Svaro pamokymas prasikaltusiems paaugliams: „Pinigai negali būti gyvenimo variklis“

Lietuvoje gyventi gera, nes čia gyvena tokie paprasti, pilietiški, idėjiniai, savi, įdomūs žmonės kaip grupės „G&G Sindikatas“ lyderis Gabrielius Liaudanskas-Svaras.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu garsų G. Liaudanską-Svarą prezidentė D. Grybauskaitė pagerbė už veiklą ir patriotiškumo skatinimą.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu garsų G. Liaudanską-Svarą prezidentė D. Grybauskaitė pagerbė už veiklą ir patriotiškumo skatinimą.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Labanauskas

Apr 19, 2013, 5:43 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 12:26 AM

Balandžio 17 d. Svaras, tesėdamas duotą žodį vaikinams, jau trečią kartą per tris mėnesius apsilankė Vėliučionių vaikų socializacijos centre. Šį kartą jis kartu atsivežė savo bičiulį Roką Grajauską – Jama.

Rokas yra vienos garsiausių Lietuvoje freestyle stiliaus grupių „Jama&W“ lyderis. Freestyle – tai toks dainų atlikimo žanras, kai scenoje atlikėjas kuria dainas ekspromtu ir repuodamas apdainuoja tai, ką mato.

Susitikimo metu Rokas papasakojo, kaip pradėjo savo freestyle’rio karjerą, ko reikia norint pradėti dainuoti ir gerai improvizuoti. Rokas išties yra nerealus, jis įtraukia į savo pasirodymus ir žiūrovus.

Mūsų vaikinai taip pat tapo atlikėjo Jama pasirodymo dalyviais. Išėjus Rokui kelioms minutėms iš salės, vaikinai ant stalo sudėjo įvairiausių daiktų: raktų, knygų, tušinukų, sportinę aprangą, videokasetę, iš origami išlankstytą gulbę, akinius, herbą, blizgantį dekoratyvinį medį, popierinį kubą ir t.t.

Vėliau sugrįžusiam Rokui pamačius visus šiuos daiktus ant stalo net akys išsprogo, bet jis su šiuo iššūkiu susitvarkė. Rokas viską ką pamatė ant stalo ekspromtu apdainavo. Šou buvo aukščiausio lygio. Vaikinai net švilpė, klykė ir plojo iš pasitenkinimo dėl to, ką mato ir girdi. Rokui pabaigus dainuoti, ilgai nenutilo ovacijos.

Susitikimas su Svaru ir Roku buvo labai šiltas ir įdomus, tad nepastebėjome kaip prabėgo valanda. Šį kartą Svaras pasakojo apie televizijos industrijos subtilybes, muzikinius realybės šou, greitų pinigų troškimą, pigų ir greitą populiarumą ir greitą išnykimą iš šou pasaulio.

Atlikėjas akcentavo, kad gyvenime labai svarbu pasirinkti vertybes, kad pinigų troškimas neturėtų būti pagrindinis gyvenimo variklis.

Kadangi Svaras buvo ką tik grįžęs iš tolimojo Afganistano, kur koncertavo lietuvių kariams, jis papasakojo daug įdomių dalykų apie Afganistaną, karių gyvenimo kasdienybę toli nuo Tėvynės.

Ir šį kartą Svaras su vaikinais atsisveikindamas pasakė: „Iki greito“. Svaro galvoje yra daug noro, minčių, idėjų ką toliau galima nuveikti, kad vaikinams būtų įdomu. Artimiausi atlikėjo planai atvykti su draugais reperiais ir pabandyti su mūsų vaikinais sukurti keletą „gabalų“, taip pat vienas artimiausių tikslų – su grafiti meistrais išpiešti šį centrą juosiančią betoninę sieną, ant kurios prieš 15 metų išpiešti dabartiniai piešinukai morališkai pasenę.

Nuo tokių Svaro išsakytų planų vaikų akys dar labiau pradėjo spindėti ir jie jau labai laukia kito susitikimo gegužės 8 d. Už tokius daromus didelius darbus Svarui ir Rokui simboliškai atsidėkodami įteikėme technologijų mokytojo nužiestus originalius bokalus. Nuolatiniai Svaro ir jo bičiulių atvykimai į mūsų centrą yra nuostabus pavyzdys, kaip kiekvienas iš mūsų gali prisidėti prie likimo nuskriaustų, suklupusių, elgesio problemų turinčių jaunuolių socializacijos proceso.

Paprastai, nuoširdžiai, sava, suprantama kalba kalbantys garsūs Lietuvos žmonės palieką stiprų įspūdį vaikinų sąmonėje, priverčia patikėti suaugusiais, pažadina norą keistis, pakreipti savo gyvenimą į kitą pusę.

Vėliučionių vaikų socializacijos centras yra vienas iš šešių socializacijos centrų Lietuvoje. Čia gyvena ir mokosi 40 vaikinų, padariusių administracinių teisės pažeidimų požymių, nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių turinčias veikas.

Dėmesys, susitikimai, nuoširdus bendravimas, bendros veiklos, pramoginės, edukacinės, sportinės, pažintinės išvykos, renginiai, grupiniai ir individualūs užsiėmimai, neformalus ugdymas, ikiprofesinis mokymas, darbinė veikla ir kita – tai priemonių kompleksas, kurį taikome savo darbe, siekdami sudaryti tokią gyvenimo aplinką, kurioje vaikas galėtų atskleisti savo gebėjimus, per trumpą laiką persiauklėti ir pasirengti savarankiškai gyventi kasdienį gyvenimą.

Marius Labanauskas yra Vėliučionių vaikų socializacijos centro direktorius.

***

Šis tekstas – socialinės kampanijos „Lietuvoje gyventi gera“ dalis. Kampanijos tikslas - kartu pasidžiaugti gerais dalykais šalyje, kurioje gimėme ir užaugome. Laukiame jūsų istorijų ir vaizdų apie įvykius, reiškinius, pokyčius, vietas ir žmones adresu bendraukime@lrytas.lt, jas galite įkelti ir čia.

Įdomiausių istorijų autorių kiekvieną savaitę laukia „Bendraukime“ prizai. O kampanijos pabaigoje lrytas.lt kartu su projekto draugu „Švyturiu“ išrinks Didžiojo prizo laimėtoją, kuriam atiteks poilsis 4 asmenims prie jūros. Prizą įsteigė kampanijos draugas „Švyturys“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.