kas be didesnių problemų išsitenka ir oranžiniai, ir kitų įmonių nuomojami dviračiai. Niekas bankrutuoti nesiruošia.

Oranžiniai dviračiai labiausiai tinka trumpai pasivažinėti, nes pusvalandis – už dyką, rašo „Lietuvos rytas“.

Po to nuomos kaina šoka kaip ant mielių. O tradiciniai nuomos punktai orientuojasi į ilgesniam laikui dviračius pasiimančius klientus.

Skirtingi poreikiai

Dviračius nuomojančios įmonės „Velotakas“ atstovas Robertas nelaiko „Cyclocity“ paslaugos konkurentais.

„Oranžiniai dviračiai labiau skirti miesto gyventojams, kurie važinėja trumpais atstumais iki 2 valandų. Mūsų klientai dviračius ima 4 valandoms ir ilgiau“, – aiškino pašnekovas.

Jis pastebėjo, kad „Cyclocity“ patogiausia važinėjantiems centre, tolimesniuose rajonuose jų nuomos terminalų nėra.

Be to, dažnai dviračius nuomojasi ne pavieniai žmonės, o įmonės. Joms prireikia ir 15 ar daugiau dviračių, kuriais kolegos išvažiuoja visai dienai į Trakus ar Molėtų link.

Žmonės mėgsta ilgas išvykas

Grupėms išsinuomoti oranžinius dviračius būtų sudėtingiau, o išvažiavus į ilgą kelionę – ir gerokai brangiau.

Norintiems pasivažinėti trumpai dalijimosi dviračiais paslauga visai nebrangi: sumokėjus 20 litų registracijos mokestį sezonui dviračius galima nemokamai imti pusvalandžiui daugybę kartų, bet negrąžinus dviračio į terminalą per porą valandų pasivažinėjimas ima sparčiai brangti.

Nuo ketvirtojo pusvalandžio kiekvienas pusvalandis kainuoja 12 litų. Taigi 8 valandų pasivažinėjimas kainuotų 162,5 lito.

Nuomos biuruose dviratį visai dienai galima išsinuomoti už 30–35 litus, o norinčiųjų pasivažinėti ilgiau netrūksta.

Pavienių klientų mažėja

Dviračių nuomos „Velo Vilnius“ vadovas Frankas Wurftas tvirtino, kad šįmet kiek mažiau individualiai besinuomojančių dviračius, bet gerokai padaugėjo pramogaujančių grupėmis.

Bet jis to nesiejo su oranžinių dviračių pasirodymu.

„Pavienių klientų mažėti pradėjo dar prieš pasirodant oranžiniams dviračiams, – sakė pašnekovas. – Atkrito nemažai lietuvių, nes daug kas nusipirko dviračius.“

Užsieniečiui – sudėtinga

Dažniausiai į F. Wurfto įmonę kreipiasi pavieniai turistai iš užsienio, mat lietuviškai nekalbantiems svečiams sunku pasinaudoti naująja dviračių dalijimosi paslauga.

F. Wurftas papasakojo apie atvejį, kai užsienietis pasivažinėjęs ilgesnį laiką oranžiniu dviračiu turėjo susimokėti apie 138 litus, nors manė, kad sumokėjus 10 litų už 3 dienų „Cyclocity“ registracijos bilietą galima važinėtis neribotą laiką.

Bet iš esmės F. Wurftas naująją paslaugą vertino teigiamai:

„Džiugu, kad daugiau dėmesio skiriama dviračiams“.

Stiprėja dviračių kultūra

Vingio parke jau dešimtmetį dviračius nuomojantis Dailius Riauba taip pat vylėsi, kad oranžinių dviračių antplūdis padės atkreipti visuomenės dėmesį į dviratininkų problemas. „Gal jie sustiprins dviračių kultūrą. Kuo daugiau dviračių mieste, tuo geriau“, – teigė jis.

Vingio parke žmonės paprastai dviračius nuomojasi trumpam laikui – valandai ar dar trumpiau, bet ir šioje vietoje oranžiniai dviračiai – ne konkurentai.

„Jie iki čia neatvažiuoja, nes nėra stotelių, – aiškino D. Riauba. – Be to, ten nėra nei šalmų, nei apsaugų, dviračių vaikams ar aukštiems žmonėms.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.