Išpiltas ant kelio betonas Varėnos policijai pasirodė neįdomus

Antradienio vakarą įvykęs incidentas privertė nustėrti Varėnos rajono gyventojų šeimą. Važiuodami pakeliui į namus jie vos išvengė rimto eismo įvykio, automobilis tapo nebevažiuojančiu, o tikėjimas policija išblėso vos jos paprašius pagalbos.

Daugiau nuotraukų (1)

Vidmantas Balkūnas

Nov 22, 2013, 2:39 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:25 AM

Betonas sugadino kelią ir automobilį

Jau sutemus Mergežerio kaime gyvenanti šeima su mažamečiu vaiku kaip ir kiekvieną vakarą važiavo namo. Atstumas nuo Varėnos iki kaimo – vos 4 km. Juo važiuota tūkstančius kartų. Du kilometrai asfaltuotu keliu, po to dar tiek pat žvyrkeliu.

Iki namų likus vos keliems šimtams metrų automobilis lyg smuktelėjo į duobę ir pavažiavus keletą metrų sustojo, o iš variklio skyriaus pasipylė dūmų kamuolys. Mašina nejudėjo nė iš vietos. Pasikvietęs pagalbą vairuotojas pastebėjo, kad jie įvažiavo ne į lietaus balą. Į ant kelio esančią duobę, kuri buvo pripilta skysto betono. Duobė užėmė kelių kvadratinių metrų plotą ir važiuojant automobiliu jos pastebėti buvo visiškai neįmanoma.

Nors automobilio variklis ir buvo skubiai nuplautas, tačiau viso betono pašalinti nepavyko. Mašina nejuda iki šiol.

Pavojinga kliūtis ant kelio – per menka priežastis reaguoti

Persėdusi į kitą automobilį šeima išvažiavo į Varėną. Pakeliui sutikti patruliai paklausė, ar automobilis draustas kasko draudimu. Išgirdę neigiamą atsakymą, jie pareiškė, kad į įvykio vietą nevažiuos, o kreiptis reikia bendruoju pagalbos telefonu 112.

Gavęs pranešimą BPC budėtojas sujungė su Varėnos policijos komisariato budinčia dalimi. Čia vairuotojui buvo paaiškinta, kad jis pats kaltas, nes pagal kelių eismo taisykles turėjo pastebėti kliūtį ir prieš ją sustoti. Siųsti patrulius, kad įvykio vietoje nustatytų, kas ir kodėl sugadino kelią ir kokią grėsmę tai kelia eismo dalyvių saugumui, budėtojas atsisakė.

Keisčiausia tai, kad kitą dieną iš vakaro atsiradęs betonas jau buvo permaišytas su žvyru. Tačiau pėdsakų visiškai panaikinti nepavyko.

Policininkai klausinėjo, kaip jiems ieškoti kaltininko

Kitą dieną automobilio savininkė pati atvyko į policiją ir parašė pareiškimą. Tuomet į įvykio vietą atvyko trys policininkai, kurie tik skėsčiojo rankomis ir savininkės klausė „o kaip mums nustatyti kas išpylė?“ , „o kaip mes įrodysim, net jeigu rasim?“ 

Aptikti, kas išpylė betoną būtų sugebėjęs net ir paauglys. Kelias veda į vienintelį kaimą, o čia prie vienintelio namo vyksta statybos darbai ir liejamas betonas. Kaimo gyventojai pasakoja, kad apie pietus atvažiavusi betono maišyklė darbavosi būtent prie šio naujai statomo namo.

Tačiau pareigūnams išsiaiškinti, kas sugadino kelią, pasirodė per sudėtinga užduotis.

Policija neatsakė, kodėl nereagavo į pavojingą kliūtį ant kelio

Varėnos rajono policijos komisariato atstovė spaudai Elena Kotienė paprašyta pakomentuoti esamą situaciją atsiuntė tokio turinio laišką.

„Kas liečia dėl to žmogaus kreipimosi pas patrulius ir į budėtojų dalį, tai jis jų nekvietė į taip vadinamą įvykio vietą, o paskambinęs teiravosi, ar draudimo bendrovė jam išmokės draudimą. Jam buvo išaiškinta, kad jeigu mašina drausta kasko draudimu, tai jam bus apmokėta, o jeigu ne - tai draudimo jis negaus. Jokios pagalbos iš policijos pareigūnų jis neprašė.“

Apie tai, kodėl jie neragavo į pranešimą apie išlietą ant kelio betoną ir nepasidomėjo, ar kitiems eismo dalyviams negresia pavojus, Varėnos policija neatsakė. Taip pat neatsakė ir kokių veiksmų jie ėmėsi siekdami nustatyti kelią sugadinusius asmenis.

Kariauja žodžiais, o ne darbais

Varėnos meras Vidas Mikalauskas jau seniai bando sutramdyti miško ir vietinės reikšmės kelius gadinančią sunkiasvorę techniką. Dažniausiai mišką vežantis transportas sugadina tokiai technikai nepritaikytus miško keliukus ir žvyrkelius.

Dar prieš savaitę kalbėdamas su lrytas.lt žurnalistais kaip vieną iš kelių niokotojų tramdymo priemonių meras minėjo kaimo gyventojų aktyvumą. Jis ragino, kad piliečiai apie sugadintus kelius ir autotransporto priemones, kurios galėjo juos sugadinti, praneštų policijai.

Panašu, kad kova su kelius gadinančiais vairuotojais vyksta daugiau kalbomis negu darbais. Nes net tais atvejais, kai kaltininkas aiškus kaip ant delno, policija linkusi net nepradėti tyrimo.

Maži miesteliai tokiais atvejais turi savo specifiką. Visi visus pažįsta ir niekas su niekuo nenori pyktis. Taip greičiausiai vyksta ir šiuo atveju. Kaimo gyventojai puse lūpų užsimena, kad statybas vykdo asmenys, turintys ryšių pačioje policijoje. Dėl to ji taip per prievartą ir ėmėsi tyrimo, kuris greičiausiai nebus baigtas, o už sugadintą automobilį ir kelią teks susimokėti patiems. Vienu atveju iš savo, o antru – iš mokesčių mokėtojų kišenės.

Kaip pasakoja kaimo gyventojai, penktadienio vakarą betono vėžės jau buvo sustingę. Niekas kliūties nei aptverė, nei pažymėjo. Šio incidento pasekmės  iki šiol nelikviduotos, o kliūtis kelią pavojų visiems eismo dalyviams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.