IT verslui naudinga, kad mokyklos nertų į naująsias technologijas

Naująsias technologijas mokyklose nori matyti ir IT kūrėjai. Viena vertus, planšetės, interaktyvios lentos, išmanieji telefonai padeda mokiniams tobulėti ir tai, jų manymu, yra gėris. Kita vertus, kompanijos gali padidinti savo pardavimus ar bent pripratinti jaunuosius vartotojus prie jų kuriamų programų ir prietaisų. Pasaulio informacinių technologijų ir paslaugų aljanso generalinis sekretorius Jimas H. Poisant'as pateikė pavyzdį. Jis pasakojo, kaip JAV valdžia ir IT kompanijos sutarė 15 milijonų vaikų padovanoti po kompiuterį ir interneto kortą, kad mažieji galėtų tobulėti.

Vaikai greitai išmoksta naudotis kompiuteriu. Svarbu, kad jie tokį turėtų.<br>123rf nuotr.
Vaikai greitai išmoksta naudotis kompiuteriu. Svarbu, kad jie tokį turėtų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Oct 31, 2012, 9:11 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:42 PM

- Ar mokyklos turėtų įsileisti naująsias technologijas į mokymosi procesą? - portalas paklausė J. H. Poisant'o.

- Esu tikras, kad interaktyvios lentos yra puikus dalykas. Manau, kad kiekviena klasė turėtų tokią turėti. Mano dukra sako, kad nebežino, kaip galėtų be jos dirbti. Joje gali naršyti internete, lentoje demonstruoti žemėlapį, bet ką, kas yra internete. Užtenka brūkštelti pirštu.

Mokyklos būtinai turėtų jas turėti. Žinoma, tai priklauso nuo biudžeto. Man atrodo svarbiausia, kad kiekvienas vaikas turėtų turėti prieigą prie informacijos.

- Ką naujųjų technologijų gamintojai daro, kad mokykloms būtų pigiau įsigyti tokias priemones?

- Yra daugybė iniciatyvų. Neseniai buvau Niujorke, kur susitarimą pasirašė valdžios atstovai ir kelios didžiausios IT kompanijos. Jie sutarė finansuoti naujųjų technologijų rinkinius trečiųjų šalių moksleiviams. Jame bus interneto korta ir kompiuteris su skaitmeniniais vadovėliais – matematikos, anglų kalbos, gamtos mokslų. 15 milijonų tokių rinkinių už 200 dolerių kiekvienas.

Šį projektą sugalvojo tas pats vyrukas, kuris prieš kelerius metus panašiai aprūpino Portugaliją. Jų komanda įvertino Europos šalių mokyklų lygį. Portugalijos moksleivių pasiekimai buvo patys prasčiausi. Ką jie padarė? Kiekvienam Portugalijos vaikui ir mokytojui davė po nešiojamąjį kompiuterį ir apmokė, kaip juo naudotis.

Per dvejus metus Portugalija pakilo į pirmą vietą Europoje pagal moksleivių pasiekimus. Žmonės, naudodami naująsias technologijas, auga intelektualiai.

- Kodėl kompanijos tai daro? Koks jų interesas?

- Yra dvi akivaizdžios priežastys. Viena – kompanijos nori padėti pasauliui, padaryti jį geresne vieta gyventi.

Kita – jei esu gamintojas ir 15 milijonų žmonių naudosis mano gaminiais, greičiausiai pripras prie jų ir norės ateityje juos pirkti.

Be to, jei galiu parduoti 15 milijonų savo gaminių, net jei už kiekvieną gaunu vos po 15 centų pelno, tai jau labai dideli pinigai.

Kompanijos turi uždirbti, kitaip neturės iš ko mokėti atlyginimų savo darbuotojams.

***

Tavo klasė taip pat išmani? Prisijunk prie mokykla-2-0-kaip-surasti-keli%C4%85-%C4%AF-%C5%A1iuolaikinio-moksleivio-prot%C4%85-ir-%C5%A1ird%C4%AF.htm"="">mokykla-2-0-kaip-surasti-keli%C4%85-%C4%AF-%C5%A1iuolaikinio-moksleivio-prot%C4%85-ir-%C5%A1ird%C4%AF.htm"" target="_blank">socialinės kampanijos „Mokykla 2.0 ir pasidalink savo pasakojimu, patarimais ir vaizdais.

Kampanija „Mokykla 2.0“siekiame atkreipti dėmesį į Lietuvos mokyklose naudojamas naująsias technologijas ir paskatinti diskusiją tarp mokinių, jų tėvų ir mokytojų. Savo istorijas siųskite adresu bendraukime@lrytas.lt arba įkelkite čia.

Išmaniausių klasių laukia prizai - trys ekskursijos po naująjį „Microsoft“ biurą Vilniuje, žaidimų kompiuteriai „Xbox 360“ su judesius atpažįstančiu priedu „Kinect“, taip pat nauja interneto svetainė mokyklai, kurią sukurs „Webas.lt komanda.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.