Pilnėti pradėjusi moteris pasielgė kaip piemenė – pokyčių ilgai laukti nereikėjo

Mūsų visuomenėje kažkodėl yra dažnai akcentuojama, kad bulimija arba anoreksija dažniausiai serga tik jauni neprotingi žmonės. Tie, kurie arba turi kokią psichinę ligą arba tie, kurie baisiai savimi nepasitiki. 

Sulieknėti niekaip negalėjusi moteris pasielgė kaip tikra piemenė. <br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Sulieknėti niekaip negalėjusi moteris pasielgė kaip tikra piemenė. <br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2017, 9:54 AM

Senutei – paauglių liga

Ir kažkodėl yra visiškai neakcentuojama, kad tokiomis ligomis gali sirgti visai adekvatūs, protingi vyresnio amžiaus žmonės. 

Man teko pažinti vieną lieknutę 80-metę močiutę, kuri pavalgiusi lėkdavo į tualetą ir kišdavo sau pirštus į burną, nes bijojo priaugti svorio. 

O kartais jai visai nereikėdavo jų kištis. Procesas įsijungdavo vien nuo minties, kad ji persivalgė, nors iš tiesų valgė visai nedaug. 

Tai pradėjo daryti būdama 50-ties. Kai nesugebėjo dėl menopauzės metu atsiradusių organizmo pokyčių kitaip sureguliuoti savo svorio, kuris padidėjo net 20 kilogramų. 

„Bet, – klausiu, – kaip tokio amžiaus žmogus galėjo sugalvoti tokį drastiška lieknėjimo būdą?“ 

Sakė, kad tuomet ji pamatė laidą apie sergančius anoreksija paauglius. Po šios istorijos praėjo daug metų. 

Įklimpo pati

Po operacijos, kuri sukėlė tam tikrus organizmo pokyčius, man pačiai pradėjo drastiškai augti svoris. Ko tik aš nedariau. Ir sportavau, ir dietų laikiausi, ir papildus gėriau, kol vieną dieną pati neapsikentusi neįsikišau sau pirštų į burną... 

Jei kas būtų pasakęs man anksčiau, kad taip padarysiu, niekada nebūčiau patikėjusi. Moteris amžiuje, turinti galvą ant pečių, valios, pasielgė kaip piemenė. Ir nebuvo jokios baimės, kad darau ką nors negerai, kad numirsiu...

Nereikėjo ilgai laukti, kai man pradėjo skaudėti visi sąnariai. Streikuoti skrandis. Kilti spaudimas. Skaudėti širdis. O aš vis nesiliaudavau eksperimentavus. Ir kas keisčiausia, svoris nekrito. Atvirkščiau, jis augo. Atrodė, kad storėju vien tik nuo vandens. 

Žiaurus melas

Vieną dieną aš supratau, kad ir vėl grimztu į depresijos liūną ir man reikia gydytojų pagalbos. Ligoninėje paaiškėjo augusio svorio priežastis. Man paskyrė hormonus ir svoris nustojo augti.

Tiesa, jis nekrenta, bet bent jau ir neauga. Ir tai sumažino tragedijos mastą mano galvoje.

Dabar aš jau nesistebiu, kodėl auga anoreksija ar bulimija sergančiųjų skaičiai. Kaltos reklamos, teigiančios, kad tik lieknas žmogus gali būti gražus ir sėkmingas bei laidos, smulkiai paaiškinančios, ką reikia daryti, kad svoris nukristų, nes neva visi didesnio svorio žmonės yra nevalos ir apsileidę.  Nors tai yra žiauri netiesa. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.