Kaip garsūs žmonės svetur iš naujo pamilo Lietuvą

Neseniai paskelbusi apie tai, kad grįžta gyventi į Lietuvą, žurnalistė Beata Nicholson sukėlė diskusijų audrą. Lietuvoje gyventi geriau nei Didžiojoje Britanijoje? Jei nagrinėsime statistinius duomenis, taip! Naujausiais duomenimis, Lietuva, aplenkusi 169 valstybes, užima garbingą 22 vietą pasaulio valstybių, kuriose gyventi yra geriausia, sąraše. Didžioji Britanija liko 25. Tačiau vargu ar sausa statistika nulemia tai, kad vis daugiau žmonių, ragavusių duonos užsienyje, grįžta gyventi į Lietuvą.

Garsūs žmonės, kurie grįžo gyventi į Lietuvą (pagal laikrodžio rodyklę: A. Vilčinskas, B. Nicholson, S. Uždavinys, E. Tombak, A. Užkalnis, A. Orlauskas.<br>Lrytas.lt montažas
Garsūs žmonės, kurie grįžo gyventi į Lietuvą (pagal laikrodžio rodyklę: A. Vilčinskas, B. Nicholson, S. Uždavinys, E. Tombak, A. Užkalnis, A. Orlauskas.<br>Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Liuminata Mickutė

Mar 16, 2013, 10:28 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 9:42 PM

Tėvynės, artimųjų ilgesys, sudužusios svajonės ir galiausiai pasikeitusios vertybės – tai tik nedaugelis priežasčių, pastaruoju metu namo parginusių ir nemažai žinomų žmonių.

Štai pati Beata, į Vilnių grįžusi su vyru Tomu bei dviem vaikais, sako netikėtai supratusi, kad nori gyventi būtent Lietuvoje.

„Nusprendėm, kad reikia nebijoti naujų dalykų, kad mums visiems tai bus nuotykis ir aplinkos pakeitimas, ir jei nepadarysim to dabar, tai nežinia, kada bus tinkamas laikas“, – savo internetiniame puslapyje rašė B. Nicholson.

Moteris sako, kad labiausiai jų sprendimą palaikė jos vyro Tomo motina.

„Ji mano, kad visiems šis pokytis bus į naudą ir pažadėjo su malonumu atskristi mūsų lankyti. Štai ir viskas, gyvenimas yra vienas ir gražus. Čia kaip diskotekoje ar šokiuose, gali stovėti prie sienos ir laukti, kol tave pakvies šokti, o gali pats eiti ir išbandyti visus tau patinkančius judesius be jokių raginimų“, – pasakojo žurnalistė.

17 metų Londone praleidęs Andrius Užkalnis prieš kelerius metų taip pat grįžo į Lietuvą. BBC dirbęs žurnalistas savo sprendimą paaiškino taip:

„Esu įsitikinęs, kad ir Lietuvoje galiu uždirbti tiek, kiek reikia mano šeimai normaliai gyventi. Man jau ne 25-eri, todėl nebe taip svarbu įsigyti didžiausią automobilį ar kitokių statusą patvirtinančių žaisliukų. Dabar noriu kitų dalykų, pavyzdžiui, gyventi Vilniaus centre ir matyti stogus, bažnyčių kryžius“.

1995 metais iš Lietuvos išvyko Arvydas Vilčinskas. Aštuonerius metus jis JAV vairavo vilkiką. Vėliau – ėmėsi statybų. Po šešiolikos emigracijos metų grįžo į Lietuvą. „Savęs paklausiau: kuo būdamas nori mirti? Sunkvežimio vairuotoju, dažytoju ar muzikantu?“, – apie sprendimą pasakojo A. Vilčinskas. Lietuvoje jo laukė ir mylimoji, atsiradusi po skyrybų su žmona.

1992 metais į Kanadą emigravo aktorius Sakalas Uždavinys. Savo išvažiavimą jis teisino tuomet užpuolusia depresija. Aktorius jautė – jei neišvyks iš Lietuvos, įsivels į bėdą. Su žmona Silvija išvyko neturėdamas jokio plano. Po dešimties metų suprato, kad stebuklas neįvyko, dvasia nurimo. Grįžo. „Kanada – puikus kraštas. Gyventi patogiai geresnės šalies, ko gero, nerasi. Bet darbas mano srityje – aktorystė, režisūra – man buvo lėkštas. Supratau, kad veiklos kokybės požiūriu Lietuvoje man bus daug geriau“, – pasakojo S. Uždavinys.

Beveik 20 metų Kanadoje gyveno ir aktorius Stasys Baltakis. Čia jis buvo įkūręs savo fotoservisą.

„Nusibodo būti verslininku. Be to, Kanadoje verslas sukamas kitaip. Jei Lietuvoje samdai keturis žmones, pats gali nieko neveikti ir keliauti po pasaulį. O Kanadoje, net ir samdydamas darbuotojus, pats dirbdavau po 12-14 valandų per parą“, – grįžęs į Lietuvą pasakojo aktorius.

Tiesa, taip pakalbėjęs jis kurį laiką vėl emigravo. Tačiau neilgam. Antrą kartą į Lietuvą grįžti jį paskatino meilė dizainerei Julijai, su kuria ir susituokė.

Meilę Lietuvai emigracijoje atrado žurnalistė Eva Tombak. Vos devynis mėnesius iki tol svajonių šalimi vadintoje Australijoje praleidusi E. Tombak grįžusi pasakojo, kad nusivylimas gyvenant svetur ją aplankė ne dėl pačios Australijos, o dėl stipraus Lietuvos ilgesio ir savasties trūkumo svečiame krašte.

Prieš dešimtmetį į Jungtines Amerikos Valstijas buvo persikraustęs humoristas Artūras Orlauskas-Zakarauskas. Laimėjęs žaliąją kortelę jis ištvėrė svajonių šalyje vos kelis mėnesius.

„Nesakau, kad Amerikoje idealu, bet Lietuvoje man maloniau. Čia galiu dirbti mėgstamą darbą. Ir kol kas galiu pragyventi“, – grįžęs pasakojo A. Orlauskas. Šešerius metus Amerikoje praleidę jo vaikai Martynas ir Ieva taip pat grįžo į gimtinę.

JAV emigranto duonos ragavo ir menininkas Arvydas Markevičius. Jis taip pat už Atlanto atsidūrė laimėjęs žaliąją kortelę. Svečioje šalyje A. Markevičius įsidarbino privačioje kompanijoje, kur vertėsi prabangių papuošalų taisymu, poliravimu ir internetine prekyba.

„Darbas buvo nuobodus, nekūrybinis, Aš be kūrybos dusau, ilgėjausi namų“, – grįžęs pasakojo A. Markevičius.

Šis tekstas – socialinės kampanijos „Lietuvoje gyventi gera“ dalis. Kampanijos tikslas - kartu pasidžiaugti gerais dalykais šalyje, kurioje gimėme ir užaugome. Laukiame jūsų istorijų ir vaizdų apie įvykius, reiškinius, pokyčius, vietas ir žmones adresu bendraukime@lrytas.lt, jas galite įkelti ir čia.

Įdomiausių istorijų autorių kiekvieną savaitę laukia „Bendraukime“ prizai. O kampanijos pabaigoje lrytas.lt kartu su projekto draugu „Švyturiu“ išrinks Didžiojo prizo laimėtoją, kuriam atiteks poilsis 4 asmenims prie jūros. Prizą įsteigė kampanijos draugas „Švyturys“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.