Interaktyvi lenta mokiniams sugrąžino norą mokytis (video)

Dabartinėje informacijos visuomenėje kompiuteris ir internetas tampa kasdieniu darbo ar laisvalaikio praleidimo įrankiu. Informacinių technologijų skvarba į kiekvieną gyvenimo sritį kelia naujus iššūkius ir švietimo sistemai: mokyklų aprūpinimas technine ir programine įranga, spartaus interneto prieigos galimybės, mokytojų kompiuterinio raštingumo įgūdžių tobulinimas ir pan. Aš dirbu su interaktyvia lenta „Smart board“.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurelija Mykolaitienė

2012-10-02 10:22, atnaujinta 2018-03-16 10:35

Interaktyvi lenta - patogi tradicinės baltos lentos, kompiuterinio projektoriaus ir pelės savybių kombinacija. Interaktyvi lenta padeda integruoti informacines technologijas ir išplečia kompiuterinio demonstravimo bei modeliavimo galimybes, gerina mokytojų ir klasės bendravimą per pamoką, didina mokymosi tempą ir gylį, išplečia mokytojo didaktinių metodų arsenalą ir kt. Lentoje galima rodyti vaizdo medžiagą, žemėlapius, pateiktis, internetinius tinklalapius ir čia pat ekrane rašyti pastabas, žymėti ar pabraukti svarbias vietas.

Mokiniai geriau įsidėmi medžiagą ne tik todėl, kad ši technologija yra nauja ir įdomi, bet ir todėl, kad joje pateikiama medžiaga yra aiški, vaizdi.

Šios lentos pagalba galima organizuoti įvairaus tipo pamokas. Ja galima valdyti kompiuterines programas, atlikti įvairius veiksmus ekrane, klausyti garso įrašus, stebėti paruoštą užduotį ir ją spręsti, daryti pamokų ar pamokų fragmentų įrašus ir kita. Interneto resursai dar labiau praturtina vaizdinę medžiagą, pateikiamą mokiniams, suteikia galimybę reikiamu momentu naudoti sukauptą informaciją. Kartu su šia lenta galima naudoti įvairią periferinę įrangą: skaitytuvą, tinklo kameras, skaitmeninius fotoaparatus ir pan.

„Smart board“ lenta dėl savo tikrai plačių galimybių, pradinukų klasėje naudojama lietuvių, matematikos, anglų, pasaulio pažinimo pamokose, klasės valandėlėse, įvairiuose renginiuose, tėvų susirinkimuose. Tai priklauso nuo mokytojo gebėjimų ir kūrybiškumo.

Pradinių klasių pamokose dažnai integruojamos įvairių mokomųjų dalykų pamokos, taikomi tarpdalykiniai ryšiai. Pavyzdžiui, supažindinat mokinius su nauja tema, atsiranda galimybė perteikti daugiau informacijos ir iš kitų sričių, susijusių su nagrinėjama tema. Interneto ar interaktyvios lentos galerijos ištekliai leidžia medžiagą papildyti vaizdine informacija.

Anglų kalbos ugdymui – dar daugiau medžiagos internete. Tai - įvairūs mokomieji filmukai, žaidimai. Kiekvienai pamokai pateikiama vaizdinė, mokomoji medžiaga suteikia daugiau galimybių įsisavinti mokomąją medžiagą.

Mokiniai su džiaugsmu atlieka užduotis lentoje, įtvirtindami pateiktą medžiagą. Tokio amžiaus vaikai mielai žaidžia. Jie žaisdami pamokoje nejaučia streso, įtampos. Vadinasi, vaikai yra motyvuoti, nes žaidimas jiems teikia džiaugsmo. Todėl lengvai išmoksta kalbėti kita kalba. Žaidybinis metodas yra gerokai efektyvesnis nei kiti. Su interaktyvia lenta šį metodą galima naudoti nuolat.

Daug paruoštų mokymo priemonių oficialiame tinklapyje galima rasti ir kitų mokomųjų dalykų pamokoms. Čia pedagogai iš įvairių pasaulio šalių dalijasi savo patirtimi ir darbais. Užtenka parsisiųsti, pakoreguoti ir pritaikyti reikiamai situacijai.

Savo mokykloje atlikome nedidelį tyrimą. Mokiniams ir jų tėvams buvo pateikta anketa apie interaktyvios lentos panaudojimą pamokose. Anketinėje apklausoje dalyvavo 18 mokinių ir 18 tėvų. Visi mokiniai pažymėjo, kad jiems patinka, jog klasėje yra nauja interaktyvi lenta. Dauguma mokinių teigė, kad dabar pamokos vyksta kitokios.

