Mokytojos vyras atskleidė, ką tenka iškęsti jo šeimai: blogiausia būna vasarą

Portale lrytas.lt pasirodė straipsnis, kad mokyklos neranda dirbti norinčių mokytojų. Juokinga, pagalvokit, kodėl neranda dirbančių? Savo žmonai sakau, kad mestų mokytojos darbą.

Žmona – viena geriausių mokyklos mokytojų.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Žmona – viena geriausių mokyklos mokytojų.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Jaučiuosi lyg iš manęs atimtų žmoną, o iš vaikų – mamą.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Jaučiuosi lyg iš manęs atimtų žmoną, o iš vaikų – mamą.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Mokytojos vyras A.

2019-06-29 12:09, atnaujinta 2019-06-29 12:34

Darbas ir naktį

Čia ne mokytojai turi streikuoti. Tiksliau, ne tik jie. Tai mes turėtume streikuoti – mes, kaip tėvai ir kaip vyrai. Mokytojų šeimos nariai. Todėl, kad krūviai baisūs.

Žmona yra viena iš gerbiamiausių mokyklos mokytojų, mokiniai pas ją veržiasi. Ji anglistė, o į savo dalyką integruoja ir kitus. Pavyzdys: suorganizavo mokinius į ekskursiją po Vilnių. Važiavo dviaukščiu ekskursijų autobusu, gidas paskaitą vedė angliškai. Taip sujungė anglų kalbą su istorija.

Dieną mokykloje ji pradeda apie 8, baigia 14-15 val. Tada grįžta namo ir dirba iki nakties. Juk reikalaujama ruoštis, kad mokytojas būtų pasaulietiškas. Taigi kitai dienai ji ruošiasi iki 19-20 val. Ieško informacijos internete, knygose, klauso audio informacijos, visko, kad įdomiau pateiktų pamokas. Ne vadovėliniais variantais, o moderniai, sudominant. 

O kur dar lapeliai? Namų darbai? Ataskaitų ruošimas, popierizmas, egzaminai... Pasiruošusi kitai dienai, popierius ir testus žmona tvarko iki 2 ar 3 nakties. Tikrai, kartais eina gulti vidury nakties. Kiek tai gali tęstis?

Gauna apie 700 eurų

Maždaug 700 eurų, tokia yra alga. Aš žmonos nematau, jaučiuosi, kad iš manęs ji atimama. O iš mūsų vaikų atimama mama. Šeima kenčia. Kai norim išvažiuoti arba išeiti į miestą pasivaikščioti, žinau, kad jeigu ji eis kartu, kitą dieną ruošdamasi ir atpirkdama nedirbtą vakarą ji sėdės visą naktį.

Net kelios pažįstamos metė mokytojos darbą, sakė, nebegali taip gyventi. Čia yra visiškas absurdas.

Mokykla nori, kad mokytojas tobulėtų. Bet tuo pačiu sako: „Apsimokėkit kursus patys.“
Tobulinimosi kursai kainuoja 50 ar dviejų dienų 100-120 eurų. Valstybinė mokykla neišgali sumokėti už kursus. Reikia už juos mokėt iš tų 700 eurų?

Pliaže – su planšete

O vasarą? Tada blogiausia. Kai mokiniai išeina atostogų, mokytojas eina į darbą. Tvarko ataskaitas, visa kita. Atostogauja vėliau, mokinio atostogų viduryje. Taigi - tik atostogų piko metu. Kai didžiausios viešbučių kainos, didžiausios skrydžių kainos, pati vasara! O aš, pavyzdžiui, atostogas galiu imti tik kitais sezonais, vasarą – ne. Taip išeina, kad negaliu normaliai atostogauti su žmona?

Ir vaikai neturi mamos, nes ji visada turi būti užimta kitų žmonių vaikais. Praėjusią savaitę buvome visgi ištrūkę keliom dienom paatostogauti, tai įsivaizduokite, žmona pliaže telefonu ir planšete tvarkė reikalus, nes buvo būtina prisijungti. Degė reikalai su tėvais, TAMO dienynais ir dar kažkuo.

Mokytojas, o ypač geras, yra įspaudžiamas į tokį kampą, kad nesistebiu, jog niekas nenori dirbt. Matau tą daugybę metų iš arti. Tą katorgą. Ir tai – mokytojo bei jo šeimos realybė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?