Kaip kavos puodelis man padėjo gauti milijonus litų

Nusprendžiau pasidalinti savo 20 metų senumo nuotrauka, kuri turbūt įdomi ne tuo, kad jaunas ir kiek naivus neįgaliųjų judėjimo lyderis (ir iki šiol esu taip vadinamas) geria kavą su politikos vilkais - tuometiniu premjeru Adolfu Šleževičiumi (centre) ir Vidaus reikalų ministru Romasiu Vaitiekūnu (kairėje).

Daugiau nuotraukų (1)

Jonas Mačiukevičius

Aug 6, 2014, 2:28 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:38 PM

Nepasakyčiau, kad aš ten buvau atsitiktinis svečias. Tuo metu beveik pusė Lietuvos (ypač vyresnio amžiaus moterys) kentėjo didžiulius sąnarių skausmus ir netikėjo, kad gali būti bent koks išsigelbėjimas. O jis buvo.

Užsienyje masiškai keitė susidėvėjusius sąnarius, ir žmonės vėl gyveno visavertį gyvenimą. Išgirdęs apie tokius stebuklus kaip endoprotezai, susiradęs medikų, kurie sutiktų pasitobulinti, pradėjau ieškoti kelių į Vyriausybės rūmus.

Išnaudojau kiekvieną galimybę - net kavos gėrimą. Pasisekė. Įrodžiau, kad „pusė Lietuvos tikrai bus dėkinga“.

Vienais metais endoprotezams buvo paskirta 300 tūkstančių litų, o kitais - net 3 milijonai. Supratę, kad tai jau ne neįgaliųjų organizacijos reikalas, tuos rūpesčius perleidome Ligonių kasoms.

Bet kadangi kavos puodelis buvo toks veiksmingas, iš premjero dar iškaulijau 110 mikroautobusų, kurie turėjo būti skirti neįgaliųjų aptarnavimui. Jie buvo perduoti rajonų socialinėms tarnyboms. Tik gaila, kad dažnai buvo naudojami ne pagal paskirtį.

Šiandien, kai chirurgai beveik kiekviename rajone keičia sąnarius, kai prie reabilitacijos centrų matau dešimtis žmonių, besidžiaugiančių, kad baigėsi jų „galgotos“, prisimenu tą pradžią ir tyliai pasidžiaugiu, kad kava buvo gera.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.