Istorijos apie vėžį įrodė - svetimo skausmo nebūna

Vėžys - ne nuosprendis. Tai - gyvenimo mokykla, padedanti atskirti, kas tikra, vertinga, svarbu. Kova, kurioje ne mažiau nei medikų pagalba, svarbi artimųjų parama, o labiausiai - vidinis tikėjimas, kad liga gali būti įveikta. Tokia buvo pagrindinė tris mėnesius portale lrytas.lt vykusios socialinės kampanijos „Vėžys – ne nuosprendis“ istorijų tema. Šios kampanijos metu buvo publikuota apie 60 tekstų – ligonių ir jų artimųjų istorijų, medikų ir psichologų patarimų.

Kampanijos „Vėžys – ne nuosprendis“ dalyviai dalijosi savo istorijomis ir patarimais.
Kampanijos „Vėžys – ne nuosprendis“ dalyviai dalijosi savo istorijomis ir patarimais.
Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Pečkaitytė

Mar 4, 2013, 5:50 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 3:29 PM

Ką davė ši socialinė iniciatyva?

„Vėžio tema Lietuvoje jau nebėra tabu. Dar svarbiau – visuomenėje pamažu įsigali jausmas, kad vėžys jau nebėra liga, reiškianti mirtį. Nors pastaraisiais metais vėžio tema jau buvo persmelkusi įvairias žiniasklaidos priemones, tačiau lig šiol aprašytos pavienės istorijos buvo pateikiamos arba kaip stebuklas, arba kaip efektyvaus gydymo negaunančių pacientų pagalbos šauksmas tyruose.

O šis lrytas.lt projektas man atskleidė naują, šviesiąją reikalo pusę – straipsnių autoriai: pacientai, gydytojai, psichologai, iškilūs visuomenės veikėjai onkologinių ligų temą „ištransliavo“ savitu, jautriu, nuoširdžiu būdu.

Gausi paletė nuomonių ir profesinių žinių, pateiktų vienoje vietoje, sudarė galimybes į vėžio, kaip reiškinio problemą, pažvelgti naujai ir susidaryti faktais, o ne mitais grįstą nuomonę“, – tikino Šarūnas Narbutas, naujasis Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) vadovas. Š. Narbutas su lrytas.lt skaitytojais taip pat pasidalijo savo ligos ir kovos už vėžio pacientus istorija.

Istorijos sujaudino ir sveikuosius

Atviros ir jaudinančios ligonių ar jau pasveikusiųjų istorijos sujaudino ne tik panašaus likimo, bet ir visiškai sveikus žmones. Reto straipsnio herojus sulaukia tiek atjautos, palaikymo ir linkėjimų, kiek sulaukė žmonės, lrytas.lt portale papasakoję savo ligos, kovos ir vilties istorijas.

Onkologinė liga – tai ne šiaip kova, tai – partizaninis karas, nes žmogus ima kautis pats su savimi. Tai karas, nes kažkas esantis tavo paties dalimi ima „kelti maištą“, nes norisi atkovoti kiekvieną savo kūno (ir sielos) milimetrą. Ray Bredberis rašė: „Kare nėra laimėtojų...“. Tikra tiesa. Istorijos tai patvirtino. Nes jei laimi karą prieš vėžį, lieki „apdovanotas“ netikrumu dėl rytojaus. Jei pralaimi ligai, lieka tikrumas dėl neišvengiamumo.

Būtent dėl to visi kampanijos metu išgirsti pasakojimai yra šventos istorijos ir, pasakysiu, kad nė vienas neturėjo teisės istorijų pabaigoje pažymėti „Man nepatiko“, ir džiaugiuosi tais, kurie kaip palaikymo ženklą paspaudė „Man patiko“. Kaip psichologė, žinau, kad žmogaus reakcijos į svetimą sielvartą „atspindi“ jį patį. Atitinkamai tai parodo, kad esame visuomenė, kuriai tokios socialinės kampanijos yra reikalingos jos pačios žmogiškumui žadinti ir ugdyti“, – tikino psichologė Laura Bratikaitė, kuri kampanijos metu su lrytas.lt skaitytojais dalijosi savo patarimais.

Islandai vertė straipsnius su „Google vertėju“

Kai kurie skaitytojai tik iš mūsų portalo sužinojo apie jų pažįstamus užklupusią ligą. „Dauguma mano aplinkos žmonių tik iš mano straipsnio sužinojo, kad aš sergu, kiek man teko iškęsti. Taigi atsirado daugiau mane palaikančiųjų“, – prisipažino Sigita Marcinonytė.

Istorijos ne tik drąsino, bet ir švietė, skatino dalintis patarimais. Daugybė skaitytojų norėjo asmeniškai susisiekti su istorijų autoriais, pasidalinti savo patirtimi ir patarti, kaip kovoti su liga. Juk, sutikite, – baisiausia susirgus sunkia liga, – informacijos stoka.

„Socialinė kompanija „Vėžys – ne nuosprendis“ – tai net tik mūsų, onkologinių ligonių, istorijos, tai švietėjiška akcija žmonėms, kad negalime numoti ranka į atsiradusį guziuką ar kitus negalavimus. Tai signalas, kad kažkas vyksta tavo organizme.

„Po mano papasakotos istorijos sulaukiau daug palaikymo žinučių, o draugai islandai skaitė šį straipsnį su „Google vertėjas“ pagalba“, – prisipažino dabar Islandijoje gyvenanti Laima Jakaitė.

Ligoninės sienas papuoš įkvepiantys plakatai

Didelį švietėjišką darbą šios socialinės kampanijos metu atliko VU Onkologijos instituto medikai ir psichologai, papasakoję apie vėžio genetiką, gydymą ir kitus pagalbos ligoniams būdus.

„Šiandien nebėra negydomo vėžio, visose ligos stadijose žmogui yra suteikiama pagalba. Dažnai itin sunkiose ligos situacijose gydymo rezultatai pranoksta ir pačių gydytojų lūkesčius. Drįstu manyti, jog tai ir yra tas „stebuklas“, kuris įvyksta gydytojo, ligonio ir jo artimųjų pastangų sinergijos dėka. Labai svarbu tikėti „stebuklais“ šiais laikais, bet, svarbiausia, pasitikėti gydytojais“, – tikina Onkologijos instituto, kuris buvo kampanijos partneris, atstovė ryšiams su visuomene, Juventa Sartatavičienė.

O iniciatyvos pagrindinė žinia – „Vėžys – ne nuosprendis“ gyvuoja toliau. VU Onkologijos instituto sienas netrukus papuoš plakatai su kampanijos dalyvių nuotraukomis ir mintimis. Tikime, kad jos pamokys, paguos ir įkvėps ir kitus ligos paliestus žmones.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.