Stebėti Kauno zoologijos sodo gyvūnus malonu nebent sadistams

Penktadienį su šeima aplankėme Kauno zoologijos sodą. Lankiausi jame daugiau kaip prieš dešimt metų, todėl buvo įdomu, kas pasikeitė, ar pagerėjo gyvūnų laikymo sąlygos. Čiuožykla už du litus „Pas žirafą“, namelis su langu, leidžiančiu patogiau stebėti tigrą, reklaminės iškabos ant narvų, skelbiančios, kad kupranugarių šeimyną, liūtą ar dar ką nors remia viena ar kita firma – tai bene visi paprastam lankytojui matomi atnaujinimai per dešimtmetį.

Galiausiai ruonis sustingsta giliausioje vietoje ir užmerkia akis, tarsi pavargęs nuo visko ir trokšdamas, kad tas košmaras kuo greičiau pasibaigtų.<br>J. Noreikienės nuotr.
Galiausiai ruonis sustingsta giliausioje vietoje ir užmerkia akis, tarsi pavargęs nuo visko ir trokšdamas, kad tas košmaras kuo greičiau pasibaigtų.<br>J. Noreikienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

2013-05-15 14:37, atnaujinta 2018-03-06 17:42

Apskritos formos voljerai laukinėms katėms ir lapėms, aplink kuriuos einant ratu, už grotų apatiški medituoja skirtingų rūšių smulkūs plėšrūnai – tie patys, tik grotos kur kas labiau surūdijusios. Stambių raguočių aptvaruose – lygiai taip pat nyku. Kupranugaris – išplikusiu kailiu, apkibęs šiaudais, avijautis – su kabančiais ant šonų veltinio gabalais.

Tačiau liūdniausia buvo pamatyti ruonį. Baseinas tokio dydžio, kad stambiam jūrų žinduoliui nėra ką veikti, o vandens – tik tiek, kad gilesnėje pusėje vos apsemia pilvą. Gyvūnas suka ratus, šliauždamas pilvu per cementą, pasiekęs vandenį bando vartytis, panardinti jame snukį ir pūsti oro burbulus, bet sunkiai pavyksta - aiškiai matyti, kaip jam nepatogu. Apie plaukiojimą, nardymą nėra net kalbos. Galiausiai ruonis sustingsta giliausioje vietoje ir užmerkia akis, tarsi pavargęs nuo visko ir trokšdamas, kad tas košmaras kuo greičiau pasibaigtų.

Kalnų ožiai ant Kauno kalvos gal ir neblogai jaučiasi, turi, kur palaipioti, bet jų teritorijos siauros, įsibėgėti nėra kur. Padarėme išvadą, kad geriausiai iš visų gyvūnų Kauno zoologijos sode ko gero jaučiasi antys.

Jeigu ignoruojama gyvūnų gerovė, tai gal atsižvelgiama bent jau į lankytojų interesus? Kur tau. Per aprūdijusias grotas neįmanoma padaryti gerų nuotraukų, nors voljerai gyvūnams akivaizdžiai per maži, sunku įžiūrėti juose esančius gyvūnus. Iš priemonių, palengvinančių gyvūnų apžiūrėjimą, galima paminėti tik keliuose aptvaruose padarytus įstiklintus langus.

Visiškai nenustebome, kai grįžę iš zoologijos sodo per žinias išgirdome naujieną, jog Kauno zoologijos sodas dėl prastos būklės buvo išmestas iš Europos zoologijos sodų ir akvariumų asociacijos (EAZA). Galbūt šis šaltas dušas privers atsibusti iš miego ir suprasti, kad tarpukario laikų, kuriais Kauno zoologijos sodas buvo įkurtas, standartai šiandien jau pasikeitę, ir tais laikais pastatyti voljerai jau atitarnavę.

Bet kol tai bus padaryta, būtina pasirūpinti gyvūnais. Ypač ruoniu, kurį reikėtų kuo skubiau perkelti iš to košmariško mėlynos spalvos aptrupėjusio cemento kubiliuko. Stebėti jį, kaip ir nemažą dalį kitų gyvūnų Kauno zoologijos sode, gali būti malonu tik sadistui ar visiškam besmegeniui.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.