Į klausimą, kodėl patinka šios pamokos, mokiniai paminėjo keletą faktų: lengviau įsisavina mokomąją medžiagą, jie daugiau išmoksta, gauna daugiau informacijos, jiems patinka dirbti su ja. Į klausimą, kas labiausiai patinka, mokiniai pateikė tokius atsakymus: patinka rašyti, žaisti, stebėti rodomus vaizdus. Visi mokiniai anketoje teigė, kad jiems lengva dirbti su lenta, atlikti užduotis joje. Į klausimą, ar nori dažniau eiti prie lentos ir atlikti užduotis joje, dauguma mokinių atsakė teigiamai.

Mokiniams taip pat buvo pateiktas klausimas, ar jie nori labiau eiti į mokyklą, kai klasėje atsirado interaktyvi lenta. Beveik pusė apklaustųjų pažymėjo, kad jie labiau nori eiti į mokyklą, dar pusė mokinių teigė, kad niekas nepasikeitė, ir tik keli mokiniai pareiškė, kad lentos atsiradimas nepakeitė jų nuomonės dėl mokyklos lankymo.

Mokinių tėvų buvo klausta, ar vaikai pasakoja apie interaktyvią lentą. Visi apklaustieji tėvai (18) teigė, kad vaikai pasakojo apie interaktyvią lentą. Į klausimą, ką pasakojo vaikai apie lentą, tėvai išskyrė keletą atsakymų: smagu rašyti, žaisti su lenta, žiūrėti vaizdus joje, vaikai geriau mato, kas parašyta lentoje, labiau patinka mokytis su nauja lenta, pamokos tapo įdomesnės, vaikai gauna daugiau informacijos, lengviau supranta dėstomą medžiagą.

Dauguma apklaustų tėvų mano, kad jų vaikui labiau patinka mokytis, atsiradus klasėje naujajai lentai. Dalis tėvų teigė, kad jie pastebėjo, jog jų vaikas pradėjo labiau mokytis, labiau nori eiti į mokyklą. Visi anketinėje apklausoje dalyvavę tėvai mano, kad reikia pamokose naudoti informacines technologijas.

„Smart board“ privalumas - informacijos vizualumas – svarbus veiksnys perteikiant mokomąją medžiagą pradinukams. Tinkamai paruošta pamoka su interaktyvia lenta skatins ne tik motyvacijos neturinčius moksleivius aktyviai dalyvauti pamokoje, pateiks jiems informaciją priimtiną, bet ir gabiesiems moksleiviams lengva įterpti sudėtingesnę ar gausesnę informaciją.

Mokytojas, naudodamasis šios lentos privalumais, gali pasiruošti pamokai taip, kad mokiniai bus ne pasyvūs klausytojai, o visą laiką aktyviai dalyvaus pamokoje. Viena iš šiuolaikinės mokyklos problemų – mokinių motyvacijos stoka. Viso pasaulio mokytojai sprendžia šį klausimą. Interaktyvių lentų naudojimas padeda spręsti šią problemą.

Taigi interaktyvi lenta klasėje – naujas žingsnis šiuolaikiniame mokinių ugdyme. Mano klasė tapo išmania klase.

Aurelija Mykolaitienė yra Šiaulių rajono Gruzdžių gimnazijos pradinių klasių mokytoja.

***

Tavo klasė taip pat išmani? Prisijunk prie mokykla-2-0-kaip-surasti-keli%C4%85-%C4%AF-%C5%A1iuolaikinio-moksleivio-prot%C4%85-ir-%C5%A1ird%C4%AF.htm"="">mokykla-2-0-kaip-surasti-keli%C4%85-%C4%AF-%C5%A1iuolaikinio-moksleivio-prot%C4%85-ir-%C5%A1ird%C4%AF.htm"" target="_blank">socialinės kampanijos „Mokykla 2.0 ir pasidalink savo pasakojimu, patarimais ir vaizdais.

Kampanija „Mokykla 2.0“siekiame atkreipti dėmesį į Lietuvos mokyklose naudojamas naująsias technologijas ir paskatinti diskusiją tarp mokinių, jų tėvų ir mokytojų. Savo istorijas iki spalio 22 d. siųskite adresu bendraukime@lrytas.lt arba įkelkite čia.

Išmaniausių klasių laukia prizai - trys ekskursijos po naująjį „Microsoft“ biurą Vilniuje, žaidimų kompiuteriai „Xbox 360“ su judesius atpažįstančiu priedu „Kinect“, taip pat nauja interneto svetainė mokyklai, kurią sukurs „Webas.lt komanda.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.